Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Turun seutu pyrkii kiertotalouden innovaatiokeskittymäksi

Turun ammattikorkeakoulu

Turun seutu pyrkii kiertotalouden innovaatiokeskittymäksi

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2015 klo 15:05
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Niukkenevien luonnonvarojen maailmassa kaupungit voivat tarjota suotuisan kehitysympäristön kiertotalouden innovaatioille. Turussa 2.6. pidetyssä "NYT! Cleantech, innovatiiviset kaupungit ja tulevaisuus" -seminaarissa pohdittiin kiertotalouden ja resurssitehokkuuden tulevaisuuden näkymiä.

Turussa 2.6. pidetyssä "NYT! Cleantech, innovatiiviset kaupungit ja tulevaisuus" -seminaarissa luotiin katsausta kiertotalouteen. Niukkenevat luonnonvarat pakottavat muuttamaan ajattelua tuotantoprosesseista: kiertotaloudessa materiaali kiertää käyttäen joltain jäänyt sivuvirta toisaalla.

Kiertotalous on vahvasti esillä hiljattain lanseeratussa Turun AMK:n strategiassa. Turun AMK ottaa vahvan roolin resurssitehokkuudessa ja kiertotaloudessa kehityshankkeiden ja yhteistyöverkostoissa toimimisen kautta.

-Keskeistä AMK:ssa on opiskelijoiden käyttäminen yritysten voimavarana resurssitehokkuuden edistämisessä, kuvailee Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä Piia Nurmi.

 Vaatteiden lainauspalvelua ja 3D-tulostusta

Ajatusleikkinä ja esimerkkinä kiertotaloudesta Piia Nurmi mainitsi "Vaatteiden Nettflixin", lainauspalvelun, joka olisi vastaus vaatteiden kertakäyttökulttuuriin.

Materiaalihävikin pienentämiseen tähtää myös 3D-tulostus, jossa voidaan käyttää myös kierrätysmateriaaleja. Ammattikorkeakoulun ja 3DTech -yrityksen yhteishankkeessa selvitetään eri muovilaatujen käyttöä 3D-tulostuksessa testaamalla murskatusta muovista valmistettujen tulostuslankojen ominaisuuksia.

Turun seudulla monenlaista kiertotalouden kehittämistoimintaa

Turun seutu mielii kiertotalouden ja resurssitehokkuuden suunnannäyttäjäksi. Monenlaista ideointia onkin käynnissä. Rakentamisessa Turun AMK:n Rakennetun ympäristön tutkimusryhmä kehittää yhdessä yritysten kanssa tekniikoita, joilla rakennusten perustusten vahvistamisessa käytettyihin paaluihin yhdistetään lämmön talteenotto.

Kiertotalouden innovaatioiden synnyttäminen kysyy uutta ajattelua, luovuutta ja yhteistyötä. Tähän eväitä pyrkii tarjoamaan Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen "Bastu" -yrityskiihdyttämö. Bastu-hankkeen tavoitteena on hakea ennakointitietoa ja tulevaisuuden tutkijoiden osaamista hyödyntäen uusia tapoja kestävään resurssiviisaaseen arvonluontiin.

Lisätiedot: Piia Nurmi

Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmän vetäjä
Turun AMK, p. 040 - 3550 931          

piia.nurmi@turkuamk.fi  

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9300 opiskelijan ja 700 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs