Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kyrkans Utlandshjälps ekoskola öppnades i Haiti

Kirkon Ulkomaanapu

Kyrkans Utlandshjälps ekoskola öppnades i Haiti

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.09.2011 kl. 12:09
Utgivare: Kirkon Ulkomaanapu

Ekoskolan är miljövänlig, jordbävnings- och orkansäker och får elektricitet från solpaneler. På söndagen öppnades officiellt den första skolan som Kyrkans Utlandshjälp byggt i Haiti.

Nästan ett tusental invånare, regeringsrepresentanter, samfundsledare, elever och lärare samlades på söndag morgon i Léogâne för att delta i den officiella öppningen av skolan Saint Matthieu. Skolan, som ligger några tiotal kilometer väster om Port-au-Prince, är den första prototypen av skolan ritad av arkitekten Matti Kuittinen. Skolan har  byggts av Kyrkans Utlandshjälp tillsammans med ACT-alliansen och Canadian Engineering Company.

Chefen för utbildningsministeriet i Haiti Pierre Michel Laguerre är mycket tacksam.

-Jag är väldigt imponerad av kvaliteten på skolbygget och av allt tankearbete som ligger bakom byggandet. Jag har höga förväntningar. Vi måste fortsätta utveckla utbildningssystemet i Haiti och Saint Matthieu är ett första steg.

Återanvänder rasmassor

Efter den förödande jordbävningen i januari 2010 kontaktade Matti Kuittinen Kyrkans Utlandshjälp med idéer för återbyggandet av skolor. Man behövde skapa en trygg skolomgivning för barnen, byggnadens koldioxidavtryck måste vara litet den måste vara hållbar med tanke på miljön.

Med sina sju klassrum för 350 elever och 18 lärare, allmänna utrymmen, kök och toaletter ser det ut som en vanlig skola. Men när man stiger in inser man motsatsen. Väggarna är gjorda av rasmassor från de närliggande byggnaderna som rasade samman i jordbävningen. Biotoaletterna betjänar skolans och samhällets behov och förser köksspisarna med biogas. Solpanelerna ger elektricitet för belysning och datorer.

Jordbävningssäker

Återuppbyggande arkitektur är en rätt så ny bransch och allt arbete har gjorts från grunden. Byggandet av Saint Matthieu började med ett pilotprojekt på tre klassrum i juni 2010.

- Haiti har inga egna standarder för byggnader, och de enda som accepteras är de kanadensiska. Men Kanada drabbas varken av jordbävningar eller tropiska orkaner så vi blev tvungna att anpassa de kanadensiska standarderna till klimatet i Haiti genom att använda data från de senaste 100 åren av jordbävningar och orkaner, säger Sari Kaipainen, Kyrkans Utlandshjälps arkitekt i Haiti.

Jordbävningen år 2010 raserade 65-70 procent av skolorna i Haiti och lämnade kvar endast rasmassor och stenar.

-Vid en orkan måste byggnaden vara gjord så att trycket fördelas jämnt för att försäkra att inget brister eller faller ner. Vid en jordbävning måste huset ha vissa brytpunkter så att väggar och tak inte rasar in i huset. Kalkylerna måste alltså göras från varje riktning.

Samhället med i skolbygget

Kyrkans Utlandshjälp och Matti Kuittinen var noggranna med att engagera lokalsamhället i hela processen, från de första ritningarna till själva byggandet av skolan.

- Människorna i Léogâne och Matthieu har egentligen byggt sin egen skola, säger David Korpela, Kyrkans Utlandshjälps landschef i Haiti. Föräldraföreningar, elever och det övriga samhället har varit involverade i planerandet, utformningen och byggandet.  Och förstås har arbetet gjorts i samarbete med ACT-alliansen och Canadian Engineering Company.

Mer information:

David Korpela, landschef, Haiti, Kyrkans Utlandshjälp, tfn +509 39005920 (Obs! Tidsskillnad - 8 h)
Jouni Hemberg, chef för internationellt arbete, Kyrkans Utlandshjälp, tfn 050 3259579
Linda Ekholm, koordinator för Centralamerika, Kyrkans Utlandshjälp, tfn 050 535 1107

Text: Thomas Ekelund (freelance journalist i Haiti och Centralamerika)
Foto: Ben Depp / Kyrkans Utlandshjälp

Bildtexter:

Skolflickorna Jean Pierre Joseffe och Nestor Charmaine, som börjar i Saint Matthieuskolan den tredje oktober, höll tal på skolans invigning söndagen den 25 september.

Saint Matthieuskolan med sina 350 elever får energi från biogastoaletter och från solpaneler. Hela samhället deltog i skolbygget.

Bilder:

http://www.epressi.com/media/userfiles/9442/1317026648-panorama1_350-oppilaan-st.-matthieun-koulu-saa-energiansa-oman-kaymalan-biokaasusta-ja-aurinkopaneeleista.-koulun-rakentamiseen-osallistui-koko-yhteiso.kuva-ben-depp..jpg

http://www.epressi.com/media/userfiles/9442/1317026648-lokakuun-kolmantena-st.-matthieun-vasta-avatussa-koulussa-aloittavat-tytot-jean-pierre-joseffe-ja-nestor-charmaine-pitivat-puheen-koulun-avajaisissa-sunnuntaina-25.-syyskuuta.kuva-ben-depp..jpg

http://www.epressi.com/media/userfiles/9442/1317026648-350-oppilaan-st.-matthieun-koulu-saa-energiansa-oman-kaymalan-biokaasusta-ja-aurinkopaneeleista.-koulun-rakentamiseen-osallistui-koko-yhteiso.kuva-ben-depp..jpg

http://www.epressi.com/media/userfiles/9442/1317026648-bd16391_350-oppilaan-st.-matthieun-koulu-saa-energiansa-oman-kaymalan-biokaasusta-ja-aurinkopaneeleista.-koulun-rakentamiseen-osallistui-koko-yhteiso.kuva-ben-depp..jpg

Bakgrundsartikel om skolans roll i katastrofsituationer:
Skolan hjälper barnen klara av katastrofen

Katastrofer drabbar årligen tiotals miljoner barn. Skolgången avbryts, grundtryggheten rubbas. Skolornas roll i katastrofsituationer är viktig för att ge barnen fysiskt skydd, psykosocialt stöd och trygga fortsatt utveckling och inlärning.

 ”För barnens återhämtning och ur barnskyddssynvinkel är det viktigt att få igång skolor så snabbt som möjligt efter en katastrof. Dagsrytmen, en vuxen persons stöd och vanliga vardagliga saker, såsom att sparka boll på rasten, hjälper barnet att klara sig vidare”, berättar Alexia Bililies, Kyrkans Utlandshjälp, som har specialiserat sig på utbildning i katastrofer.

Torkan i Östafrika och hunger tvingar människor att gå i dagar till flyktingläger, Pakistan drabbas av översvämningar och i Kongo flyr familjerna undan konflikter. Gemensamt i alla katastrofer är att barnen är i en särskilt sårbar situation. 

Men kan inte skolan och läroplikten vänta, skulle det inte vara viktigast att fokusera på att ordna mat, vatten och skydd först?

Direkt efter en katastrof är den fysiska omgivningen ofta farlig för barn, till exempel otrygga byggnader efter en jordbävning. Också risken för att barnen utnyttjas stiger i en instabil situation. I en tillfällig skola eller ett tryggt rum ämnat för barn är barnen bättre skyddade än om de skulle leka ute på gatorna.

”Det är också viktigt för föräldrarna att veta att barnen är på ett tryggt ställe. Då kan de själv stå i olika köer för att få vatten, mat och annat grundmaterial för familjen samt koncentrera sig på att bygga upp ett nytt liv”, säger Bililes.

Stöd för att hantera trauman

I Östafrika, till exempel, kan barnen under flera veckors vandring mot flyktingläger ha sett allt möjligt och kanske förlorat familjemedlemmar. En lärare eller en annan för ändamålet utbildad person kan ge barnen psykosocialt stöd och vid behov hjälpa vidare barn som behöver särskild hjälp. I de flesta fallen räcker det redan långt med olika lekar och att bearbeta upplevelserna genom att teckna eller genom att prata.

En viktig orsak till att öppna skolor snabbt är att också de personer som drabbas av katastrofer själv svarar att skolor är viktiga när deras behov kartläggs.

”Dessutom har det konstaterats att ju längre tid det tar innan skolgången återupptas, desto mer sannolikt är det att barnet aldrig återvänder till skolan”, tillägger Bililes.

Kyrkans Utlandshjälp har efter jordbävningen i Haiti koncentrerat sig på återuppbyggnaden av skolor. Hittills har arbetet möjliggjort skolgången för över 20 000 barn och man har bland annat utbildat lärare i att ge psykosocialt stöd.  Utlandshjälpen har också ett program som koncentrerar sig på psykosocialt stöd till skolbarn i de palestinska områdena i Gaza.

Mer information:
Minna Peltola, expert på utbildning i katastrofsituationer, Kyrkans Utlandshjälp, tfn 040 739 5612.

 

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs