Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Staten vill utvidga den elektroniska ärendehanteringen i Finland: Användningen av medborgarens ärendehanteringskonto har fördubblats

Valtiovarainministeriö

Staten vill utvidga den elektroniska ärendehanteringen i Finland: Användningen av medborgarens ärendehanteringskonto har fördubblats

Pressmeddelande.
Publicerad: 22.01.2014 kl. 09:33
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansministeriet och Statskontoret meddelar

Användningen av Medborgarens ärendehanteringskonto som avsetts för kommunicering mellan myndigheter och medborgare har fördubblats på ett halvt år. Tjänsten används för tillfället av över 40 000 medborgare, och mera än 90 organisationer inom den offentliga förvaltningen har meddelat att de önskar ta i bruk Ärendehanteringskontot under 2014. T.ex. inom polisens tillståndstjänster blir Medborgarens ärendehanteringskonto tillgänglig i slutet av 2014.

Ärendehanteringskontot ersätter papperspost och erbjuder användarna en tids- och platsoberoende och säker kommunikationskanal och en postlåda för myndighetskommuniceringen. Användningen av ärendehanteringskontot ökade under hösten 2013 med ca 5 000 – 6 000 användare per månad.

”Det är strålande att allt flera medborgare nu tagit ärendehanteringskontot i bruk. Elektronisk ärendehantering kan vara det bekvämaste och enklaste handlingssättet för kunden. I Finland bör vi nu påskynda denna utveckling och uppmuntra allt flera myndigheter till att tillhandahålla sina tjänster via elektroniska kanaler”, konstaterar kommun- och förvaltningsminister Henna Virkkunen.

Ekonomiskt lönsamt alternativ

Ibruktagandet av medborgarens ärendehanteringskonto är ekonomiskt lönsamt även för myndigheterna. Myndigheterna behöver inte själva definiera, konstruera eller underhålla någon säker kommunikationskanal med kunden, utan de kan ta i bruk en färdig, centraliserat finansierad tjänst med en förhållandevis liten egen arbetsinsats.

Statens IT-servicecenter som svarar för Medborgarens ärendehanteringskonto erbjuder myndigheterna flera olika alternativ för ibruktagandet av tjänsten. De enklaste är att koppla organisationens egna e-postsystem till Ärendehanteringskontot, varvid myndigheten kan skicka och ta emot meddelanden direkt via det egna e-postsystemet. En myndighet kan även koppla sitt eget informationssystem till Ärendehanteringskontot och skicka handlingar och meddelanden automatiskt till medborgarnas ärendehanteringskonton.

Användningsområdet för ärendehanteringskontot utvidgas

Allt eftersom antalet myndigheter som kopplat upp sig till Ärendehanteringskontot ökar, ökar även användningen bland medborgarna. Ett gott exempel är Studenternas hälsovårdsstiftelse SHVS, som gjort Medborgarens ärendehanteringskonto till sin primära kommunikationskanal inom patientkommuniceringen. Då en organisation beslutar att koncentrera sin kundkommunikation preliminärt via ärendehanteringskontot kommer även kunderna att ta den i bruk. Detta förutsätter emellertid att man väljer en kanal och målmedvetet erbjuder den åt kunderna vid samtliga kundbetjäningssituationer.

Det finns dessutom en önskan om att ytterligare påskynda användningen av elektronisk ärendehantering i Finland. I framtiden ska även företagen ges möjlighet att kommunicera med myndigheterna via ett ärendehanteringskonto. I Danmark är ärendehanteringskontot redan obligatoriskt för kommunikationen mellan myndigheter och företag, och den blir obligatorisk för medborgarna i november 2014. 

www.asiointitili.fi

Förfrågningar:

Finansministeriet, JulkICT-funktionen
Marjukka Ala-Harja, Konsultativ tjänsteman
tfn 02955 30489, förnamn.efternamn(at)vm.fi

Statskontoret, Statens IT-servicecenter
Kimmo Mäkinen, servicechef 
tfn 050 396 0050, förnamn.efternamn(at)valtiokonttori.fi

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunalekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs