Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Maaseutuohjelman rahoista linjaus, ohjelman toinen luonnos julki

Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutuohjelman rahoista linjaus, ohjelman toinen luonnos julki

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2013 klo 09:28
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 11.12. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman varat vuosille 2014–2020.Uuden ohjelman lopullinen muoto alkaa olla selvillä. Maa- ja metsätalousministeriö julkaisee maaseutuohjelman luonnoksen, jossa toimenpiteet ovat tarkentuneet toukokuisesta lausuntoversiosta.

Luonnonhaitta- ja ympäristökorvaukset edelleen suurimpia

Ohjelman kokonaisrahoitus on noin seitsemän miljardia euroa. Suurimpia tukikokonaisuuksia ovat edelleen luonnonhaittakorvaukset ja ympäristökorvaukset. Alkukesästä lausunnolla olleesta luonnoksesta rahoitusta on muutettu viljelijätukien osalta. Luonnonhaittakorvauksen ja ympäristökorvausten osuus on noussut. Vähemmän rahoitusta on puolestaan luomun ja eläinten hyvinvoinnin korvauksissa sekä investoinneissa ja nuorten viljelijöiden aloitustuissa.

Rahoituksesta on keskusteltu maaseutuohjelman strategiaryhmässä sidosryhmien kanssa. Lopullisen linjauksen teki nyt ministerivaliokunta. Julkaistavassa ohjelmaluonnoksessa ei ole vielä toimenpiteiden tukitasoja, jotka täsmentyvät valmistelun edetessä.

Ohjelmaluonnos täydentyy jatkuvasti, eikä nyt julkaistavaa versiota ole käsitelty esimerkiksi maaseutuohjelman strategiaryhmässä. Seuraavassa vaiheessa strategiaryhmä keskustelee luonnoksesta, minkä jälkeen se etenee valtioneuvostoon. Ohjelman arvioidaan olevan helmi-maaliskuussa valtioneuvoston käsittelyssä ja pian sen jälkeen lähetettävissä komissioon.
 
Laajan valmistelutyön tulos

Ohjelmaluonnosta on valmistelu ministeriön maaseudun kehittämisyksikössä ja ohjelman valmisteluryhmissä alkukesän lausuntokierroksen jälkeen. Lausunnoista saatiin runsaasti aineksia, jotka on huomioitu valmistelussa. Viimeisten kuukausien aikana ovat olleet käytössä myös alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat ja Leader-ryhmiksi hakevien paikalliset strategiat. Parlamentin ja neuvoston asetusluonnokset ja komission ohjeet ovat tarkentuneet. Parhaillaan käsittelyssä ovat myös toimeenpanoasetusten ja delegoitujen sääntöjen sisältö.

Maaseutu- ja yleisasetuksen lopullista hyväksymistä odotetaan 16.–17.12. järjestettävässä maatalousneuvoston kokouksessa. Suomi on vaikuttanut aktiivisesti asetusten muotoutumiseen. Ohjelman rakennetta ja otsikointia tullaan tarkentamaan vielä komission vaatimusten mukaiseksi. Lopulliseen muotoon vaikuttavat myös valtiontukisäännöt, jotka nekin uudistuvat ensi vuonna.

Ohjelmaluonnoksesta ei järjestetä uutta lausuntokierrosta, mutta ajatuksia voi edelleen toimittaa valmisteluryhmien puheenjohtajille ja sihteereille. Kun ohjelmaesitys on toimitettu komissioon, maa- ja metsätalousministeriö järjestää uuden maaseutuohjelman sisältöä esittelevän tilaisuuden. Samalla käynnistyy viestintä ja koulutus sisällöstä.

Luonnos, varojen jako ja lisätietoja valmistelusta Maaseutu.fi-sivustolla

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Tiina Malm, p. 02951 62428, etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs