Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Pekkarinen: Pohjolan sähkömarkkinoiden huono toimivuus käy kalliiksi

Työ- ja elinkeinoministeriö

Pekkarinen: Pohjolan sähkömarkkinoiden huono toimivuus käy kalliiksi

Julkaistu: 15.03.2010 klo 11:37
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Sähkön hinta määräytyy yhteisillä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Yhteinen markkinapaikka on Nord Pool Oslossa. Sähkön hinta jokaiselle tunnille määritellään siellä päivittäin seuraavaksi 24 tunniksi.

Sähkön hinta määräytyy yhteisillä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Yhteinen markkinapaikka on Nord Pool Oslossa. Sähkön hinta jokaiselle tunnille määritellään siellä päivittäin seuraavaksi 24 tunniksi.

 

– Pohjolan yhteiset sähkömarkkinat eivät kuitenkaan toimi toivotulla tavalla. Markkinan läpinäkyvyys ei ole riittävä.  Kysyntä ei nyt jousta, jos jostain syystä tarjonta jää alhaiseksi tai hinta muodostuu liian korkeaksi, totesi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 15.3.2010 Joensuussa valtioneuvoston kanslian järjestämässä Metsät ja ilmastopolitiikka -tulevaisuusfoorumissa.

 

– Seurauksena on, että sähkö hinta saattaa nousta joskus lyhyeksi ajaksi monikymmenkertaiseksi. Joskus näin voi käydä aidosti siksi, että sähköä ei eri syistä ole tarjolla. Joskus tällaisten hintahuippujen takana saattaa olla puhdas spekulaatio.

 

– Tänä talvena, 22. helmikuuta sähkön hinta nousi seitsemän tunnin aikana Suomessa yli 1 000 euron per megawattitunti, kun markkinahinta on noin 50 €/MWh. Näiden muutamien tuntien aikana suomalaiset maksoivat sähköstään ylimääräistä hintaa yli 100 miljoonaa euroa. Suhteellisesti suunnilleen saman lisälaskun noista tunneista maksoivat myös ruotsalaiset.

 

– Tällaisten hintapiikkien taustalla on monia näkyviä ja ymmärrettäviä syitä, mutta usein mitä ilmeisimpiä spekulaatioita. Markkinoiden toimimattomuutta hyväkseen käyttäen suuret sähköntuottajat voivat tarjontaa vähentämällä nostaa sähkönhinnan lyhyeksi aikaa tähtitieteelliseksi ja tienata sinä aikana todella paljon.

 

– Yhteiset sähkömarkkinat tarvitsevat läpivalaistusta. Kysyntä- ja tarjontatiedot pitää saada avoimemmiksi ja ennakoitavammiksi. Yhteiseen markkinapaikkaan, Nord Pooliin, on saatava lisää toimijoita.

 

– Kulutusleikkaustarjousten jättäminen suoraan markkinapaikalle pitäisi tehdä toimijoille riittävän aikaisessa vaiheessa mahdolliseksi.

 

Valtion keskitettävä sähkönsä hankinta

 

– Suomen valtio voi myös itse auttaa omalla sähkönhankinnallaan markkinoita parempaan toimivuuteen. Valtion eri laitoksilleen tarvitsema noin yhden terawattitunnin suuruinen sähkönhankinta tulisi keskittää ja viedä valtion oma kulutusleikkauspotentiaali suoraan markkinapaikalle sähköpörssin jäsenyyden kautta. Näin toimien valtio voi vaikuttaa sekä laitostensa tarvitseman sähkön hintaan että samalla hillitä kaikille sähkönkäyttäjille kalliiksi tulevien hintapiikkien syntymistä.

 

– Kaikissa oloissa Suomi yksin voi vaikuttaa vain rajallisesti sähkömarkkinoiden parempaan toimivuuteen. Siksi vien jälleen kerran asian pohjoismaisten energiaministereiden pöytään. Sähkömarkkinoiden spekulatiivisen hinnan nostamisen kimppuun on voitava käydä pohjoismaiden yhteisvoimin, painottaa Pekkarinen.

 

Lisätiedot:            

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, puh. 010 606 3500

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs