Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Joka seitsemäs sekunti alle 15-vuotias tyttö menee naimisiin

Pelastakaa Lapset ry

Joka seitsemäs sekunti alle 15-vuotias tyttö menee naimisiin

Tiedote.
Julkaistu: 11.10.2016 klo 01:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset -järjestön uuden analyysin mukaan joka seitsemäs sekunti yksi alle 15-vuotias tyttö menee naimisiin. Analyysi paljastaa, kuinka suuri uhka lapsiavioliitto on koulutukselle, terveydelle ja lasten turvallisuudelle.

Esimerkiksi Afganistanissa, Jemenissä, Intiassa ja Somaliassa jopa kymmenvuotiaat tytöt naitetaan – usein paljon vanhempien miesten kanssa.

Tänään julkaistussa Pelastakaa Lapset -järjestön uudessa raportissa Every Last Girl: Free to live, free to learn, free from harm (Joka ainoalla tytöllä on vapaus elää, oppia ja olla koskematon) maat on asetettu paremmuusjärjestykseen sen perusteella, millaista on olla tyttö lapsiavioliittojen, koulutuksen, teiniraskauksien, äitiyskuolemien ja naisparlamentaarikkojen määrän perusteella.

Häntäpäässä ovat muun muassa Niger, Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Mali ja Somalia, joissa lapsiavioliittoja on paljon. Kärkipäähän sijoittuvat muun muassa Ruotsi, Suomi, Norja, Alankomaat ja Belgia. 

”Lapsiavioliitto aloittaa noidankehän, jossa tytöiltä viedään heidän perusoikeutensa oppia, kehittyä ja olla lapsia”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön toiminnanjohtaja Helle Thorning-Schmidt.   

”Liian varhain naimisiin joutuvat tytöt eivät useinkaan voi käydä koulua, ja perheväkivalta, hyväksikäyttö ja raiskaukset uhkaavat heitä muita todennäköisemmin. He tulevat raskaiksi ja altistuvat sukupuolitaudeille, kuten hiville. He myös synnyttävät lapsia ennen kuin heidän kehonsa on siihen täysin valmis. Tällä voi olla tuhoisia seurauksia sekä heidän että heidän lastensa terveydelle.”

Kansainvälinen yhteisö on kestävän kehityksen tavoitteissa sitoutunut poistamaan lapsiavioliitot vuoteen 2030 mennessä. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, alaikäisinä avioituvien naisten määrä kasvaa nykyisestä 700 miljoonasta noin 950 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä ja 1,2 miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

Raportti paljastaa myös seuraavaa:

  • Konfliktialueiden tytöistä tulee todennäköisemmin lapsimorsiamia: useat pakolaisperheet naittavat tyttärensä yhtenä perheen selviytymiskeinona, kuten tehdään syyrialaistytöille Libanonissa.
  • Köyhien perheiden tytöt menevät todennäköisemmin varhemmin naimisiin kuin rikkaammat ikätoverinsa. Nigeriassa köyhimmistä tytöistä 40 % päätyy naimisiin alle 15-vuotiaana, kun taas rikkaimmista tytöistä naitetaan vain 3 %.
  • Intiassa lapsiavioliittoja on eniten koko maailmassa. Tämä johtuu osittain maan suuresta väestöstä. Tytöistä 47 % (noin 24,6 miljoonaa) päätyy naimisiin alle 18-vuotiaina.
  • Humanitaaristen kriisien aikana juuri tytöt kärsivät eniten. Esimerkiksi Sierra Leonen ebolaepidemian puhjettua koulujen sulkeminen johti arviolta 14 000 teiniraskauteen.

Libanonissa Pelastakaa Lapset tukee 14-vuotiasta syyrialaistyttö Saharia*, joka meni 13-vuotiaana naimisiin 20-vuotiaan miehen kanssa ja joka on nyt kolmannella kuulla raskaana.

”Kuvittelin, että hääpäivä olisi ihana, mutta ei se ollut. Se oli pelkkää kurjuutta. Olin pohjattoman surullinen. Monet nuorena naimisiin menevät työt saavat tauteja ja kärsivät verenvuodosta. Luojan kiitos niin ei käynyt minulle”, kertoo Sahar*.

”Tunnen itseni onnekkaaksi tulevasta lapsesta. Olen kuitenkin itse vasta lapsi, joka kasvattaa lasta.”

Pelastakaa Lapset johtaa useita ohjelmia, jotka tukevat huonoimmassa asemassa olevia tyttöjä ympäri maailmaa.

Pelastakaa Lapset vaatii hallituksia ja rahoittajia sijoittamaan tyttöjen koulutukseen ja elinmahdollisuuksiin, jotta lapsiavioliitot ja sukupuolisyrjintä saataisiin loppumaan.

Lisätietoja:

Sanna Vesikansa, vaikuttamistyön asiantuntija, kansainväliset ohjelmat, Pelastakaa Lapset ry

sanna.vesikansa@pelastakaalapset.fi

+358 50 433 1382

 

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi,

+358 40 535 8221

 

Natasha Dos Santos

natasha.dossantos@savethechildren.org

+44 7787 191957

 

Haastattelut Helle Thorning-Schmidtin kanssa (Brysselistä):

Helena Dollimore

Helena.dollimore@savethechildren.org

+44 7931 408248

 

Huomautuksia toimittajille: 

*Saharin oikea nimi on muutettu hänen henkilöllisyytensä suojaamiseksi. Valokuvia ja videoita Saharista ja hänen kaltaisistaan lapsimorsiamista on ladattavissa osoitteessa: http://storycentral.savethechildren.org.uk/?c=39890&k=89cf1970ee

Raporttiin ja luetteloon voi tutustua osoitteessa:  https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/pelastakaalapset/main/2016/10/10200527/Every-Last-Girl-online-version.pdf

Ajatuksia herättävää ja asiaa valaisevaa materiaalia on saatavilla myöhemmin tällä viikolla.

Lapsiavioliittojen määrä: kyse on vuoden 2015 arvioista, jotka YK on laatinut alle 15-vuotiaista tytöistä haastattelemalla 20–24-vuotiaita naisia ja kysymällä näiltä, ovatko he menneet naimisiin alle 15-vuotiaina. Luvut koskevat siis nuoria naisia, jotka olivat ennen vuotta 2010 alle 15-vuotiaana naimisissa. Se, että joka seitsemäs sekunti yksi tyttö menee naimisiin, on laskettu seuraavalla tavalla: vuoden 2015 lapsiavioliittojen määrää on verrattu maailman väkilukuun, keskimääräinen vuosittainen avioliittomäärä on laskettu ja vuoden sekuntimäärä on jaettu vuosittaisella avioliittomäärällä. Luettelossamme käytetään alle 18-vuotiaana avioituneiden tilastotietoja. Oletamme, että avioliitot jakautuvat ikäryhmittäin tasaisesti.

Arviot tulevasta kehityksestä: YK:n lastenrahaston mukaan alaikäisinä avioituvien naisten määrä kasvaa nykyisestä 700 miljoonasta noin 950 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä sen oletetaan kasvavan 1,2 miljardiin. Katso UNICEF (2014) Ending Child Marriage: Progress and Prospects: (Lapsiavioliittojen lopettaminen: kehitys ja tulevaisuudennäkymät) http://www.unicef.org/media/files/Child_Marriage_Report_7_17_LR..pdf

Libanon: UNHCR:n tietojen mukaan yli 6 % 12–17-vuotiaista syyrialaistytöistä on naimisissa.

Intia: Vuonna 2006 (viimeisimmät lapsiavioliittoja koskevat tiedot ovat tältä vuodelta) 24,6 miljoonaa 20–24-vuotiasta naista oli mennyt naimisiin alle 18-vuotiaana Intiassa. 

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs