Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Euroopan hyvinvointi ja kilpailukyky koetuksella - Päästöjä vähennettävä nykyistä kustannustehokkaammin

Energiateollisuus ry

Euroopan hyvinvointi ja kilpailukyky koetuksella - Päästöjä vähennettävä nykyistä kustannustehokkaammin

Tiedote.
Julkaistu: 13.12.2013 klo 09:48
Julkaisija: Energiateollisuus ry

EU:n nykyisen ilmasto- ja energiapolitiikan aiheuttamat monimutkaiset, päällekkäiset ohjauskeinot nostavat kansalaisten ja elinkeinoelämän energiakustannuksia tarpeettomasti. Ohjauskeinopalettia pitää uudistaa kustannustehokkuuteen kannustavaksi. Päästökauppa on markkinaehtoinen, ja selvästi edullisin tapa päästöjen vähentämiseen päästökauppasektorilla, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Nykyinen kilpaileviin ohjausjärjestelmiin ja tukiin perustuva energiantuotannon uudistaminen johtaa kalliiseen ja heikosti toimivaan järjestelmään, jossa edullisia ja kustannustehokkaimpia päästövähennyskeinoja jää hyödyntämättä. Ongelmalliseen kehitykseen on johtanut EU:n energia- ja ilmastopolitiikan kolmen rinnakkaisen tavoitteen paketti vuodelle 2020: 20 prosentin vähennys kokonaispäästömäärään, uusiutuvaan energiantuotannon osuuden kasvattaminen 20 prosenttiin, sekä 20 prosentin parannus energiatehokkuuteen.

Muun muassa talouden taantuman vuoksi päästöoikeuksista ei ole ollut niukkuutta, jolloin päästökauppa ei ole ohjannut päästövähennysinvestointeihin. GreenStream Network Oyj:n Energiateollisuudelle tekemän selvityksen mukaan talouden lähtiessä selvään nousuun on uusiutuvan sähköntuotannon tukemisesta vuoteen 2020 mentäessä tulossa merkittävin päästöoikeuksien kysyntää vähentävä tekijä. Samalla tuet heikentävät päästökaupan hintaohjausta.

– Kymmenien miljardien eurojen tuet uusiutuvaan energiaan ovat nostaneet päästöjen vähentämisen hintaa jopa monikymmenkertaiseksi pelkkään päästökauppaan luottamisen sijaan, Juha Naukkarinen toteaa. Tällä hetkellä energiajärjestelmässä odottaisi suuri määrä edullisia päästövähennyksiä, mutta nykyohjauksella näitä toimia ei tulla toteuttamaan.

Ratkaisuna yksi sitova tavoite ja päästökaupan vahvistaminen

Kustannustehokkuuden parantamiseksi EU:n tulee nykyisten kolmen 20-20-20 -tavoitteen sijaan pikaisesti päättää yhdestä sitovasta tavoitteesta vuodelle 2030, eli riittävän kunnianhimoisesta päästötavoitteesta. Uusiutuvien energiamuotojen tuet tulee kohdistaa kypsän teknologian tuotantotukien sijaan aitoon, uutta luovaan tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan sekä kaupallistamiseen.

Päästökaupan ohjaavuutta pitää lisäksi vahvistaa mekanismilla, joka vakauttaa päästöoikeuksien hintakehitystä ja näin torjuisi toistuvan puuttumisen markkinaehtoiseen ohjauskeinoon. Automaattinen mekanismi siirtäisi oikeuksia tarvittaessa sivuun ja palauttaisi ne myöhemmin markkinoille. Tällä vältettäisiin jatkossa nykyisen kaltainen tilanne, jossa päästökaupan hintaohjaus on kokonaan menetetty. Samalla hiilivuoto on estettävä ja teollisuuden kilpailukyky turvattava jakamalla hiilivuotoaloille ilmaisia päästöoikeuksia ja muilla kompensaatiotavoilla.

– Hyvin toimiva päästökauppa tukee paitsi ilmastohaasteen ratkaisua, myös energiatehokkuutta, uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa ja teknologian kehitystä, Juha Naukkarinen toteaa.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 772
Asiantuntija Joona Poukka, puh. 040 586 5939

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs