Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Vapaaehtoisena saa auttamisen iloa ja vuorovaikutustaitoja

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Vapaaehtoisena saa auttamisen iloa ja vuorovaikutustaitoja

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2014 klo 09:38
Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavissa puhelimissa ja nettipalveluissa päivystää vuosittain lähes 300  vapaaehtoista, jotka mahdollistavat palvelun toiminnan. Vuosittain päivystäjät vastaavat lähes 30 000 puheluun ja viestiin.  Päivystäjät kokevat tehtävänsä arvokkaaksi ja kertovat että se paitsi antaa auttamisen iloa, myös avartaa omaa maailmankuvaa ja kehittää vuorovaikutustaitoja. Tänään 3.12. vietetään vapaaehtoistoiminnan päivää.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja Nuortennetin kirjepalvelu vastaavat lasten ja nuorten puheluihin ja kirjeisiin vuoden jokaisena päivänä.  Vanhempainpuhelin ja Vanhempainnetin kirjepalvelu päivystävät  neljänä päivänä viikossa. Molemmat auttavat puhelimet ovat soittajille maksuttomia ja niihin voi soittaa nimettömänä. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

- Päivystäjät tekevät äärimmäisen tärkeää työtä. Moni lapsi ja nuori ihmetteleekin, että miten joku voi kuunnella muiden huolia vapaaehtoisesti, ilman palkkaa, kuvailee auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Satu Tallgren.

Päivystäjien mielestä päivystystyön mielekkyys on ennen kaikkea onnistuneissa kohtaamisissa soittajien kanssa sekä mahdollisuudessa auttaa. Tämä käy ilmi MLL:n päivystäjäkyselyistä, joihin vastasi yhteensä 177 päivystäjää.

Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjät sanovat onnistuneensa silloin, kun heistä tuntuu, että he ovat pystyneet kuuntelemaan, rohkaisemaan, jakamaan tietoa ja antamaan uusia näkökulmia. Onnistumisen tunteita sai myös siitä, kun lapsi tai nuori keksi itse ratkaisun tai sai ajatuksen siitä, miten toimia.

Myös soittajien antama palaute ilahduttaa. Osa yhteydenottajista kertoo soittaneensa aiemminkin ja saaneensa siitä hyötyä. Puhelut ovat tuoneet lapsille myös turvaa ja niistä on tullut parempi mieli. Joskus puhuminen on jopa estänyt nuorta satuttamasta itseään.

- Sellaisiakin keskusteluja on ollut, joissa nuori on sanonut, että keskustelu on saanut hänet luopumaan itsemurha-ajatuksesta. Niissä keskusteluissa kiteytyy tämän palvelun arvo ja tärkeys, vastasi yksi Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjistä.

Vanhempainpuhelimessa onnistumista koettiin erityisesti silloin, kun soittajan tunnetilassa tapahtui muutos parempaan päin, päivystäjä onnistui tuomaan uusia näkökulmia asiaan ja soittaja antoi kiittävää palautetta yhteydenotosta. Vanhemmat kertoivat, että heitä helpotti, kun saivat sanottua ääneen sen, mikä mieltä painaa. Usein vaikea asia on sanottu ensimmäisen kerran ääneen juuri Vanhempainpuhelimessa, jossa soittaja voi purkaa huoliaan nimettömänä.

- Moni on kiittänyt, että teemme tärkeää työtä. Sanonut myös, että puhelun jälkeen on helpompi olo ja että tietää nyt, mitä tekee ongelmansa suhteen, päivystäjä kuvasi.

 

Päivystysohjaajan tuki tärkeää

Vapaaehtoisten tukena jokaisessa päivystysvuorossa on MLL:n ammattityöntekijä. Päivystäjät kokivat ohjaajan läsnäolon ja tuen sekä vapaaehtoistyön onnistuneen koordinoinnin erittäin tärkeiksi ja tehtävän mielekkyyttä ylläpitäviksi tekijöiksi.

Lasten ja nuorten puhelimen ja Nuortennetin kirjepalvelun päivystyspisteet sijaitsevat Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa. Vanhempainpuhelimen ja -netin kirjepalvelun päivystäjät toimivat Helsingissä.

Päivystäjäksi voi hakea ottamalla yhteyttä paikkakuntien päivystysohjaajiin tai lähettämällä hakulomakkeen MLL:n nettisivuilta. Hakijat kutsutaan haastatteluun. Seuraavat päivystäjien peruskurssit alkavat ensi vuoden alussa.

- Saamme jatkuvasti enemmän yhteydenottoja kuin mihin pystymme vastaamaan, joten uusia päivystäjiä tarvitaan jatkuvasti. Toivomme että saamme ensi vuoden kursseille paljon hakijoita. Vaatimuksena on 25 vuoden ikä, haastattelussa todettu sopivuus päivystäjän tehtävään sekä Vanhempainpuhelimessa myös se, että on itsekin vanhempi, kertoo Satu Tallgren.

MLL:n auttavat puhelimet saavat rahoituksensa Raha-automaattiyhdistykseltä, kunnilta sekä palveluun suunnatuista lahjoituksista.

 

Lisätietoja:
Auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Satu Tallgren, p. 075 3245 428, satu.tallgren@mll.fi
Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki, p. 050 5624299, tatjana.pajamaki@mll.fi

Tiedottaja Tiina Tuominen, p. 075 3245 580, tiina.tuominen@mll.fi

 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. 

MLL:n visio 2024: Suomi on lapsiystävällinen yhteiskunta, jossa lapsen etu asetetaan etusijalle ja jossa lapset ja nuoret voivat hyvin.

Tutustu MLL:n toimintaan www.mll.fi 
MLL Twitterissä @MLL_fi 
MLL Facebookissa www.facebook.com/mannerheiminlastensuojeluliitto

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs