Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Tiedote: Ulkoistaminen ja yksityistäminen edellyttävät vakavaa harkintaa

Kalevi Sorsa -säätiö

Tiedote: Ulkoistaminen ja yksityistäminen edellyttävät vakavaa harkintaa

Tiedote.
Julkaistu: 26.02.2015 klo 15:37
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Hanna Kuuselan ja Matti Ylösen Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittama Ulkoistajan ja yksityistäjän käsikirja julkistettiin torstaina 26.2.2015 Eduskunnan kansalaisinfossa Helsingissä. Tilaisuudessa puhuivat Matti Ylönen, Maarit Feldt-Ranta ja Juha Myllymäki. Ylönen tekee väitöskirjaa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan oppiaineeseen osana Aalto-yliopiston kansantaloustieteen laitoksen Akatemia-hanketta. Feldt-Ranta puolestaan työskentelee kansanedustajana ja toimii kaupunginvaltuutettuna Raaseporissa. Juha Myllymäki työskentelee johtavana lakimiehenä Kuntaliiton julkisten hankintojen neuvontayksikössä. Tilaisuuden tavoitteena oli herättää keskustelua siitä, minkälaisia näkökohtia harkittaessa ulkoistamista tai yhtiöittämistä on syytä ottaa huomioon.

Keskustelussa ilmeni, että etenkin avoimuuden puute on ollut ulkoistuksissa demokratian kannalta ongelma sekä kuntalaisten että päättäjien näkökulmasta. Lisäksi ulkoistuksissa todellisten kustannusten laskeminen on vaikeaa. Esimerkiksi transaktiokustannukset yleensä puuttuvat laskelmista. Puhujat toivat esille myös, että sopimusten neuvotteleminen palveluiden ostamisen yhteydessä edellyttää osaamista ja kykyä ennakoida tulevia tarpeita. Tämä on suuri haaste sekä päätöksentekijöille että päätöksiä valmisteleville henkilöille.

-Kuusela ja Ylönen ovat koonneet yksiin kansiin hyvin selkeärakenteisen paketin ulkoistuksiin liittyvistä yhteiskunnallisista kysymyksistä pelkkiä kustannuskysymyksiä laajemmin. Tämä tulee varmasti olemaan hyvä työkalu niille, jotka ulkoistuspäätöksiä joutuvat tekemään ja pohtimaan, toteaa projektitutkija Merja Jutila Roon Kalevi Sorsa -säätiöstä.

Ulkoistamisen ja yksityistämisen käsikirjan julkistustilaisuus järjestettiin osana Kalevi Sorsa -säätiön Osallistuva demokratia -hanketta, jonka tavoitteena on pohtia demokratian nykytilaa ja tulevaisuutta, niin paikallisella, kansallisella kuin eurooppalaisella tasolla. Hankkeeseen voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.sorsafoundation.fi/2013/04/12/osallistuva-demokratia/. Käsikirja puolestaan on ladattavissa osoitteessa www.sorsafoundation.fi/2015/02/26/ulkoistajan-ja-yhtioittajan-kasikirja/.

Lisätietoja: projektitutkija Merja Jutila Roon, 0401363495, merja.jutila.roon@sorsafoundation.fi.


Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs