Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Itävallan ja Slovenian oikeusministerit vierailevat Suomessa

Itävallan ja Slovenian oikeusministerit vierailevat Suomessa

Julkaistu: 27.01.2011 klo 13:13
Julkaisija: Oikeusministeriö

Itävallan oikeusministeri Claudia Bandion-Ortner ja Slovenian oikeusministeri Aleš Zalar ovat oikeusministeri Tuija Braxin vieraina tulevana viikonloppuna 28. - 30. tammikuuta Kuusamossa Rukalla.

Epävirallisen tapaamisen aiheina ovat EU:n ajankohtaiset oikeudelliset kysymykset. Oikeus- ja sisäasioiden EU-yhteistyötä merkittävästi uudistanut Lissabonin sopimus on ollut voimassa reilun vuoden. Vuoden verran on EU:ssa myös toteutettu ns. Tukholman ohjelmaa, joka tähtää yhtenäisen oikeuden alueen luomiseen EU:ssa.

Yksi merkittävimmistä yleisistä kehityssuunnista EU-oikeudessa on perusoikeuksien aseman vahvistuminen. EU:n perusoikeuskirjasta on tullut oikeudellisesti sitova. Kolmen EU-maan ministerin on Rukalla tarkoitus keskustella siitä, miten perusoikeuskirjan täytäntöönpano varmistetaan. Keskustelun alustajaksi on kutsuttu EU:n perusoikeusviraston hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilze Brands Kehris.

Wienissä sijaitsevan EU:n perusoikeusviraston perustaminen oli yksi Suomen vuoden 2006 EU-puheenjohtajakauden merkittävistä saavutuksista. Viraston roolista vallitsee EU:n jäsenvaltioiden keskuudessa kuitenkin vielä hyvin erilaisia näkemyksiä.

Suomen aloitteesta perusoikeusviraston johtaja on vuodesta 2009 alkaen osallistunut EU:n oikeus- ja sisäministereiden kokouksiin. Aiheesta keskusteltiin myös viikko sitten 20.-22. tammikuuta pidetyssä EU:n oikeus- ja sisäministerikokouksessa Budapestissa.

Budapestissa ministeri Brax pahoitteli sitä, ettei Unkari, toisin kuin edelliset puheenjohtajamaat, ollut kutsunut perusoikeusviraston edustajaa kokoukseen, vaikka teemana olivat EU-kansalaisten oikeudet sekä ihmis- ja perusoikeuksien valvonta EU:ssa. "EU:n perusoikeusvirasto perustettiin Suomen EU-puheenjohtajakaudella vaikeiden neuvottelujen jälkeen ja on tärkeää, että veronmaksajien varoilla perustettua virastoa myös täysimääräisesti hyödynnetään. Olisi hyvä saada virastolta lausuntoja vireillä olevista lainsäädäntöehdotuksista."

Rukalla järjestettävä tapaaminen oli kutsuttu koolle jo huhtikuussa 2010, mutta jouduttiin peruuttamaan Islannin tulivuorenpurkauksen synnyttämän tuhkapilven johdosta.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. 09 1606 7896

EU:n perusoikeusvirasto

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs