Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Työpankista polku työelämään

Sosiaali- ja terveysministeriö

Työpankista polku työelämään

Julkaistu: 11.02.2010 klo 10:33
Julkaisija: Sosiaali- ja terveysministeriö

Työpankkikokeilun ensimmäinen vuosi on näyttäytynyt lupaavana. Vajaan vuoden pituisen kokeilun aikana seitsemän eri työpankin kautta on 175 heikossa työmarkkina-asemassa olevalle henkilölle löytynyt polku työmarkkinoille ja toimeentuloon.

Työpankkikokeilun ensimmäinen vuosi on  näyttäytynyt lupaavana. Vajaan vuoden pituisen kokeilun aikana seitsemän eri työpankin kautta on 175 heikossa työmarkkina-asemassa olevalle henkilölle löytynyt polku  työmarkkinoille ja toimeentuloon.

Työpankkien kautta on löytynyt työtä vajaakuntoisille, joiden työllistyminen ilman työpankin antamaa tukea ei olisi toteutunut. Työpankin perusajatuksena on, että se vuokraa yrityksille tilapäistyövoimaa. Tavoitteena on, että ajanmittaan työpankista työntekijän vuokraava yritys palkkaa työpankkilaisen. Kokeilussa on tullut ilmi, että vajaakuntoistenkin työllistymistä voidaan edistää liiketaloudellisesti kannattavana toimintana kohtuullisilla valtion palkkatuilla. 

Työpankkitoiminta edellyttää sen vetäjältä yrittäjämaista toimintaa ja palvelujen aktiivista markkinointia. Onnistuneimmilla työpankeilla on ollut selkeä liiketoimintalähtöisyys. Suuri osa työpankeista onkin pystynyt rahoittamaan pääosan toiminnastaan yrityksiltä tulevilla rahoituksella. Nämä työpankit eivät ole myöskään vääristäneet kilpailua. Ne ovat pystyneet veloittamaan vuokratusta työvoimasta markkinahinnan.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan juuri työpankin mukainen toiminta on yksi keino syrjäytymisen ehkäisyyn ja tarjoaa mahdollisuuden myös nuorisotyöttömyydenkin vähentämiseksi.

"Lamasta huolimatta yritykset olleet hyvin kiinnostuneita vuokraamaan työvoimaa työpankin kautta. Moni henkilö, joka olisi ilman työpankkia jäänyt sosiaalietuuksien varaan on voinut saada toimeentulon ja mielekästä työtä yrityksiltä."

Työpankkikokeilu liittyy viime vuoden lopussa työnsä päättäneen sosiaaliturvan uudistamista pohtineen Sata-komitean linjauksiin.  Kokeilua jatketaan tänä vuonna.

"Odotan työpankilta edelleen paljon. Työpankkia voisi käyttää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistymiseen. Lisäksi kutsun työpankit ja työpankkien alueella olevat kunnat yhteiseen neuvopitoon, jotta voisimme syventää kuntien ja työpankkien yhteistyötä."

Työpankeille haetaan valtakunnallista hallintomallia

Kokeilun jatkuessa tänä vuonna etsitään toimivaa valtakunnallista mallia työpankkitoiminalle. Työpankeille tehdään yhtenäinen toiminnan ohjaus- ja raportointijärjestelmä sekä liiketoimintasuunnitelma. Työpankkikokeilun jatkovaiheessa on mukana neljä työpankkia. Kokeilussa jatkavissa työpankeissa keskitytään työvoiman vuokraamiseen, vuokrausjaksojen välisten aikojen täyttämiseen ja työpaikkojen löytämiseen. Tavoitteena on löytää keinot työpankkitoiminnan valtakunnalliseksi organisoitumiseksi.

Lisätietoja

Johtaja Heikki Palm, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 050 594 1687
Projektipäällikkö Aarne Kuusi, Edupoli, p. 050 360 1150

Liitteet  http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=39502&name=DLFE-10985.pdf (pdf, 125 kB) 

Muualla palvelussamme http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1484198 (STM:n selvityksiä 2010:3)

http://www.stm.fi/vireilla/kehittamisohjelmat_ja_hankkeet/sata/tyopankkikokeilu
Muualla verkossa  http://www.tyopankkikokeilu.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs