Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Ministeri Virkkunen: Palveluväylällä tehoa ja käyttömukavuutta julkisiin palveluihin

Valtiovarainministeriö

Ministeri Virkkunen: Palveluväylällä tehoa ja käyttömukavuutta julkisiin palveluihin

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2014 klo 14:03
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

”Hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassaan linjaama tavoite tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisestä ottaa tänä vuonna ison askeleen, kun kansallinen palveluväylä alkaa rakentua asiakkaiden käyttöön. Sähköiset palvelut ovat paitsi tehokkaita, usein myös asiakkaalle se mukavin tapa toimia", hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen sanoi puhuessaan Viron suurlähetystössä keskiviikkona. 

Seminaarissa käsiteltiin kehitteillä olevaa kansallista palveluväylää ja sähköisiä palveluita, sekä Suomen ja Viron yhteistyötä julkishallinnon ICT-toimintamallien kehittämisessä. Virkkunen keskusteli seminaarin yhteydessä Viron talous- ja viestintäministeri Juhan Partsin kanssa ICT:n hyödyntämisen mahdollisuuksista.

Kansallinen palveluväylä on hanke, jonka tarkoituksena on luoda pohja älykkäille ja uudenlaisille palveluille. Palveluväylän lisäksi kehitetään kansallinen sähköisen tunnistamisen malli, joka mahdollistaa uudet helppokäyttöiset sähköiset tunnistamisvälineetjulkisissa palveluissa. Jatkossa esimerkiksi kirjaston kirjan voisi lainata puhelimella tunnistautumalla. Asiakaskäyttöön palveluväylä on tarkoitus saada vuodesta 2015 alkaen.

”Jokainen suomalainen omistaa jatkossakin itse omat tietonsa ja päättää, mitä tietoja erilaiset toimijat ja tahot voivat hänestä saada. Sähköinen tunnistautuminen sekä siihen liittyvät tietoturvariskit puhututtavat usein. Siksi luotettavuus on kansallisen palveluväylän kehittämisessä keskeinen arvo", Virkkunen muistuttaa.

Vaikka kansallinen palveluväylä on ensisijaisesti hanke suomalaisia toimijoita varten, on se ollut myös mahdollisuus tiivistää yhteistyötä Viron kanssa. Suomi on sopinut Viron kanssa, että Suomi saa hyödyntää Virossa kehitetyn X-Road -palveluväylän valmiita ja toimivaksi todettuja komponentteja, mikä osaltaan nopeuttaa palveluväylän käyttöönottoa. Joulukuussa 2013 Suomen ja Viron pääministerit allekirjoittivat yhteistyöpöytäkirjan, joka näyttää suuntaa maiden yhteistyölle sähköisten palveluiden kehittämisessä.

 ”Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus sekä Virolle että Suomelle oppia toistemme erilaisista toimintatavoista. Tietohallinto on ala, jolla esiintyviin haasteisiin on harvoin vain yksi ratkaisu. Yhdessä tekemällä voidaan sekä hyödyntää kummaltakin maalta löytyvää erityisosaamista, että saavuttaa parempia tuloksia”, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen arvioi.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Sini Korpinen, puh. 050 5749 514

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs