Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Kakolan vankila on myyty

Senaatti-kiinteistöt

Kakolan vankila on myyty

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2015 klo 10:00
Julkaisija: Senaatti-kiinteistöt

Turun Kakolanmäen vanhojen vankilarakennusten myyminen on ottanut harppauksen eteenpäin.  Senaatti-kiinteistöt on myynyt kortteli 35:n eli varsinaisen Kakolan vankilakokonaisuuden sekä uudisrakennuskorttelit 36, 38 ja 39.  Ostajana on Verkaranta Kiinteistöt Oy perustettavien yhtiöiden lukuun.
Kauppahinta on 6 375 000 euroa, ja kauppa vaatii näin ollen vielä valtioneuvoston hyväksynnän. 

”Pitkä, viime vuonna aloitettu tarjouskilpailu ja neuvottelut saatiin päätökseen. Senaatissa ollaan tyytyväisiä, että alue lähtee vihdoin kehittymään ja upea kulttuuriympäristö saa käyttöä”, toteaa Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo.

Nyt myydyssä vanhassa Kakolassa on pääosin suojeltua rakennuskantaa noin 27 000 kerrosneliömetriä.  Lisäksi kaupassa myytiin uudisrakennusoikeutta viereisiltä tonteilta noin 15 000 kerrosneliömetriä. 

Tuleva omistaja tiedottaa omista suunnitelmistaan myöhemmin kesällä.

Merkittävä kulttuuriympäristö ja maan laajin historiallinen vankila-alue

Kakolan vankilarakennuksen on suunnitellut aikoinaan Ernst Lohrmann, ja se on valmistunut vuonna 1853.    Kakola on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö arkkitehtonisesti sekä vankeinhoidon historian ja kaupunkikuvan kannalta. Kakolanmäki on maan laajin historiallinen vankila-alue. Sen rakennushistoria ja oleva rakennuskanta ilmentää monipuolisesti ja -ulotteisesti vankeinhoidon vaiheita ja vankila-arkkitehtuurin kehityskulkuja. Kakolanmäki on vankeinhoidon valtakunnallisesti merkittävän rakennusperintömme tärkein kohdekokonaisuus.  Senaatti-kiinteistöt on teettänyt alueesta rakennushistoriallisen selvityksen, joka palvelee muun muassa kohteen suojelutavoitteissa. 

Kakolanmäen vankilakäyttö loppui 2007, kun Saramäkeen valmistui uusi Lounais-Suomen vankila. Tämän jälkeen alkoi valmistelu vankila-alueen ottamiseksi uudiskäyttöön. Alueen uudiskäytön mahdollistava asemakaava on tullut voimaan vuoden 2010 alussa. 

Kakolanmäen vankila-alueella on enää myymättä lääninvankila eli vanha tutkintavankila sekä muutamia uudisrakennustontteja.  

Lisätietoja:

Senaatti-kiinteistöt myyntipäällikkö Esa Pentikäinen p. 0205 811 767 

Verkaranta Kiinteistöt Oy, Olli Ojala p. 0400 615 006

 

 

 

Senaatti-kiinteistöt on valtion työympäristö- ja toimitila-asiantuntija, jonka tehtävänä on myös valtion kiinteistöomaisuuden myynnit.  Senaatti-kiinteistöt on julkinen toimija, joka noudattaa myynneissä avointa ja syrjimätöntä menettelyä. Kohteet myydään pääsääntöisesti tarjousten perusteella sen jälkeen, kun myynnistä on ilmoitettu esimerkiksi sanomalehdissä tai muilla julkisuusperiaatetta noudattavilla tavoilla. Suoria hintaneuvotteluja Senaatti-kiinteistöt voi käydä vain kuntien kanssa.  Senaatti-kiinteistöjen hallitus päättää kaikista kiinteistökaupoista 5 miljoonaan euroon saakka. Sen jälkeen toimivalta siirtyy maan hallitukselle, ja yli 10 milj. euron kaupoista päättää eduskunta. www.senaatti.fi www.senaattimyy.fi

Verkaranta Kiinteistöt Oy on yritys, jolla on kykyä toimia haastavien historiallisten rakennusten kanssa. Verkaranta kiinteistöt Oy on toteuttanut muun muassa Littoisten verkatehtaan.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs