Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Öljyisen maan puhdistamiseen tarjolla ilmaista tutkimus- ja kunnostusapua Päijät- ja Kanta-Hämeessä

Lahden ammattikorkeakoulu

Öljyisen maan puhdistamiseen tarjolla ilmaista tutkimus- ja kunnostusapua Päijät- ja Kanta-Hämeessä

Tiedote.
Julkaistu: 18.02.2013 klo 08:45
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Vanha lämmitysöljysäiliö on tihkuttanut vuosien saatossa öljyä maaperään. Tilan farmarisäiliö on jo parhaat päivänsä nähnyt, mistä kertoo öljyinen maa säiliön ympärillä. Vuosittain tapahtuu satoja öljyvahinkoja, joista osa jää jälkitorjunnan ulkopuolelle.

Puhdistamatta jääneisiin öljyvahinkoihin on nyt mahdollista saada ilmaista tutkimus- ja kunnostusapua. EU:n aluekehitysrahaston rahoittama TANKKI-hanke etsii lämmitysöljyllä pilaantuneita tai sellaiseksi epäiltyjä kohteita, joissa maaperää tutkitaan ja puhdistetaan hankkeen kustannuksella. Kohteita etsitään Päijät-Hämeessä Hollolan ja Nastolan alueelta. Kanta-Hämeestä mukana ovat Riihimäki, Janakkala ja Hattula.

- TANKKI-hankkeessa testataan erilaisia vähän käytettyjä menetelmiä. Niiden avulla puhdistus voidaan tehdä paikan päällä maamassoja siirtämättä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Heli Kanto Lahden ammattikorkeakoulusta.

- Tiedon lisääntyminen menetelmien toimivuudesta parantaa tekniikoiden käyttömahdollisuuksia ja vähentää maan vaihtamisen tarvetta. Näin säästetään sekä kustannuksia että ympäristöä.

Valittava puhdistusmenetelmä riippuu aina kohteesta. Testattava menetelmä voi perustua esimerkiksi elektrokinetiikkaan tai ravinteiden syöttämiseen maaperään.

Pilaantuneista tai pilaantuneiksi epäillyistä kohteista voi ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen heli.kanto@lamk.fi tai puhelinnumeroon 044 708 1516.

Säiliöt syyniin

Öljysäiliöt on syytä tarkastuttaa säännöllisesti. Tarkastuksen tiedot kirjataan tarkastuspöytäkirjaan, josta lähetetään kopio pelastuslaitokselle. Tarkastuspöytäkirja on arvokas dokumentti, jos öljyvahinko tapahtuu. Vakuutusyhtiöt eivät välttämättä osallistu kustannuksiin, ellei säilöstä ole asianmukaisesti huolehdittu.

TANKKI-hankkeessa kartoitetaan mukana olevien kuntien säiliötilannetta. Osa lämmitysöljysäiliöiden nykyisistä ja entisistä omistajista saa alkukevään aikana kyselyn, jossa kysytään säiliön kuntoon tai käytöstä poistamiseen liittyviä tietoja.

Kannon mukaan kyselyyn vastaaminen kannattaa.

- Vastauksia miettiessä tulee kerrattua omat tiedot talon säiliöstä. Paras keino vähentää öljyvahingon riskiä on olla tietoinen riskin olemassaolosta. Huolehtimalla säännöllisistä tarkastuksista sekä vaihtamalla huonokuntoiset putkistot ja säiliöt uusiin, pienennetään vahingon mahdollisuutta merkittävästi.

Vastausten avulla on tarkoitus saadaan viranomaisrekisterit ajan tasalle.

- Vastaamalla voi myös voittaa: kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan ilmainen Säiliöhepo Oy:n tekemä säiliöntarkastus, Kanto vinkkaa.

Kyselyyn voivat vastata myös säiliön omistajat, jotka eivät saa kyselyä postitse. Vastaaminen onnistuu hakkeessa mukana olevien kuntien nettisivuilla tai osoitteessa www.lamk.fi/tankki.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs