Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Poikkeamispäätökset Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon selvitysalueelle sekä Kinnulan, Pihtiputaan, Viitasaaren, Kannonkosken ja Kivijärven selvitysalueelle

Valtiovarainministeriö

Poikkeamispäätökset Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon selvitysalueelle sekä Kinnulan, Pihtiputaan, Viitasaaren, Kannonkosken ja Kivijärven selvitysalueelle

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2014 klo 16:39
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen on tänään 1.4.2014 päättänyt myöntää Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon muodostamalle selvitysalueelle sekä Kinnulan, Pihtiputaan, Viitasaaren, Kannonkosken ja Kivijärven muodostamalle selvitysalueelle poikkeuksen kuntarakennelain osoittamasta selvitysalueesta.

Ministeri Virkkunen on samalla hylännyt yksittäisten kuntien tekemiä poikkeamishakemuksia. Selvitysalueesta poikkeamista ovat yksin hakeneet Enontekiön, Ilomantsin, Perhon, Rautavaaran, Rääkkylän, Soinin ja Ylitornion kunnat. Kuntarakennelain mukaan poiketa voidaan vain selvitysperusteiden osoittamasta selvitysalueesta, eikä lain mukaisesta selvitysvelvollisuudesta voida myöntää poikkeusta yksittäiselle kunnalle.

Selvitysperusteiden osoittamasta selvitysalueesta voidaan myöntää poikkeus vain, jos selvitysalueella on riittävät edellytykset vastata lakisääteisten palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Selvitysalueen tulee olla kuntarakennelaissa määritellyt kuntajaon muuttamisen edellytykset täyttävä vaihtoehtoinen toiminnallinen kokonaisuus, tai toiminnallisen kokonaisuuden muodostaminen ei erityisen harvan asutuksen vuoksi muutoin ole mahdollista. Lisäksi poikkeaminen voidaan myöntää, jos se on tarpeen suomen- tai ruotsinkielisten asukkaiden kielellisten oikeuksien turvaamiseksi tai saamelaisten kieltä ja kulttuuria koskevien oikeuksien turvaamiseksi. Selvitysperusteista poikkeaminen ei saa estää muita kuntia muodostamasta toiminnallista kokonaisuutta.

Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon kuntien muodostamalla selvitysalueella on yhteensä 11 208 asukasta. Kunnat muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden, eikä poikkeaminen estä muita kuntia muodostamasta muuta toiminnallista kokonaisuutta. Selvitysalueella on riittävät edellytykset vastata lakisääteisten palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Keiteleen, Pielaveden, Tervon ja Vesannon selvitysaluetta ympäröiviä kuntia on kuultu selvitysalueen laajentamisesta, mutta ympäryskunnat eivät aio liittyä selvitysalueeseen.

Poikkeamista hakeneen Kinnulan, Pihtiputaan ja Viitasaaren selvitysalueen ympäryskunnista Kannonkosken kunta ja Kivijärven kunta ovat lausunnoissaan ilmoittaneet, että ne voisivat liittyä Kinnulan, Pihtiputaan ja Viitasaaren selvitysalueeseen. Kinnula, Pihtipudas ja Viitasaari ovat poikkeamista koskevassa hakemuksessaan todenneet, että ne ovat valmiita ottamaan Kannonkosken ja Kivijärven kunnat mukaan selvitykseen. Poikkeamisoikeus myönnettiin Kinnulan, Pihtiputaan, Viitasaaren, Kannonkosken ja Kivijärven kuntien muodostamalle selvitysalueelle, jossa on yhteensä 15 797 asukasta. Selvitysalue on toiminnallinen kokonaisuus ja sillä on riittävät edellytykset vastata lakisääteisten palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta.

Poikkeamista koskevan päätöksen myötä selvitysperusteista poikkeava alue voi saada kuntarakennelain mukaista selvitys- ja yhdistymisavustusta. Poikkeuksen hakemiselle ei ole määräaikaa, eli kunnat voivat hakea poikkeusta tarkoituksenmukaiseksi katsomassaan vaiheessa selvitystyötä. Tähän mennessä poikkeusta on hakenut yhteensä 24 kuntaa. Poikkeamispäätökset Utsjoki-Inari- sekä Juupajoki-Orivesi -selvitysalueille on tehty 18.3.2014.

Kuntarakennelain mukaisten selvitysperusteiden osoittamasta selvitysalueesta poikkeamisen hakeminen

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa, puh. 02955 30027

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs