Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Längre handläggningstider för ansökningar om grundläggande utkomststöd

Fpa

Längre handläggningstider för ansökningar om grundläggande utkomststöd

Pressmeddelande.
Publicerad: 17.02.2017 kl. 15:49
Utgivare: Fpa

Handläggningen av ansökningar om grundläggande utkomststöd tar i genomsnitt 9 vardagar. FPA gör sitt yttersta för att ansökningarna ska kunna handläggas utan dröjsmål.

FPA meddelar ett beslut om det grundläggande utkomststödet senast 7 vardagar från det att ansökan inkommit till FPA. Detta förutsätter att FPA också har fått alla bilagor som behövs. På grund av den stora mängden ansökningar har handläggningstiderna varit längre i februari.
– Allt som allt har det kommit in ungefär 171 000 nya ansökningar berättar förmånsdirektör Anne Neimala.

Antalet handläggare har redan utökats och nyrekryteringen fortsätter med snabb tidtabell.

I januari kunde 97 % av ansökningarna handläggas inom 7 vardagar.
– I brådskande fall har man kunnat få ett beslut om utkomststöd till och med samma dag, förtydligar Neimala.

Köer på byråerna och i telefonservicen

Det är fortfarande kö i kundbetjäningen. De exceptionella köerna beror på att de som tidigare har ansökt om grundläggande utkomststöd hos kommunerna nu har blivit FPA-kunder.

Det är ännu för tidigt att säga någonting om vilken nivå antalet kunder kommer att stabilisera sig på. Vi sätter maximala resurser på att beta av köerna.
– FPA beklagar att köerna för med sig stora olägenheter. Kunderna är svårt pressade i den här situationen. Vi tar saken på allvar och gör allt vi kan för att lösa problemen, lovar kundrelationsdirektör Elise Kivimäki.

Ansökan görs smidigt på nätet

FPA erbjuder sina kunder mångsidiga servicekanaler: utöver byråerna får man service per telefon och på nätet. I e-tjänsten (www.fpa.fi/etjanst) kan man kontrollera handläggningsuppgifterna och ansöka om nästan alla förmåner. Man loggar in på e-tjänsten med sina nätbankskoder eller med mobilcertifikat.

Det finns många fördelar för kunden med att sköta sina ärenden via e-tjänsten. När kunden gör sin ansökan och skickar bilagor via e-tjänsten går handläggningen snabbare och kunden får stödet snabbare. En del av uppgifterna finns redan färdigt i ansökan, så alla punkter behöver inte fyllas i. Tjänsten vägleder också den sökande i hur ansökan ska fyllas i.

FPA får för närvarande många frågor om i vilket skede handläggningen av ansökan är. Man kan kontrollera handläggningsstatus för sin egen ansökan i e-tjänsten. Det går inte att snabba på handläggningen av ansökan genom att besöka FPA-byrån eller ringa FPA:s telefontjänst. Ansökningarna handläggs i den ordning de kommit in.

Läs mer om utkomststödet:

 

 

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs