Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Etelä-Sudania uhkaa Afrikan pahin ruokakriisi vuosikymmeniin

Kirkon Ulkomaanapu

Etelä-Sudania uhkaa Afrikan pahin ruokakriisi vuosikymmeniin

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2014 klo 16:11
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

TIEDOTE 22.4.2014


Etelä-Sudania uhkaa Afrikan pahin ruokakriisi vuosikymmeniin

Neljä kuukautta kestäneet ja viime viikolla syventyneet väkivaltaisuudet ovat ajamassa Etelä-Sudania Afrikan mantereen suurimpaan ruokakriisiin sitten 1980-luvun. Etelä-Sudanin maataloutta saatiin jo jonkin verran elpymään ennen uusien väkivaltaisuuksien puhkeamista. Nyt elintarviketilanne on kuitenkin erittäin huono. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan seitsemää miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula ja yli miljoonaa suoranainen nälänhätä.

”Kylvöt pitäisi aloittaa ennen sadekautta, jonka odotetaan alkavan seuraavien kahden kuukauden aikana. Silloin siementen pitäisi olla maassa.  Sadekauden aikana jopa neljä viidesosaa Etelä-Sudanista muuttuu kulkukelvottomaksi. Tietä pitkin ei pysty liikkumaan lainkaan, ja lentokuljetuksetkin ovat hankalia”, Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Oskari Rantala kuvailee Jubasta.

Sadekauden alettua myös ruoka-avun jakaminen muuttuu lähes mahdottomaksi. Tähän asti ruokapulaa on koetettu lievittää jakamalla ruokapaketteja helikopterista, mutta apu on vain murto-osa tarpeesta.

Väkivaltaisuuksissa etnisten puhdistusten piirteitä

Viime viikolla kapinalliset hyökkäsivät Bentiun öljykaupunkiin ja tappoivat satoja siviilejä kirkossa, moskeijassa ja sairaalassa. Surmattujen joukossa oli noin kaksisataa moskeijasta suojaa etsinyttä, muihin kuin nuer-heimoon kuulunutta ihmistä. Oskari Rantalan mukaan väkivaltaisuuksissa on etnisten puhdistusten piirteitä.

”Paikalliset radiokanavat ovat kehottaneet tiettyjä etnisiä ryhmiä lähtemään Bentiusta, ja miehiä on yllytetty jopa raiskaamaan näiden etnisten ryhmien naisia”, Rantala sanoo.

Presidentti Salva Kiirin valtaa vastaan taistelevat kapinalliset kuuluvat useimmiten nuer-heimoon. Kiir puolestaan on dinka.

Yli miljoona pakolaista

Maajohtaja Oskari Rantala pitää erityisen huolestuttavana viime torstain hyökkäystä YK:n tukikohtaan Borin kaupungissa. Kapinalliset surmasivat kymmeniä turvaa hakeneita siviilejä, joista monet olivat lapsia.

”Hyökkäys YK:n tukikohtaan on tietysti vastoin kaikkia sopimuksia ja sääntöjä. YK:n Etelä-Sudanin operaatiolla on merkittävä rooli etenkin siviilien suojelussa. Jos YK:ta vastaan rikotaan näin törkeästi, on vaikea kuvitella, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Rantala arvioi.

Joulukuun puolivälin jälkeen kymmenettuhannet ihmiset ovat hakeneet suojaa YK:n tukikohdista eri puolilta maata. Pelkästään Bentiun kaupungissa YK:n suojissa on yli 12 000 ihmistä. Kaikkiaan Etelä-Sudanin väkivaltaisuudet ovat ajaneet kodeistaan yli miljoona ihmistä. Noin 250 000 ihmistä on paennut naapurimaihin Ugandaan, Keniaan, Etiopiaan ja Sudaniin.

5 600 pakolaista saanut ruoka-apua

Kirkon Ulkomaanapu on uuden konfliktin puhkeamisen jälkeen jakanut ruoka-apua 5 600 maansisäiselle pakolaiselle Mundrin alueella Lounais-Sudanissa.  Yli kahdeksansataa pakolaistaloutta saa ensihätään maissijauhoja, papuja, suolaa, öljyä ja sokeria. Lisäksi pakolaisille on jaettu siemeniä ja työkaluja, jotta he voisivat päästä itse viljelyn alkuun.

Ulkomaanapu on myös käynnistänyt koulutushankkeen Migkamanissa,  Lakesin osavaltiossa. Tavoite on mahdollistaa
koulunkäynnin jatkaminen yli 3500 lapselle.


Lisätietoja: Oskari Rantala, maajohtaja (Juba, Etelä-Sudan), p: +211 95 489 4574 tai +358 40 167 6054, tai +8816 2244 9960 (satelliitti)
Hilkka Hyrkkö, viestinnän asiantuntija +254 716 223 780 (Nairobi, Kenia)
Satu Helin, toimittaja, +358 40 630 8133
 

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs