Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Changemaker vaatii Costa Rican velan mitätöintiä

Kirkon Ulkomaanapu

Changemaker vaatii Costa Rican velan mitätöintiä

Tiedote.
Julkaistu: 10.04.2011 klo 15:00
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun nuorten vaikuttamisverkosto Changemaker järjesti sunnuntaina 10. huhtikuuta Kuopiossa Velan vangit -tempauksen Suomen Costa Ricalle myöntämän epäoikeutetun velan mitätöimiseksi. Verkosto vaatii, että Suomi myöntäisi vastuunsa tapauksessa, joka johti velan syntyyn. Tempaus on osa verkoston juuri avattua kampanjaa.

Tempauksessa raidallisiin vankipukuihin ja kahleisiin pukeutuneet nuoret osoittivat mieltä vastuuttomasti myönnettyä lainaa vastaan. He keräsivät nimiä vetoomukseen, joka luovutetaan ulkoasiainministeriölle kampanjan päättyessä loppuvuodesta 2011. Vetoomuksen voi allekirjoittaa myös verkossa Changemakerin verkkosivuilla.

”Epäoikeutetut velat estävät kehitysmaiden kehityksen. Velkoja maksavat maat joutuvat tinkimään esimerkiksi koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Costa Rican tapauksessa Suomen pitäisi toimia esimerkillisesti ja myöntää vastuunsa, sekä mitätöidä sairaalalaiteviennistä syntynyt epäoikeutettu velka”, sanoo kampanjavastaava Heidi Torsti.

Changemakerin Velan vangit -kampanja keskittyy niin kutsuttuun Proyecto Finlandia -tapaukseen, jossa Suomi tuki Instrumentarium-Medko Medicalin sairaalalaitevientiä Costa Ricaan korkotukiluotoilla vuosina 2001-2003. Velka on epäoikeutettua, sillä sairaalalaitteet osoittautuivat ylihintaisiksi ja tarpeettomiksi. Hanke kyseenalaistettiin jo ennakkoselvityksissä ja on tuomittu jälkeenpäin. Suomi ei ole kuitenkaan myöntänyt tehneensä hankkeessa virhettä.

Kehitysmaiden velkaongelma on yksi suurimmista esteistä globaalin oikeudenmukaisuuden toteutumiselle. Velka osaltaan ylläpitää köyhyyttä maailmassa, sillä monet kehitysmaat joutuvat maksamaan velkaa takaisin enemmän kuin saavat kehitysyhteistyövaroja. Osa näistä veloista on epäoikeutettuja, koska ne ovat syntyneet länsimaiden myönnettyä vastuuttomasti lainoja, jotka eivät ole hyödyttäneet lainaa ottaneiden kehitysmaiden asukkaita. Changemakerin mukaan kehitysmaiden ei kuitenkaan pitäisi joutua maksamaan takaisin tällaisia velkoja.

Kuopion torilla sunnuntaina iltapäivällä järjestetty tempaus oli osa Changemakerin valtakunnallista viikonlopputapahtumaa, joka pidettiin 8.-10.4. Rautavaaralla. Tapahtuma kokosi yhteen muutoksentekijöitä ympäri Suomea. Changemakerilla on 23 paikallisryhmää, joista kaksi Pohjois-Savossa: Kuopion ryhmä, joka on toiminut aktiivisesti jo parin vuoden ajan, sekä maaliskuussa perustettu Kiuruveden paikallisryhmä.

Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimiva verkosto, joka tarjoaa vapaaehtois- ja vaikuttamistoiminnan mahdollisuuksia kehityskysymyksistä kiinnostuneille nuorille.

Lisätietoja:

Heidi Torsti, kampanjavastaava, Changemaker
Puh. 044 021 0322, heidi.torsti@uta.fi

Kuvia kampanjasta on saatavilla Changemakerin verkkosivuilta, kampanjan medialle-osuudesta.
Velan vangit kampanjan verkkosivut www.changemaker.fi/velanvangit
Velan vangit Facebookissa www.facebook.com/velanvangit

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. www.kirkonulkomaanapu.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs