Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Vanhojen lämmitysjärjestelmien käyttöönotto pakkasilla voi olla vaarallista

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Vanhojen lämmitysjärjestelmien käyttöönotto pakkasilla voi olla vaarallista

Tiedote.
Julkaistu: 14.01.2016 klo 11:09
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Lämmityskattilat sekä muut lämmityslaitteistot ja lämpöpumput ovat kovassa käytössä pakkasten vuoksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että lämmitysjärjestelmiä tulee käyttää vain valmistajan hyväksymällä tavalla. Turvallisuussyistä vanhoja lämmitysjärjestelmiä ei tule ottaa käyttöön.

 Talojen lämmitysjärjestelmiä on uusittu esimerkiksi lämpöpumppuihin siirtymällä. Vanha lämmitysjärjestelmä on jätetty taloon, koska se on haluttu varajärjestelmäksi tai sen poistaminen on ollut hankalaa. Jos vanha järjestelmä on jätetty taloon, voi kovilla pakkasilla olla houkutus ottaa se käyttöön uudelleen. Vanhojen lämmitysjärjestelmien käyttöönotto voi aiheuttaa vakavia vaurioita esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:  

  • Lämmitysjärjestelmän kattilan varoventtiili on jumiutunut, jolloin kattilan paine voi ylittää sallitun käyttöpaineen. 
     
  • Sähkökatkos keskeyttää pumppujen toiminnan.
     
  • Vedenkierto on estynyt kattilan ja varaajan välillä, koska järjestelmässä on ilmaa tai järjestelmä on jäätynyt tai muutoin tukkeutunut.
     
  • Järjestelmään on laitettu sulkuventtiili kattilan ja varaajan välille estämään takaisinkiertoa, ja venttiili on jäänyt kiinni-asentoon.  

Pahimmassa tapauksessa kattila voi räjähtää ja siitä syntyvä paineaalto rikkoa kattilahuoneen seinä- tai kattorakenteita aiheuttaen vahinkoa ihmisille ja omaisuudelle.

Lisätietoja:

Johanna Soppela, ylitarkastaja, p. 029 5052 585, etunimi.sukunimi@tukes.fi

 

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.  Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo

Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto

LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Instragram: @tukesinfo

Youtube: Tukesinfo

SlideShare: Tukesinfo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs