Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Paperittomien ja liikkuvan väestön lasten oikeudet turvattava

Yhteiset Lapsemme ry

Paperittomien ja liikkuvan väestön lasten oikeudet turvattava

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2014 klo 06:00
Julkaisija: Yhteiset Lapsemme ry

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Lapsen oikeuksien sopimus on laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus koko maailmassa. Suomi on ratifioinut sopimuksen vuonna 1991. Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta.

"YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa yhdenvertaisen kohtelun jokaiselle lapselle riippumatta siitä, onko lapsi maan kansalainen, turisti, maahanmuuttaja, pakolainen tai vailla oleskelulupaa", ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki Suomen UNICEFista korostaa.

Lapsen oikeuksien sopimus on valtioita velvoittava. Viranomaisten on kaikissa toimissa otettava huomioon lapsen edun ensisijaisuus ja lapsen oikeus syrjimättömään kohteluun.

"Paperittomat ja liikkuvat lapset kärsivät useammastakin lapsen oikeuden puutteesta. Nämä lapset edustavat itse usein syrjittyä vähemmistöä ja taistelevat uudessa maassaan lapsille kuuluvista oikeuksista mm. oikeudesta koulunkäyntiin ja terveyspalveluihin", Hetemäki toteaa.

Suomessa on arviolta noin 1500 -3000 paperitonta henkilöä, jolla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa tai viisumia. Samankaltaisessa tilanteessa esim. terveyspalveluissa ovat myös EU-kansalaisen oleskeluoikeudesta huolimatta Romanian ja Bulgarian romanit, joilla ei ole sairausvakuutusta omasta maastaan.

Paperittomien ja ilman vakuutusta olevien joukossa on myös lapsia, mutta lasten määrästä ei ole arviota.

”Helsingissä toimivalla Global Clinicillä lapsia kohdataan joka viikko. Nämä lapset jäävät ilman ennaltaehkäisevää hoitoa ja rokotuksia. Hoitamattomat taudit vaikuttavat myös lapsen kasvuun ja kehitykseen”, vapaaehtoisena lääkärinä paperittomien klinikalla toimiva lastenlääkäri Heli Salmi kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema lakiehdotus paperittomien terveydenhuollon järjestämiseksi antaisi paperittomille lapsille oikeuden samoihin terveyspalveluihin kuin mitä on Suomessa kotikunnan omaavilla lapsilla. Ehdotus uudeksi lainsäädännöksi on tulossa eduskunnan käsittelyyn loppuvuodesta.

Yhteiset Lapsemme ry järjestää torstaina 20.11. klo 12-16.30 seminaarin Lapset marginaalissa – paperittomien ja liikkuvan väestön lapset ja lapsen oikeudet, Eurooppa-salissa, Malminkatu 16, Helsinki. Katso ohjelma: http://www.yhteisetlapsemme.fi/toiminta/seminaarit/

Seminaarissa puhuvat mm. Inka Hetemäki Suomen UNICEFista, Anca Enache Päiväkeskus Hirundosta (HDL), Meri Korniloff Paperittomat-hankkeesta, lastenlääkäri Heli Salmi Global Cliniciltä ja ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä kertovat sanoin ja kuvin kohtaamisista paperittomien lasten, nuorten ja perheiden kanssa.

Seminaarin avaa vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: tiedottaja Irma Marttinen, puh. 050 3782 463, irma.marttinen@yhteisetlapsemme.fi.

 

Yhteiset Lapsemme ry edistää monikulttuuristen lasten asemaa Suomessa ja vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan siten, että jokaisen lapsen on hyvä elää Suomessa. Yhdistys on perustettu vuonna 1988. www.yhteisetlapsemme.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs