Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Julkisen hallinnon yhteinen asiakaspalvelu etenee

Valtiovarainministeriö

Julkisen hallinnon yhteinen asiakaspalvelu etenee

Tiedote.
Julkaistu: 28.05.2014 klo 14:38
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Julkisen hallinnon palveluita voi hoitaa yhteisissä palvelupisteissä koko maassa viimeistään tämän vuosikymmenen lopulla. Tavoitteena on, että pisteet aloittavat toimintansa vuosina 2016-19. Mallia kokeillaan jo ensi syksynä viidellä paikkakunnalla.

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä (Halke) linjasi keskiviikkona 28. toukokuuta, että hallituksen esitys laiksi julkisen hallinnon yhteisestä asiakaspalvelusta annetaan syksyllä 2015. Aiemman aikataulun mukaan hallituksen esitys olisi annettu tänä vuona ja palvelupisteitä olisi alettu perustaa ensi vuonna. Aikataulua muutettiin, jotta yhteisen asiakaspalvelun kokeilusta ehditään saada riittävästi kokemusta.

Yhteistä asiakaspalvelua kokeillaan ensi syksystä alkaen Oulussa, Mikkelissä, Saarijärvellä, Paraisilla ja Pelkosenniemellä. Näillä viidellä paikkakunnalla testataan ja kehitetään muun muassa yhteisen asiakaspalvelun toiminta- ja rahoitusmallia, toimitiloja sekä käyttöön tulevia laitteita ja järjestelmiä. Ennen kokeilun alkamista koulutetaan ensimmäiset palveluneuvojat laajaan asiakaspalvelutyöhön. Kokemuksia arvioidaan kesällä 2015.

Valtio tarjoaa kokeilupaikkakuntien palvelupisteissä poliisin lupahallinnon, työ- ja elinkeinotoimistojen, Verohallinnon, maistraattien ja Kelan palveluja. Lisäksi asiakkaat saavat pisteistä kuntien palveluja.

Tarkoituksena on, että ensimmäiset uuteen lainsäädäntöön perustuvat asiointipisteet aloittavat toimintansa vuonna 2016 ja että yhteiseen asiakaspalveluun siirrytään maakunnittain edeten vuoden 2019 loppuun mennessä. Asiointipisteitä perustettaessa tavoitteena on, että palvelut ovat asiakkaiden saavutettavissa kohtuuetäisyydellä heidän omasta asuinpaikastaan koko maassa.

Etäpalvelu – uusi kanava viranomaispalveluihin

Asiakasta palvelevat asiointipisteissä palveluneuvojat ja viranomaisten omat asiantuntijat. Pisteissä on käytössä myös asiakaspäätteitä, joilla asiakas voi käyttää sähköisiä palveluja joko itsenäisesti tai palveluneuvojan tukemana.

Asiointipisteissä voi tarvittaessa asioida viranomaisten kanssa verkkoyhteyden avulla. Palvelukanava vähentää merkittävästi asiakkaan matkustustarvetta ja kustannuksia sekä säästää aikaa. Tämä asiointikanava on käytössä jo nyt 56 yhteispalvelupisteessä Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Etäpalvelu otetaan käyttöön kaikissa asiointipisteissä.

Asiakaspalvelu2014-hanke VM:n sivuilla
Etäpalvelu-hanke VM:n sivuilla

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Tarja Hyvönen, puh. 02955 30147
Kehittämisjohtaja Marko Puttonen, puh. 02955 30271

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs