Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Tapahtuma Heurekassa: Suomalainen sankaribakteeri hohtaa pimeässä

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tapahtuma Heurekassa: Suomalainen sankaribakteeri hohtaa pimeässä

Tiedote.
Julkaistu: 10.03.2015 klo 09:56
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedote 9.3.2015

Suomalainen sankaribakteeri hohtaa pimeässä

 

Nuorten biohakkereiden projekti palkittiin kansainvälisessä kilvassa.

Nyt sankaribakteereja ja muita geenimuuntelun mahdollisuuksia esitellään Heurekassa sunnuntaina 15.3. kello 11-17.

 

Brian-bakteeri on vain ihan tavallinen kaveri. Kuten kaikki muutkin bakteerit, hän osaa muuttaa yhden aineen toiseksi. Valitettavasti Brian ei yksin kykene tekemään paljoa, mutta yhdessä kavereidensa kanssa he pystyvät parempaan.

Brian työskentelee bioreaktorissa. Yhdessä kavereidensa Miken ja Steven kanssa bakteerit valmistavat vaihe vaiheelta hyödyllisiä aineita, kuten lääkkeitä ja polttoaineita. He tekevät pitkiä työpäiviä, koska nämä reaktiot ovat todella hitaita. Brian pitää työstään, mutta hän haluaisi tehdä enemmän ja parantaa maailmaa.

Siksi me annammekin Brianille supervoiman. Brianista tulee sankaribakteeri, joka pystyy tekemään kaikki nämä vaikeat reaktiot aivan itse.

– Me haluamme kertoa ihmisille hyvien pöpöjen hyödyistä, sanoo biohakkeri ja synteettisen biologian maisteriopiskelija Oskari Vinko.

– Jo tähän mennessä biotekniikan avulla on tehty lääkkeitä, biopolttoaineita ja myös esimerkiksi jogurttia ja olutta. Nyt tutkijat ovat päässeet siihen pisteeseen, että bakteereille voidaan suunnitella DNA:n avulla uusia ominaisuuksia. Tuloksena on innovaatioita, jotka voivat vaikuttaa vaikka syöpähoitoihin tai uusiutuvan energian tuottamiseen ja tuoda ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja kemianteollisuuden alalle.

Yhdeksän samoin ajattelevaa opiskelijaa päätti ryhtyä yhteistyöhön. Oskari Vinko kertoo projektista:

Aalto-Helsinki -joukkue lähti kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena tiiminä mukaan kansainväliseen iGEM-kilpailuun (international Genetically Engineered Machine). Joukkueessa oli yhdeksän 21-24-vuotiasta Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kemian, biotieteiden, matematiikan, ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijaa: Niklas Itänen, Laura Laakso, Lassi Vapaakallio, Otto Lamminpää, Oskari Vinko, Martina Ikonen, Mikko Laine, Minttu Salmela ja Pietu Roisko.

Tutkimustyötä tehtiin Aallon laboratorioissa kesän ajan ja lokakuussa 2014 suunnattiin nokka kohti varsinaista kilpailutapahtumaa Bostonissa. iGEM-kilpailun järjestää vuosittain MIT:sta lähtöisin oleva säätiö, ja kisa on järjestetty vuodesta 2004. Vuonna 2014 kilpailuun osallistui lähes 250 joukkuetta ympäri maailman. Aalto-Helsinki -joukkueella kotiintuomisina oli yksi noin 25:stä suuresta palkinnosta - pokaali parhaasta wikistä eli nettisivusta, joka sisältää perinpohjaisen dokumentaation koko projektista.

http://2014.igem.org/Team:Aalto-Helsinki

https://www.youtube.com/watch?v=tlc7MPY9SE8&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/AaltoHelsinki

 

Tapahtumassa hyviä pöpöjä, pelejä, asiantuntijoita ja Suomen iGEM-joukkue

 

Sunnuntaina 15.3. kello 11-17 Heurekassa voi nähdä ilmieläviä, laboratoriosta tuotuja sankaribakteereita. Tunnistatko vitriinissä olevat sankarit muiden bakteerien joukosta käyttämällä UV-valoa? Sen jälkeen voitkin jo rakentaa oman DNA-kierteen ja suunnitella oman sankaribakteerisi. Perheen pienimmät saavat värittää bakteereja – niitä hyviksiä!

Pelaa Flappy Colia ja liikuta bakteeria ohjaten se esteiden läpi. Tai kokeile Cellf Improvement –peliä, jossa väistelet viruksia ja tuhoat ilkeän pahisbakteerin. Näe myös diplomi-insinööri Siiri Viljasen alter ego, saksalainen professori Herbert Eilenstein, jonka esityksessä pääset hiplaamaan hiivoja. https://www.facebook.com/pages/Herbert-Eilenstein/257372214324443

Tarjolla on lisäksi tietoiskuja bakteereista. Mitä ihmettä ovat plasmidit tai miten biotekniikkaa hyödynnetään aivan tavallisissa elintarvikkeissa, kuten jogurtissa? Paikalla on myös Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Essi Koskela esittelemässä yliopiston tutkimusryhmien tuloksia. Geenitekniikan lautakunnan asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja kertovat, kuinka tarkasti geenimuuntelua Suomessa valvotaan.

Tapahtuma sopii koko perheelle, vapaa pääsy. Heurekan näyttelyihin tarvitaan pääsylippu.

 

 

Lisätietoja tutkimusprojektista:

Oskari Vinko, (Sveitsissä, sähköposti tai Skype) oskari.vinko@gmail.com, +41 797 369 007 tai +358 50 430 5 430

Lisätietoja tapahtumasta:

Heurekan tapahtumapäällikkö Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi,  040 9015375

 Liitteenä oleva kuva sankari-Brianista on vapaaseen käyttöönne, mukaan maininta piirtäjästä: Laura Laakso (joka siis myös kuuluu Aalto-Helsinki –joukkueeseen)

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin noin 280 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs