Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kansallinen puolustuskyky EU:n asedirektiivin edelle

Reserviläisliitto tiedottaa

Kansallinen puolustuskyky EU:n asedirektiivin edelle

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2015 klo 17:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisliitto kehottaa Suomea pitäytymään EU:n kaavaileman puoliautomaattikiväärikiellon ulkopuolella. Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola muistuttaa Suomen puolustusratkaisusta, jossa sodan ajan joukot koostuvat lähes kokonaan reserviläisistä.

- Suomen Eduskunnan ja viranomaisten on tehtävä EU:lle selväksi, että tämä on Suomessa vahvasti kansalliseen turvallisuuteen liittyvä asia. Puolustusvoimien resurssit eivät riitä pelkillä kertausharjoituksilla ylläpitämään suuren reservimme ampumataitoja. Siihen tarvitaan reserviläisten omaehtoista ampumaharjoittelua.

Suomessa puolustus perustuu monesta muusta EU-maasta poiketen edelleen yleiseen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin. Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen vahvuus on 230.000 henkilöä, joista yli 97 prosenttia koostuu reserviläisistä. Tuusulassa lauantaina puhunut Savola muistutti, että kertausharjoitusten ohella reserviläisten sotilaallista osaamista ja kenttäkelpoisuutta ylläpidetään laajalla vapaaehtoistoiminnalla ja -koulutuksella.

- Hyvä ampumataito on yksi sotilaan tärkeimmistä, jollei tärkein taito. Reserviläisliiton puitteissa järjestetään vuositasolla noin 10.000 erilaista ampumakilpailua ja -harjoitusta, joissa käytetään laajasti erilaisia puoliautomaattipistooleita ja -kivääreitä. Nämä aseet muistuttavat Puolustusvoimien käytössä olevaa kalustoa, koska se on reserviläisten ampumataitojen ylläpidon kannalta tehokkainta.

EU:n komissio on jo pidempään valmistellut aselainsäädännön yhtenäistämistä unionin alueella. Keskiviikkona komissio julkaisi Pariisin iskujen seurauksena oletettua paljon pidemmälle menevän esityksen, jossa kiellettäisiin sotilasaseita muistuttavat puoliautomaattikiväärit. Suomessa juuri tämänkaltaisia aseita käytetään paljon reserviläisten laajassa ampumatoiminnassa.

Uudenmaan Reserviläispiirin piirineuvoston 30-vuotisjuhlassa 21.11. vieraillut puheenjohtaja Mikko Savola muistutti myös, että Suomen aselainsäädäntö on jo nyt yksi Euroopan kireimmistä eikä siltä osin tarvetta lisäkiristyksille ole.

- On myös hyvä muistaa kertoa, että niin puoliautomaattikiväärien kuin itse asiassa kaikkien muidenkin tuliaseiden saatavuutta on meillä aselupakäytännöillä rajoitettu, eivätkä mitkään rikostilastot puhu lisärajoitteiden puolesta. Puolustusvoimien aseiden käyttö taas on mahdollista vain sen henkilöstön valvonnassa.

- Haluankin tehdä nyt yksiselitteisen selväksi, että Pariisin karmeiden terrori-iskujen tekijöillä ja varustautumisella ei ole mitään tekemistä suomalaisten rehellisten reserviläisten, metsästäjien tai muiden laillisten ja luvanalaisten harrastusmuotojen kanssa.

Lisätietoja

- puheenjohtaja Mikko Savola, puh. 040 575 8498 tai s-posti mikko.savola@eduskunta.fi
- toiminnanjohtaja Olli Nyberg, puh 0400 640 755 tai s-posti olli.nyberg@reservilaisliitto.fi.

Liitetiedostot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 344 paikallista yhdistystä ja noin 36.500 henkilöjäsentä. Aliupseereita jäsenistä on 59, miehistöä 28 ja upseereita neljä prosenttia. Armeijaa käymättömien osuus on vajaat 10 prosenttia.

Liiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja koulutus. Reserviläisliitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista yli 40 prosenttia on Reserviläisliiton jäseniä.

Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä.

Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs