Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Maailman tulevaisuuden painoarvo päättäjäpuntarissa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Maailman tulevaisuuden painoarvo päättäjäpuntarissa

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2012 klo 16:44
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa Rio de Janeirossa on menossa valtiojohtajien ja pääministerien kokous. Aihe ei ole vähäpätöinen: maailman pelastaminen. Sankaruus ei silti kiinnosta kuin osaa maailman ykkösjohtajista. Myös Suomen pääministeri Jyrki Katainen jättäytyi kotiin.

Edellisissä YK:n kestävän kehityksen huippukokouksissa Rio de Janeirossa 1992 ja Etelä-Afrikan Johannesburgissa 2002 paikalla oli kertaluokkaa raskaampi miehitys valtioiden johtajia kuin nyt. Suomen valtuuskuntia vetivät tuolloiset presidenttimme Mauno Koivisto ja Tarja Halonen. Johannesburgissa paikalla olivat myös muun muassa Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Englannin pääministeri Tony Blair.

Maailman tila on heikentynyt 20 vuodessa vakavasti. Väkiluku on noussut 26 prosenttia, luonnon monimuotoisuus on vähentynyt 12 prosenttia ja hiilidioksidipäästöt ovat nousseet 36 prosenttia. Maailman johtajien sitoutuminen ongelmien ratkaisemiseen vaikuttaa silti heikentyneen.

“Missä ovat esimerkiksi Yhdysvaltain Obama, Saksan Merkel ja Ison-Britannian Cameron? Jos asia koettaisiin tärkeäksi, niin he tulisivat”, arvioi suojelupäällikkö Jouni Nissinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomen pääministeri Jyrki Katainen on myös jäänyt kotiin. Hän on matkustanut ahkerasti alkukesän aikana Euroopassa ja Yhdysvalloissa Euroopan taloushuolia ratkoen. Hän perusteli poisjääntiään Rion kokouksesta Nokian tilanteella Suomessa.

“Kataisen arviota omasta sijoittumisestaan pelikentällä voi pitää lyhytnäköisenä. Hänen läheinen virkaveljensä, Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt, valitsi toisin ja on nyt Riossa”, sanoo Jouni Nissinen.

Kestävän kehityksen edistämiseksi on Riossa otettu uusia askelia, joskin loppuasiakirjaluonnosta vaivaa tekstin yleinen heikkous. Täysin uusi asia ovat maailmanlaajuiset kestävän kehityksen tavoitteet, joiden laatimisesta seuraavien kahden vuoden aikana tehtiin sitova päätös. Huonosti toiminut YK:n kestävän kehityksen komissio päätettiin lakkauttaa, ympäristölle haitallisista fossiilisten polttoaineiden tuista luopuminen vahvistettiin uudelleen ja YK:n verraten pienen ympäristöohjelman UNEP:n rahoituspohjan vahvistamiseksi tehtiin päätöksiä.

Koolla olevat järjestöjen edustajat ovat loppuasiakirjaluonnokseen hyvin pettyneitä.

“Tällä hetkellä kestävän kehityksen prosessin lisäksi esim. ilmasto- ja kauppaneuvottelut jumittavat. Kansalaisjärjestöt ovat selvästi turhautumassa virallisten neuvotteluiden yhdentekevyyteen. Tämä aiheuttanee YK:n arvostuksen laskua kansalaisten keskuudessa”, Jouni Nissinen pohtii kokouksen synnyttämiä mielialoja.

Pääministeri Kataisen peruutettua osanottonsa Suomen valtuuskuntaa johtaa nyt ulkoministeri Erkki Tuomioja. Mukana ovat ministerit Ville Niinistö, Heidi Hautala, Jari Koskinen ja presidentti Tarja Halonen.

“Suomenkaan ei pitäisi seurata sivusta maailman tilan romahdusta kuin EM-jalkapalloa. Toiminnan aika on nyt. Kiitämme Rioon saapuneita Suomen ministereitä juhannuksen viettonsa uhraamisesta”, sanoo Jouni Nissinen.

 

Lisätietoja:

Ulkoministeriön ennakkoinfo 12.6.2012 Rion kokouksesta:
http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=97132&GUID=%7B63E583A8-EA05-47DC-9A00-EE3EE3853C48%7D 

Pääministeri Jyrki Kataisen kolumni “Uusi sitoutuminen kestävään kehitykseen” Turun Sanomissa Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2012:
http://vnk.fi/paaministeri/kolumnit/kolumni/index.jsp?toid=4949&c=2&moid=6117&oid=359243

Seuraa SLL:n suojelupäällikkö Jouni Nissisen (puh. +358 40 828 1881) havaintoja paikan päältä Rion kokouksesta:

SLL:n Rio-verkkosivut: http://www.sll.fi/rio
SLL Twitterissä: http://twitter.com/#!/luonnonsuojelu

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö, matti.nieminen@sll.fi, puh. 050-564 2283

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs