Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » VOLVO OCEAN RACE STARTTAA LAUANTAINA - Olympiavoittaja Thomas Johanson mukana Ericssonin miehistössä

VOLVO OCEAN RACE STARTTAA LAUANTAINA - Olympiavoittaja Thomas Johanson mukana Ericssonin miehistössä

Julkaistu: 09.10.2008 klo 17:16
Julkaisija:

Purjehduksen olympiavoittaja Thomas Johanson on urheilu-uransa kovimman haasteen edessä. Lauantaina starttaava maailmanympäripurjehdus vie miehen tuntemattomaan. Volvo Ocean Race on yksi maailman haastavimmista urheilukilpailuista, jossa luonto ottaa miehistä ja veneestä mittaa äärimmäisissä olosuhteissa.

Purjehduksen olympiavoittaja Thomas Johanson on urheilu-uransa kovimman haasteen edessä. Lauantaina starttaava maailmanympäripurjehdus vie miehen tuntemattomaan. Volvo Ocean Race on yksi maailman haastavimmista urheilukilpailuista, jossa luonto ottaa miehistä ja veneestä mittaa äärimmäisissä olosuhteissa. - Matkan aikana ylitämme päiväntasaajan neljä kertaa. Odotettavissa on tyyntä ja saunamainen kuumuus ja sen vastapainoksi hirmuisia tuulia ja aallokkoa. Kovissa keleissä ryske veneessä on sellainen, että paikat tuntuvat irtoavan hampaista, kuvailee Johanson edessä olevaa yhdeksän kuukauden urakkaa.

Thomas Johanson osallistuu kilpailuun ainoana suomalaisena. Hän kuuluu Ericsson Racing Teamin pohjoismaiseen miehistöön. Ericssonilla on kilpailussa kaksi venettä. Pohjoismaisen veneen kipparina toimii ruotsalainen Anders Lewander ja kansainvälisen miehistön ykkösmiehenä häärii moninkertainen olympiamitalisti Torben Grael Brasiliasta.
Volvo Ocean Raceen osallistuu kahdeksan venettä ja kilpailusta tulee sikäli erikoinen, että venekunnilla ei ole mitään tietoa omasta suorituskyvystään kilpailijoihin verrattuna. Ericssonin veneet ja miehistöt ovat harjoitelleet viime syksystä lähtien Lanzarotella ja näin oman tiimin veneistä ja niiden vahvuuksista on tietoa, mutta kaikki talven aikana hankittu tieto pidetään kilpailijoilta salassa.
- En ole koskaan lähtenyt purjehduskilpailuun tietämättä omia mahdollisuuksiani, voimme olla ensimmäisiä tai jossain puolivälin huonommalla puolella. Joissakin veneissä on hyvinkin radikaaleja teknisiä ratkaisuja, mutta miten ne toimivat merellä eri olosuhteissa, on meillekin yllätys, pohtii Johanson.
Veneiden teknisiä ratkaisuja on varjeltu lähtösatamassa kuin formulavarikolla. Ja miehistöjen välinen huhumylly pyörii hurjana.
- Kaikki yrittävät urkkia toisiltaan tietoja ja samalla yritetään kavereille syöttää puuta heinää. Aika jännä tilanne, sillä miehistöt tuntevat hyvin toisensa. Siellä on monia minunkin kilpakumppaneitani olympialuokista eri veneissä. Kavereita ollaan mutta mitään ei kerrota, Johanson naurahtaa.
Johansonin venekunta on keskittynyt talven aikana erityisesti veneen luotettavuuden kehittämiseen ja purjetesteihin. Hänen mukaansa heidän veneensä tuskin on koko porukan nopein, mutta tärkeää onkin pystyä ajamaan sitä mahdollisimman lähellä maksimivauhtia ilman turhia riskejä.
- Pitää ymmärtää, että tämä on pitkä kilpailu. Tärkeintä ei ole huippunopeus vaan purjehtiminen koko ajan lähellä tuota huippunopeutta. Veneen elektroniikka mittaa koko ajan vahtivuoron ja ruorimiehen suoritusta eli miten lähellä 100-prosenttista suoritusta liikutaan. Se on aika tyly mittari, hymähtää Johanson, jonka tehtävänä veneessä on toimia ruorimiehenä ja purjeiden trimmaajana.

- Meidän suurin salaisuutemme on purjetestien tulokset. Tiedämme tarkkaan, millä purjeella pitää missäkin olosuhteissa ajaa ja millaista vauhtia silloin pitäisi edetä. Jos tuo taulukko joutuisi kilpailijoiden käsiin, se olisi katastrofi.
Elämä veneessä on karua. Mukana on ainoastaan viisi lautasta, haarukkaa, veistä, lusikkaa ja kuppia. Myös makuupussit ovat yhteisiä. Ruoka on pakastekuivattua ja juomavesi valmistetaan merivedestä suodattamalla siitä suola pois.
- Tästä johtuen joudumme syömään erilaisia lisäravinteita, sillä veden suodatus poistaa myös kaikki elintärkeät lisäaineet kuten suolan ja mineraalit.
Jokainen purjehtija saa ottaa veneeseen mukaan pienen jenkkikassin kokoisen vedenpitävän laukun. Sinne voi pakata mitä haluaa.
- Pitää päättää, ottaako mukaan vaihtokalsarit, kirjan tai iPodin! Kaikki vaihtovaatteet sadevaatteita lukuun ottamatta pitää mahtua siihen kassiin, nauraa Johanson ja toteaa, että pesemättömyyteen tottuu yllättävän nopeasti. Kuten myös vähään uneen.
Veneessä on 10 hengen miehistö ja vahtivuorossa on kerrallaan neljä purjehtijaa. Kippari ja taktikko osallistuvat purjehtimiseen ainoastaan tarpeen vaatiessa. Vahtivuorot ovat neljän tunnin mittaisia, ja vapaavahdin aikana nukutaan, syödään, ollaan stand by -vuorossa ja tarpeen vaatiessa noustaan kannelle auttamaan.
- Vastatuuleen purjehdittaessa veneen sisällä on sellainen rytinä, ettei siellä pysty nukkumaan. Mutta ihmeen hyvin väsymykseenkin sopeutuu.
Volvo Ocean Racen ensimmäinen osuus starttaa Espanjan Alicantesta ja maali on Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Johansonin mukaan tuon osuuden järjestys saattaa ratketa jo ennen Gibraltarin salmea eli ensimmäisen 3-4 päivän aikana. Ensimmäisinä päivinä ei näin paljoa nukuta.
Kapkaupungista matka jatkuu Intiaan, Singaporeen, Kiinaan, Brasiliaan, Yhdysvaltoihin, Irlantiin ja Ruotsiin. Maali on Pietarissa Venäjällä, jonne veneiden arvioidaan saapuvan 26. kesäkuuta 2009.
Kaikissa veneissä on mukana myös nk. mediahenkilö, joka raportoi tapahtumista päivittäin. Hän ei saa kuitenkaan osallistua purjehtimiseen.

9.10.2008

Lisätietoja: Tiedotusjohtaja Thomas Hallbäck, thallbac@volvocars.com, puh. 09-5044 5325
Lisätietoa Volvo Ocean Racesta saa internetistä osoitteesta: http://volvooceanrace.org
Median sivut löytyvät myös suoraan osoitteesta: http://www.volvooceanrace.org/press-centre/
Kuvapankin osoite löytyy suoraan: http://images.volvooceanrace.org/
Liikkuvaa kuvaa on tarjolla rekisteröitymällä osoitteessa: www.thenewsmarket.com/volvooceanrace

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs