Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Hallitus ja valtio » Asianajajat ja tuomarit: Tuomioistuimissa turhaa todistelua

Suomen Asianajajaliitto

Asianajajat ja tuomarit: Tuomioistuimissa turhaa todistelua

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2013 klo 10:00
Julkaisija: Suomen Asianajajaliitto

Sekä tuomarien että asianajajien mukaan oikeusprosesseja hidastaa turha todistelu. Tämä käy ilmi asianajajien ja tuomarien yhdessä toteuttamista kyselytutkimuksista, jotka toteutettiin Helsingin hovioikeuspiirin alueella.

Toisessa kyselyssä tiedusteltiin tuomarien näkemyksiä asianajajien ammattitaidosta ja toisessa taas keskityttiin asianajajien tuomareille antamaan palautteeseen. Kyselyjen tavoitteena oli selvittää sellaisia oikeudenkäyntien arkisiakin yksityiskohtia, joita asianajajat ja tuomarit ovat tähän asti miettineet kukin tahoillaan. Vastausten pohjalta todisteluun liittyvät ongelmat nousivat ilmeiseksi kehittämiskohteeksi.

Tuomarien näkemyksiä asianajajien prosessitaidoista selvitettiin tänä vuonna. Asianajajien mielipiteitä tuomarien ammattitaidosta selvitettiin vuosi sitten.

Molempien kyselyjen mukaan tuomioistuimissa käytetään liikaa aikaa sellaisen todistelun läpikäymiseen, jolla ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta. Tämä vie aikaa ja venyttää oikeusprosesseja. Mielenkiintoista on, että sekä tuomarit että asianajajat ovat asiasta samaa mieltä.

Todistelun lisäksi kehittämistarvetta nähdään kirjallisessa ilmaisussa puolin ja toisin. Molemmat osapuolet toivovat toisiltaan vähemmän asioiden runsassanaista toistamista ja enemmän napakasti perusteltuja johtopäätöksiä.

Tuloksista on kerrottu Advokaatti-lehdessä: http://www.digipaper.fi/advokaatti/117418/

Tulokset löytyvät kokonaisuudessaan oheisista raporteista:

www.asianajajaliitto.fi/laatuhanke (tuomarien näkemykset asianajajien prosessitaidoista, 2013), http://oikeus.fi/61950.htm (asianajajien näkemykset tuomarien prosessitaidoista, 2012)

Lisätiedot:
Hannu Kalkas, asianajaja, Helsingin Asianajajayhdistyksen laatuhankeprojektin puheenjohtaja, p. 0400 942 258

Suomen Asianajajaliiton lakisääteisenä tehtävänä on säännellä ja valvoa asianajotoimintaa. Asianajajaliitto edistää asianajopalveluiden laatua, kouluttaa ja tukee asianajajia sekä osallistuu aktiivisesti lainsäädännön kehittämiseen. Asianajajaliitto on lailla perustettu julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on lakisääteisiä tehtäviä. Asianajajaliitto ei ole rekisteröity yhdistys, ammattiliitto tai yrittäjäjärjestö. Vain Asianajajaliittoon kuuluva lakimies saa käyttää nimikettä asianajaja.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs