Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Tulevaisuustutkija: Suomen kyky tuottaa radikaaleja innovaatioita on heikentynyt

Kalevi Sorsa -säätiö

Tulevaisuustutkija: Suomen kyky tuottaa radikaaleja innovaatioita on heikentynyt

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2015 klo 11:48
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Jari Kaivo-oja kartoittaa ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan Impulsseja-raportissa Suomen innovaatiojärjestelmän kehitystä eri tilastojen valossa ja arvioi suomalaisen innovaatiopolitiikan suuntaa. Kaivo-ojan raportissa Suomen innovaatiojärjestelmän keskeiset haasteet liittyvät tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) supistuvaan rahoitukseen, suomalaisyritysten vaikeuksiin tuottaa radikaaleja innovaatioita ja vientivetoisen kasvuyrittäjyyden edistämiseen.

Talousjärjestö OECD:n tuoreen vertailun mukaan Norja ja Japani olivat ainoita maita, joissa on Suomea vaikeampi tuottaa radikaaleja innovaatioita. Kaivo-oja korostaa, että ”Suomen perinteisten vahvojen ja tuottavien teollisten keskittymien heikentymisen myötä tarvitsemme tällä hetkellä uusia laaja-alaisia radikaaleja innovaatioita ja täysin uusia talouskasvun lähteitä. Suomessa olisi kiinnitettävä aikaisempaa enemmän ja tietoisemmin huomiota radikaalien innovaatioiden edistämiseen."

Brändääminen on Kaivo-ojan mukaan suomalaisen innovaatiotoiminnan toinen heikkous, sillä Suomi on vertailujen mukaan Pohjoismaiden heikoin tuotteiden brändäämisessä. ”Brändäämisen kautta suomalaisyritykset voisivat parantaa reaalista kilpailukykyään ja tuottaa markkinoille enemmän korkean arvonlisäyksen tuotteita ja palveluita”, sanoo Kaivo-oja. Tarvetta brändäämiselle korostaa se, että Suomesta on tullut viime vuosina korkean teknologian tuotteiden nettotuoja.

Kaivo-oja kiinnittää raportissa samoin huomion tutkimus- ja kehittämistoiminnan panoksen supistumiseen, vaikka keskeiset teknologiaennusteet - ja ennakointitutkimukset kertovat lisääntyvästä tarpeesta T&K-investoinneille. Liian vähäiset ja laskevat julkiset T-&K-investoinnit ovat kasvava riski tulevaisuuden kannalta. Kaivo-oja kirjoittaa, että ”Jos näin jatkamme T&K-rahoituksen ja osaamispääoman alasajoa, voimme sanoa hyvästit tulevaisuuden innovaatioille ja sen pohjalta rakentuvalle kilpailukyvylle.”

Julkaisu on saatavissa osoitteessa: http://sorsafoundation.fi/fi/innovaatiojarjestelma/

Lisätiedot: jari.kaivo-oja@utu.fi, 041 753 0244Kalevi Sorsa -säätiö on sosiaalidemokraattinen ajatuspaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs