Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Sisäilmaongelma on hallittavissa

Lappeenranta Business & Innovations

Sisäilmaongelma on hallittavissa

Artikkeli.
Julkaistu: 28.07.2015 klo 09:30
Julkaisija: Lappeenranta Business & Innovations

Lähes 1000 ihmistä samoissa tiloissa - suurkoulun sisäilmaongelmat torjutaan ennakolta

Lauritsalan koulussa sisäilmaongelmia torjutaan ennakolta. Luokkiin hankitut ilmanpuhdistimet parantavat koulun väen hyvinvointia ja pidentävät opetustilojen käyttöaikaa.

Ilmanpuhdistin humisee hiljaa lappeenrantalaisen Lauritsalan koulun viidennen C:n nurkassa. Laite imee ilmaa yläkautta ja puhaltaa sen puhdistettuna ulos siten, että ilma nousee luokan edessä seisovan opettajan rinnan korkeudelle.

Tammiviilukuorinen laite näyttää enemmän kalusteelta kuin ilmanpuhdistimelta.

- Kerran kun pyysin vaihtamaan putsarin paikkaa, niin piti käydä erikseen näyttämässä, mikä se on, kertoo rehtori Jukka Mielikäinen.

Sisäilmaongelmat, oppilaiden ja henkilökunnan oireilu ja ilmanpuhdistusratkaisut ovat viime vuosina työllistäneet Lauritsalan aluerehtorina toimivaa Mielikäistä. Hän on tilannut puhdistimia kolmelle koululle.

Ilmanpuhdistin auttaa

Vajaan 800 oppilaan Lauritsalan koulussa on käytössä toistakymmentä ilmanpuhdistinta. Syksyllä kouluun tuodaan kolme laitetta lisää.

Lauritsalan koulussa ei ole niinkään sisäilmaongelmia, vaan täpötäyttä.

Koulun opetustilat täyttyivät ääriään myöten, kun naapurissa sijaitseva alakoulu laitettiin sisäilmaongelmien takia käyttökieltoon ja alakoulun oppilaat ja opettajat muuttivat yläkoululaisten kanssa saman katon alle. Muuttajien joukossa on kymmeniä sisäilman epäpuhtauksille altistuneilta ja oireilevia ihmisiä.

- Ilmanpuhdistimet pitävät sisäilman sellaisena, että voimme työskennellä normaalisti, sanoo Mielikäinen. Niillä on myös altistumista ennaltaehkäisevä tehtävä.

Myös kaupungin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Ari-Pekka Meuronen on tyytyväinen. Oireilevilta työntekijöiltä on tullut hyvää palautetta puhdistimista.

Kolminkertainen suodatus poistaa hajut ja pienhiukkaset

Lauritsalan kouluun hankittujen ilmanpuhdistinten toiminta perustuu kolminkertaiseen suodatukseen, joka poistaa hajut, homeen ja pienhiukkaset. Koulussa on käytetty muidenkin valmistajien ilmanpuhdistimia, mutta vasta nykyisestä laitemallista on ollut selvästi hyötyä.

- Tämä laite puhaltaa puhtaan ilman ulos oikealta korkeudelta. Putsarissa on pyörät alla ja se voidaan kytkeä tavalliseen pistorasiaan, joten niitä voidaan siirrellä tarpeen mukaan, sanoo Mielikäinen.

Laitteet on vuokrattu ja niiden valmistaja huoltaa ne säännöllisesti.

Päätöksenteossa terveysasiat edellä

Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsen, kansanedustaja Ari Torniainen muistuttaa, että terveys on päätöksenteossa aina etusijalla.

Rakennusinsinöörinä hän tuntee moneen kertaan laajennettujen ja peruskorjattujen rakennusten ongelmat.

- Rakennustavat ja materiaalit ovat muuttuneet; se mikä kelpasi 50-luvulla ei kelpaa enää. Eri rakennusvaiheiden väliset liitoskohdat aiheuttavat ongelmia, samoin jälkeenpäin asennetut ilmastoinnit. Ne imevät tuloilman rakenteista, jolloin sisäilmaan sekoittuu siihen kuulumattomia hiukkasia, luettelee Torniainen.

 ”Korjaustarpeet selville kaikessa rauhassa”

Lauritsalan koulu on tyypillinen monessa vaiheessa rakennettu kivikoulu: Vanhin osa on vuodelta 1935, suurin osa tiloista valmistui 1960-luvulla, peruskorjaus ja viimeiset laajennukset tehtiin vuosina 2005 - 08.

Kaikista materiaaleista irtoaa jatkuvasti hiukkasia, ja varsinkin rakennustöiden valmistumisen jälkeen niitä leijuu sisäilmassa runsaasti.

- Ilmanpuhdistimet ovat tarpeen vielä pitkään rakennuksen valmistumisen jälkeenkin, sanoo Torniainen.

- Ja remonttia suunnitellessa voidaan tilojen käyttöaikaa jatkaa ilmanpuhdistimien avulla. Samalla säästytään paniikkiratkaisuilta, sillä korjaustarpeiden selvittämisen kanssa ei kannata hätäillä, hän sanoo.

***

Yhden työpäivän poissaolo aiheuttaa keskimäärin 300 euron kustannukset. Summa vastaa Uniqair-ilmanpuhdistimen kuukausivuokraa.

***

Kolminkertainen suodatus tehoaa

Uniqair -ilmanpuhdistin kierrättää sisäilman kolmen suodattimen läpi. Puhdistusvaikutus on havaittavissa jo muutaman tunnin käytön jälkeen.

Uniqair-ilmanpuhdistimen teho perustuu suureen aktiivihiilipinta-alaan. Laitteessa käytettävä hiiliyhdistelmä sitoo ilmasta lähes kaikki terveyttä uhkaavat yhdisteet.

Laitteen esisuodatin puhdistaa ilmasta suurimmat epäpuhtaudet kuten huone- ja siitepölyn.

Aktiivihiilisuodatin suodattaa kaasumaiset epäpuhtaudet ja tupakanhajun.

Pienhiukkasten suodatus, mikrobien poisto ja homeitiöiden suodatus tapahtuu HEPA-suodattimessa. Se poistaa 99,97 prosenttia ilmassa olevista pienhiukkasista; myös monet allergiareaktioiden aiheuttajista. Uniqairin puhdistusvaikutus on havaittavissa jo muutaman tunnin käytön jälkeen.

Laite tarvitsee vain vähän huoltoa. Esisuodatin puhdistetaan puolen vuoden välein. HEPA- ja aktiivihiilisuodattimet vaihdetaan kerran vuodessa.

Uniqairin ulkoasun on suunnitellut Harri Koskinen.

 

Teksti: Ulla Ylönen

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 72 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä.

www.lappeenranta.fi

Wirma Lappeenranta Oy palvelee Lappeenrannan seudun yrittäjiä ja yrityksiä sekä kehittää alueen toimintaympäristöä ja kilpailukykyä. Tavoitteenamme on saada Lappeenrannan seudulle uudistuvaa liiketoimintaa ja lisätä alueemme vetovoimaisuutta. Wirma on Lappeenrannan ja ympäristökuntien – Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren – omistama voittoa tavoittelematon seudullinen elinkeinoyhtiö.

www.wirma.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs