Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » METSIEN VUOTUINEN KASVU NOSTETTAVA 150 MILJOONAAN KUUTIOMETRIIN

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

METSIEN VUOTUINEN KASVU NOSTETTAVA 150 MILJOONAAN KUUTIOMETRIIN

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2014 klo 09:18
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Puun saatavuus tulevaisuuden Suomessa on varmistettava, toteavat metsäalan asiantuntijat. Metsien hoidon ja kasvun aikajänne on 25 vuotta, joten kaikkia tulevia innovaatioita ja investointeja ei voida odottaa. Päätökset on tehtävä pikaisesti.

- Meidän on asetettava runkopuun vuotuiseksi kasvutavoitteeksi 150 miljoonaa kuutiometriä, linjaa Meton puheenjohtaja, metsäneuvos Håkan Nystrand. – Tämä uusi tapa ajatella metsien hoidosta ja käytöstä täytyy myös kirjata tuleviin käytännön metsäohjelmiin.

 

Suomen metsävarat kasvavat koko ajan. Eduskunnan hyväksymän uuden metsäpoliittisen selonteon 2050 mukaan puuvaranto on tällä hetkellä noin 2,3 miljardia kuutiometriä ja runkopuun vuotuinen kasvu noin 104 miljoonaa kuutiometriä. Markkinahakkuut lohkaisevat vuosittain tästä kasvusta noin 50 - 55 miljoonaa kuutiometriä ja energiapuun käyttö noin 8 miljoonaa kuutiota. Ainespuun hakkuita voidaan selonteon mukaan lisätä välittömästi 15 – 20 miljoonaa mottia vuosittain ja metsähakkeen käyttö peräti kolminkertaistaa. Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnössä todetaan tämän lisäksi, että vain kattavalla kestävällä hoidolla ja hyödyntämisellä mahdollistetaan uudet investoinnit ja puun käytön lisääminen.

- Merkittävä osa  tästä lisähakkuumarginaalista on kuitenkin jo käytetty, mikäli edes osa metsäteollisuuden kaavailluista investoinneista Suomessa toteutuu, huomauttaa Håkan Nystrand.

 - Esimerkiksi biotuotetehtaiden ja -jalostamoiden investoinnit lisäävät puun kysyntää välittömästi noin kuudella miljoonalla kuutiometrillä ja kerrannaisvaikutuksineen noin kymmenellä miljoonalla kuutiolla vuodessa.

 Nystrandin mukaan ratkaisut Suomen metsien tulevien vuosien puun saatavuudesta on tehtävä nyt.

- Maailmalla käydään jo nyt tiukkaa kilpailua kuidusta, puusta ja kaikista uusiutuvista luonnonvaroista. Kilpailu tulee vaan lisääntymään. Meidän on ehdottomasti pidettävä huolta siitä, että Suomen asema maailman johtavana metsämaana vahvistuu. Kestävällä metsien hoidolla, kasvun turvaamisella ja puun käytön monipuolisella lisääntymisellä se onnistuu.

 Nystrand muistuttaa, että varmuus puun saatavuudesta vaikuttaa suoraan investointipäätöksiin.

 - Ilman varmuutta tulevaisuuden puuhuollosta, investointipäätöksiäkään ei synny. Senkin vuoksi näillä päätöksillä on kiire.

Metsäasiantuntijoiden mukaan nyt tarvitaan uutta asennoitumista käytännön metsien hoitoon ja käyttöön. Metsä on yksi Suomen keskeisistä luonnonvaroista ja sen kilpailukyky maailmalla on kiistaton.

 - Biotalous on tulevaisuutta kaikkialla ja Suomella on erinomaiset mahdollisuudet menestyä, jos teemme ajoissa oikeita päätöksiä.

- Metsien vuotuiseksi kasvutavoitteeksi on asetettava 150 miljoonaa kuutiometriä, Nystrand vaatii.

 - Sillä turvaamme maamme metsien kestävän käytön, puun saatavuuden ja Suomelle erittäin tärkeän luonnonvara-alan kilpailukyvyn maailmalla myös tulevina vuosikymmeninä.

 Lisätietoja: puheenjohtaja Håkan Nystrand, puh. 040 761 1576

 Meton hallitus ja kuntien palveluksessa toimivat metsäasiantuntijat kokoontuvat kuntien Metsä- ja viherpäiville Kuopioon 11.-12.6.2014.

 

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs