Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » R22-kylmäainetta sisältävät kaasupullot menivät lopulta hävitykseen

Tulli

R22-kylmäainetta sisältävät kaasupullot menivät lopulta hävitykseen

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2015 klo 09:00
Julkaisija: Tulli

Ekokem hävittää Vaalimaan tullissa keväällä 2011 löydetyt HCFC-22 yhdistettä sisältävät kaasupullot.

Vaalimaan tullissa jäi keväällä 2011 kiinni rekka, johon oli piilotettu 1150 kpl 13,6 kg:n HCFC-22 yhdistettä sisältäviä kaasupulloja. Yhdisteen maahantuonti, vienti ja kauttakuljetus ovat EU:n otsonikerrosta heikentäviä aineita koskevan asetuksen mukaan kiellettyjä. Kylmäaineet olivat matkalla Suomen kautta Venäjälle.

Lasti on ollut pysäytettynä Vaalimaan tullissa keväästä 2011 saakka, koska aineen hävittäminen on todella kallista. Hävitys tulee maksamaan Tullille noin 54 000 euroa.

- Tullilla ei ole mahdollisuutta periä hävittämisen kustannuksia mistään takaisin, koska kaasupullojen ja aineen omistaja ei selvinnyt tutkinnassa, kertoo tulliylitarkastaja Anssi Hiiva Lappeenrannasta.

- Ekokem on Suomessa ainoa mahdollinen paikka, missä tämäntyyppisiä aineita voidaan hävittää, hän jatkaa.

- Aine hävitetään korkealämpötilapoltossa. Pullot avataan ja liitetään yksitellen syöttölinjaan, Ekokemin tuotantopäällikkö Juhani Alonen kertoo.

Huomattava kansainvälinen tunnustus

Vaalimaan tullille myönnettiin tähän takavarikkoon liittyen elokuussa 2012 huomattava kansainvälinen palkinto otsonikerroksen suojelemisesta. Palkinnon myönsi YK:n alaisuudessa toimiva ECA (The Enforcement Network of Customs & Ozone Officers for Europe & Central Asia).  Vastaavia tapauksia ei ole Tullin tietojen mukaan aiemmin eikä sittemminkään paljastunut Suomessa.

 

Lisätietoja:
Tulliylitarkastaja Anssi Hiiva, p. 040 332 5907
Ekokem, tuotantopäällikkö Juhani Alonen, p. 050 600 21

Liitetiedostot

Suomen tulli on osa Euroopan unionin tullijärjestelmää. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 300 henkilöä.

Seuraa meitä Twitterissä ja Facebookissa

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs