Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Marco Bjurström Lionsförbundets första nationella Välgörare

Suomen Lions-liitto ry

Marco Bjurström Lionsförbundets första nationella Välgörare

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.10.2015 kl. 13:00
Utgivare: Suomen Lions-liitto ry

Finlands Lionsförbund har valt Marco Bjurström till den första nationella Välgöraren. Förbundet motiverar valet med att Bjurström redan under tjugo år har verkat som en ”engagerandets mirakelman” och som en person som får andra på gott humör. Till Årets Välgörare bland de egna medlemmarna valde förbundet Markku Esko från Lions Club Sastamala/Vammala.

Valen tillkännagavs 8.10.2015 i Lionhuset i Malm, Helsingfors under Det Godas Dag, som det här året firades för första gången. Syftet med dagen är att fästa uppmärksamhet vid den frivilliga serviceverksamheten.

Finlands Lionsförbunds generalsekreterare Maarit Kuikka berättar att lionen uppskattar Marco Bjurströms positiva livsinställning som ger de personer som har mött honom, styrka och tro i en situation som samhälleligt och ekonomiskt är utmanande-

– Nu om någonsin behövs tolerans och vilja att hjälpa. Medmänsklighet och tjänande hör till den finländska lionsverksamhetens värden. Bjurström har främjat dessa värden med det som han uträttat, konstaterar Kuikka.

Marco Bjurström har för den stora allmänheten blivit känd genom sitt arbete inom mediavärlden och speciellt som programledare för programmet Bumtsi-Bum (1997-2005). Han belönades som Årets mest positiva finländare år 1999.

Markku Esko Årets Välgörare

Också inom sin egen krets har Finlands Lionsförbund för första gången valt Årets Välgörare. Markku Esko från Lions Club Sastamala/Vammala fick utmärkelsen för sitt långvariga och mångsidiga frivilligarbete till förmån för servicehusets invånare, berättade valkommitténs ordförande Tapani Rahko.

Markku Esko började, nästan på dagen för tjugo år sedan, med sin egen bil transportera invånarna i åldringarnas servicehus ut på ärenden och till hälsovårdstjänster. Antalet transporter uppgår till nästan 2000 och de har gått till region- och universitetssjukhuset, hälsocentralen, tandläkaren, apoteket och till butiker. Därutöver har Esko också startat en läsecirkel i Sastamala-hemmet där han läser böcker för invånarna med efterföljande diskussioner.

Bakom Sastamala-hemmet står den understödsförening som den dåvarande Lions Club Vammala grundade 1961 och vars förtjänst är att servicehemmets verksamhet kunde inledas 1969. För närvarande har Sastamala-hemmet över hundra invånare, berättar Jussi Lehtinen som formulerat förslaget på Lions Club Sastamala/Vammalas vägnar.

Finlands Lionsförbunds motto är ”Många sätt att göra gott”. Efter den första gallringen var även följande på förslag till Årets Välgörare:

• Lions Club Juuka/Elli, PDG Jouko Soukka och hans maka Kaija Siilin, uteaktivitet för boende på hälsocentralen och servicecentralen
• Lions Club Helsinki/Pihlajamäki, Söker donerat bröd och ordnar soppkyrka för mindre bemedlade, åldringar och arbetslösa
• Lions Club Vihti/Nummela, LionTröst-påse åt nyfödda i Vichtis för att uppmärksamma barnen vid besök på mödrarådgivningen
• Lions Club Tampere/Näsineula, Dubbelt gott för att pigga upp invånarna på Koukkuniemi åldringshem.

Lionsverksamheten är frivilligarbetet som görs i lionsklubbarna på den egna orten samt tillsammans med andra lionsklubbar i hemlandet och internationellt. I Finland verkar 935 lionsklubbar i vilka det sammanlagt finns ca 25 000 medlemmar. I Europa finns det 9 600 och i hela världen 45 900 klubbar. I dem finns sammanlagt 1 370 000 lionmedlemmar.

Ytterligare information

Maarit Kuikka
Generalsekreterare
Finlands Lionsförbund rf
Kyrkobyvägen 10
00700 Helsingfors
Tfn 010 501 4502,
gsm 040 580 2494
www.lions.fi
 

Lions-klubbarna bistår

Medlemmarna i Lionsorganisationen utför frivilligt arbete för att såväl trygga barns och ungdomars förutsättningar för ett sunt liv och sund uppväxt som stöda äldre personer, familjer, handikappade och andra som behöver hjälp. Mottot för Lionsrörelsen är: Vi tjäna. Dessa tjänster utförs av lokala Lionsklubbar. Antalet medlemmar i organisationen är nästan 1,4 miljoner i 208 länder.  Antalet medlemmar i Finland är över 25.000. Av dem är drygt 4.000 eller 16% kvinnor.

Den viktigaste intressesfären för en Lionsklubb är dess eget närområde och boendeomgivning. Bidrag har deltas ut åt bl a skolor och daghem, kommunala och privata boende för äldre och servicehus, handikappade och synskadade samt barnmotion.

Utöver det lokala biståndet deltar klubbarna också i nationella och internationella projekt, bl a insamlingar för storkatastrofer.

Lionsrörelsen har inte för avsikt att ersätta samhällets basservice, utan vill genom frivilligt arbete bistå objekt där offentliga medel inte räcker till. Denna hjälp kan för små grupper eller enskilda människor vara mycket betydande.

För att förbygga utanförskap för barn och ungdom har Lions utvecklat olika tjänster, som klubbarna möjliggör på sin hemort i samarbete med olika utbildningsenheter.

Utöver utförda tjänster bidrar klubbarna också ekonomiskt. Medel insamlas för olika objekt genom att ordna evenemang och kampanjer. Intäkterna från insamlingarna går oavkortade till dem de är avsedda för. Till följd härav bedömdes enligt en utredning som Financial Times gjorde år 2007 bedömdes Lions Clubs International Federation (LCIF) till den mest pålitliga frivillighetsorganisationen i . världen

 

Tilläggsuppgifter:

Maarit Kuikka

Generalsekreterare

Finlands Lionsförbund rf

maarit.kuikka@lions.fi

(09) 565 59510

040 580 2494

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs