Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Maaseutuyrittäjät kiinnostuneita uusiutuvan energian hyödyntämisestä

Oulun ammattikorkeakoulu

Maaseutuyrittäjät kiinnostuneita uusiutuvan energian hyödyntämisestä

Tiedote.
Julkaistu: 14.01.2015 klo 07:35
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Kotimaisen energian tuotantoa ja kulutusta voidaan edistää lisäämällä energiaomavaraisuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä. Maaseudulla on käyttämätöntä energiaa, mutta maaseutuyrittäjien taival uusiutuvan energian hyödyntäjinä on vasta alussa. Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyrittäjillä on kuitenkin kiinnostusta hyödyntää uusiutuvaa energiaa nykyistä laajemmin, minkä takia he tarvitsevat alan tuoreinta tietoa.

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) BioE-logia-hanke vastasi tiedontarpeisiin. BioE-logia koulutti vuosina 2012–2014 yhdessä bioenergia-alan asiantuntijoiden kanssa liki 500:ttä henkilöä, joista pääosa oli maaseutuyrittäjiä. Tavoitteena oli edistää alan yrittäjien energiaomavaraisuutta, energiatehokkuutta ja bioenergian käyttöä sekä lisätä yrittäjyyttä. Mukana kouluttamassa Oamkin lisäksi olivat muun muassa Aurinkokeräimet Oy, Centria-ammattikorkeakoulu, Envitecpolis Oy, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, MTT, Oulun yliopisto ja ProAgria.

Koulutusten myötä uusiutuvan energian tuotanto ja käyttö lisääntyi maaseudun yrityksissä. Muun muassa Ossi Suomela Hailuodosta otti aurinkoenergian avuksi viljan kuivauksessa. Samoin teki Jorma Marttila Siikalatvalta, jonka Viljakas-kuivuri palkittiin 2014 Vuoden energiaoivalluksena. Jahotec Oy puolestaan tuottaa biokaasua, jota voi lähitulevaisuudessa tankata liikennekäyttöön Limingassa.

BioE-logian koulutukset toteutettiin Pohjois-Pohjanmaalla lähiopetuksena, seminaareina, pienryhminä, opintomatkoina ja yrityskohtaisina ohjauksina. Kotimaan opintomatkoja tehtiin bioenergia-alan tapahtumiin ja yrityksiin yhteensä neljä. Lisäksi tehtiin kaksi opintomatkaa ulkomaille, missä kohteina olivat Tanska sekä Saksa, Itävalta ja Italia. Koulutusmateriaalit ovat vapaasti saatavilla osoitteessa oamk.fi/bioelogia. Lisäksi hankkeessa on tehty aiheeseen liittyviä julkaisuja, kuten asiantuntija-artikkeli aurinkosähkön soveltuvuudesta maitotilalle. Se on luettavissa osoitteessa u.oamk.fi/bioelogia.

Lisätietoa: projektipäällikkö Ritva Imppola, 050 572 2404, ritva.imppola@oamk.fi
oamk.fi/bioelogia

Oamkin BioE-logia – Oppia ja tukea bioenergia-alan maaseutuyrittäjyyteen -hanke toteutettiin 2012–2014. BioE-logia oli Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyrittäjille suunnattu koulutushanke. Koulutukset toteutettiin monimuoto-opetuksena, joihin sisältyi luento-opetusta, pienryhmätoimintaa, tilakohtaista ohjausta ja opintomatkoja. Koulutuksen aiheita olivat energiaomavaraisuus, yrittäjyys, biokaasu, peltoenergia ja metsäenergia.

Liitetiedostot

Oamk on yksi Suomen arvostetuimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Koulutamme ammattilaisia ja kehitämme Pohjois-Suomen kilpailukykyä yhdessä työelämän kanssa. Vuosittain meiltä valmistuu lähes 1 500 asiantuntijaa alueen työelämän tarpeisiin. Opetuksesta sekä tutkimus- ja kehitystyöstä vastaa 640 oamkilaista.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs