Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kirgisia tähtää ruoan tuotannon omavaraisuuteen

Suomen ASH ry

Kirgisia tähtää ruoan tuotannon omavaraisuuteen

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 10:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Kirgisia tähtää ruoan tuotannon omavaraisuuteen

Kirgisiassa on otettu ensimmäiset askeleet siirtymisessä tupakan viljelystä ruoan tuotantoon. Hanke on ainutlaatuinen, koska useissa kehitysmaissa tupakan viljelyä pidetään ehdottoman tärkeänä maan taloudelle.

Kun maata käytetään tupakan kasvattamiseen, se on poissa ruoan tuotannosta ja tupakkaa viljelevät maat joutuvat riippuvaisiksi muiden maiden peruselintarvikkeista. On arvioitu, että jos kehitysmaat muuttaisivat tupakkaviljelmät ruokaa tuottaviksi pelloiksi, niillä voitaisiin ruokkia 10-20 miljoonaa ihmistä.

Tupakkayhtiöt ovat monissa kehitysmaissa korostaneet tupakan viljelyn merkitystä maan vientitulojen saamiseksi. Silti viljelijöiden tupakasta saamien tulojen määrä on kyseenalainen. Monikansalliset tupakkajätit kontrolloivat tupakan kansainvälistä kauppaa ja ne pitävät tupakan viljelijöiden hinnat alhaisina. Tupakkayritykset hyötyvät tupakan viljelystä, mutta heidän voittonsa siirtyvät ulkomaille.

Kirgisiassa tupakan viljely on vain noin prosentin verran koko maataloustuotannosta. Nykyisin tupakkaa kasvatetaan ainoastaan Kirgisian eteläisissä osissa ja tupakan viljely on vähentynyt voimakkaasti. Vuonna 1980 tupakkaa viljeltiin 32 000 hehtaarin alueella ja vuonna 2012 enää 2 000 hehtaarilla. Maassa ei olekaan suuria tupakkatiloja, vaan noin 30 000 - 35 000 viljelijää kasvattaa tupakkaa vähäisessä määrin muiden viljelykasvien ohella.

Kirgisiasta tuleva tupakka on hyvin erikoista maustettua tupakkaa, josta 80 % viedään ulkomaille.

Hallituksen tuella Talasin alueen tupakan kasvattajat ovat onnistuneet siirtymään tupakan viljelystä paljon tuottoisampaan papujen kasvattamiseen. Hallitus on auttanut viljelijöitä tekemällä vientisopimuksen Turkin kanssa. Maatalousministeriö pyrkii saamaan myös muiden alueiden tupakan kasvattajat siirtymään tupakan kasvatuksesta muihin kasveihin maan ruuantuotannon takaamiseksi.

Vakava uhka myös taloudelle

Tupakkatuotteiden käyttö aiheuttaa Kirgisiassa vakavia terveydellisiä ja taloudellisia ongelmia. Noin kolmannes vuosittaisista kuolemantapauksista aiheutuu tupakasta. Kaikista 35-69 –vuotiaiden miesten kuolemista 28 % ja 17 % yli 70-vuotiaiden miesten kuolemista johtuu tupakkatuotteiden käytöstä. Naisten kohdalla vastaavat luvut ovat 4 % ja 5 %. Tupakkatuotteiden käyttö ja alistuminen passiiviselle tupakoinnille aiheuttaa myös suuria taloudellisia menetyksiä ja rasittaa haavoittuvaa terveydenhuoltoa. Vuonna 2010 taloudelliset menetykset, mukaan lukien sydän- ja verisuonisairauksista aiheutuva työkyvyttömyys, olivat yli 72 miljoonaa euroa.

Suomalaisin voimin

Filha ry ja Suomen ASH ry toteuttavat Suomen ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyövaroista Chuin alueella tupakoinnin vähentämishankkeen, jonka tarkoituksena on saada aikaan koko maahan sovellettavia käytänteitä. Kolmivuotisen hankkeen avulla pyritään aktivoimaan ja luomaan pysyviä malleja tupakoinnin vähentämiseksi perusterveydenhuollossa. Hankkeessa on mukana mm. Kirgisian terveysministeriö ja opetusministeriö sekä kylien terveyskomiteat, perusterveydenhuolto, koulut ja tiedotusvälineet.

Lisätietoja: Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara, 050 460 2324

                 Erityisasiantuntija Patrick Sandström, Filha ry,  040 5150512

 

 

FAKTAA

Tupakkaa kasvatetaan 124 maassa vajaalla neljällä miljoonalla hehtaarilla viljelyalasta. Maailmanlaajuisesti tupakan kasvatus on lisääntynyt noin 300 prosenttia 1960-luvulta lähtien pienissä ja keskituloisissa maissa. Rikkaissa maissa tupakan kasvatus on puolestaan laskenut 50 %.

Kehitysmaat tuottavat myös suurimman osan (70 %) maailman tupakasta, mutta yhä merkittävämpi osuus menee paikalliseen kulutukseen.

 

 

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040. Suomen ASH hallinnoi Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Filha ry on kansanterveysjärjestö. Yhdistys toimii asiantuntijana ja kouluttajana tuberkuloosin ja keuhkosairauksien torjumiseksi ja niiden aiheuttamien haittojen rajoittamiseksi yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs