Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Luonnonsuojeluliitto tyrmää valtiontalouden kehysesityksen

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto tyrmää valtiontalouden kehysesityksen

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2012 klo 13:53
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Valtioneuvosto valmistelee parhaillaan esitystä valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013-2016. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää kestämättömänä hallituksen esitystä, jolla riippumattoman ympäristöhallinnon rahoitusta aiotaan leikata entisestään.

Vuosi sitten OECD:n selvitys osoitti, että ympäristörahoituksen osuus Suomen julkisesta budjetista oli vain 0,6 prosenttia, mikä oli vähiten kaikista OECD-maista. Hallituksen esitys pienentäisi ympäristöministeriön rahoitusosuutta edelleen 0,4 prosenttiin koko valtiontaloudesta.

Lisähaasteita aiheuttaa se että ympäristövaikutusten arviointi ja seuranta tapahtuu nykyään aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten toimesta. Niiden rahoitus katetaan valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön talousarvioista. Luonnonsuojeluliiton mielestä tämä taloudellinen ohjaus on luonut intressiristiriidan taloudellisen hyödyn tavoittelun ja ympäristövaikutusten hillinnän välille.

"Ympäristöviranomaiset ovat tukalassa tilanteessa. Kaivosbuumi on tuonut ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen viranomaisille niin paljon lisää velvollisuuksia ettei niiden ympäristöresursseja voi enää leikata", vaatii Suomen luonnonsuojeluliiton Eero Yrjö-Koskinen.

Pohjoisten aluehallintovirastojen ympäristövastuujohtajat kuvaavat tilannetta jo nyt kestämättömäksi. Valvonnan ja ympäristölupien asiantuntemus vaarantuu, käsittelyajat pitenevät ja laatu laskee. Samaan aikaan eri puolilta maata kiirii hätähuutoja kaivos- ja turveteollisuuden aiheuttamista ympäristötuhoista.

Rahoitus on kutistumassa myös vapaaehtoista metsiensuojelua rahoittavan METSO-ohjelman osalta. Maa- ja metsätalousministeriön rahoitus ohjelmalle on kehyskauden aikana käytännössä loppumassa. Ministeriö on leikannut juuri metsäluonnon hoidon rahoitusta kaikkein eniten suhteessa muuhun metsätalouden rahoitukseen.

Säästöjen lisäksi kehykseen on sisällytetty useita ympäristölle haitallisia menoeriä.

Valtiovarainministeriön menoihin ehdotetaan 120 miljoonan euron lisäystä, jotta teollisuudelle voidaan maksaa takaisin energiaveroja. Aikana, jolloin päästöoikeuksienkin hinta on alhaalla, on energiankulutuksen tukeminen ympäristön kannalta täysin vastuutonta. Ympäristölle haitallisten tukien jakaminen on myös Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaista.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristölle haitallisten tukien poistamista ja niistä vapautuvien varojen osoittamista ympäristönsuojeluun ja -hallintoon.

"Kun ympäristöhallinnon kuristamisen ohella ympäristöjärjestöjenkin rahoitus on heikossa tilassa, vaarantuvat samalla myös kansalaisyhteiskunnan mahdollisuudet tarkkailla ympäristöä pilaavia toimijoita ja heitä valvovia viranomaisia", varoittaa Yrjö-Koskinen.

 

Lisätiedot:

- Eero Yrjö-Koskinen, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh: 050-3478778

- Valtioneuvoston selonteko valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013-2016: http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/vns+1/2012

- Aluehallintojohtajien vetoomus ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokalle:
http://pokanmietteet.blogspot.com/2012/05/pohjoisen-ymparistojohtajilta-hatahuuto.html

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs