Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Mene marjaan, vältä A-hepatiitti

Munuais- ja maksaliitto

Mene marjaan, vältä A-hepatiitti

Tiedote.
Julkaistu: 24.07.2015 klo 08:35
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Oma maa mansikka, muu maa mustikka – ainakin, kun kyseessä on pakastemarjat. A-hepatiittitartunnan voi välttää kuumentamalla ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä. Helpompaa on pakastaa kesän marjat itse talvea varten. Matkalla kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pullovesi, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7.

A-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Se tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. A-hepatiittitartunta on nykyään Suomessa harvinainen. Vuonna 2013 tartuntojen määrä kuitenkin viisinkertaistui edelliseen verrattuna. Viimeaikaisten tartuntojen syyksi on epäilty ulkomaisia pakastemarjoja. Ne tulisi kuumentaa ennen käyttöä viisi minuuttia 90-asteessa tai keittää kaksi minuuttia.

– Helpointa on käyttää kotimaista marjaa. Nyt on hyvä aika poimia itse ja pakastaa koko talven tarve. Se ei hyväksi pelkästään terveydelle, vaan myös mielelle, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

A-hepatiitti on edelleen yleinen huonon hygienian maissa. Euroopassa tartuntavaara on suurempi Turkissa ja Itä-Euroopan maissa, myös Baltiassa ja Balkanilla.

A-hepatiittivirus leviää pääasiassa ruoan tai veden välityksellä. Virusta on tartunnan saaneen ulosteessa ja mikäli hän ei noudata hyvää käsihygieniaa, se voi levitä elintarvikkeisiin tai veteen ja jopa kosketustartuntana sekä WC-tilojen kautta. Tartunnan voi saada esimerkiksi huonosti kypsennetyistä nilviäisistä, simpukoista tai ostereista. Tuoreista kasviksista A-hepatiitin voi saada, jos ne on pesty saastuneella vedellä.

– Ulkomaanmatkoilla kannattaa juoda pullotettua vettä ja välttää jääkuutioita. Katukeittiön houkutukset kannattaa useimmiten ohittaa. Kun muistaa itse pestä kädet WC:ssä käynnin jälkeen, niin välttää myös muita ulosteiden kautta tarttuvia viruksia.

Jos matka vie usein kaukokohteisiin, kannattaa ottaa A-hepatiitin ehkäisyyn tarkoitettu rokote.

A-hepatiitin itämisaika on noin 2–7 viikkoa. Ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, joiden jälkeen voi olla kuumetta sekä maksatulehdukseen viittaavaa ihon ja silmien keltaisuutta. Tulehdus rauhoittuu lähes aina itsestään. Siihen ei ole lääkehoitoa, mutta sen aikana tulee välttää maksaa rasittavia lääkkeitä ja alkoholia. Virus häviää elimistöstä ja jättää jälkeensä pysyvän immuniteetin.

 – A-hepatiitti todetaan verikokeilla.  Ota yhteys lääkäriin, jos tulet matkalla huonovointiseksi ja ihosi muuttuu keltaiseksi tai jos sinulla on matkan jälkeen pitkään väsymystä ja epämääräisiä oireita.

Vältä A-hepatiitti
- Juo matkoilla pullovettä ja vältä jääpaloja
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, varsinkin WS-käynnin jälkeen
- Vältä kypsentämättömiä äyriäisiä.
- Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat

Lisää tietoa virushepatiiteista www.maksa.fi/hepatiittipaiva.

 

Maailman hepatiittipäivä 28.7.

Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen sekä ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä.

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Munuais- ja maksaliiton kampanjassa www.mahtimaksa.fi Mahtimaksa paiskii hommia urakalla, mutta mikään mahti maailmassa ei jaksa ikuisesti. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

www.maksa.fi
www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi/hepatiittipaiva
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

Lisätiedot:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs