Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Tutkimus: Ketä ovat suomalaiset moottorikelkkaharrastajat?

MIR Link

Tutkimus: Ketä ovat suomalaiset moottorikelkkaharrastajat?

Tiedote.
Julkaistu: 13.04.2016 klo 10:15
Julkaisija: MIR Link

Hanki kimmeltää, pakkanen paukkuu ja lumi lentää. Moottorikelkkailu  harrastuksena kerää suosiota, mutta ketä ovat suomalaiset kelkkaharrastajat. MIR Link Oy toteutti marraskuussa 2015 Moottorikelkkatutkimuksen. Tutkimuksen avulla pyrittiin keräämään tietoa moottorikelkkailun harrastajista ja selvittämään muun muassa keitä suomalaiset moottorikelkkailijat ovat,  heidän kelkkailutapojaan ja -paikkojaan sekä heidän tiedonhaku- ja kulutustottumuksiaan. Tutkimuksessa haluttiin saada uusia näkökulmia siihen, mitä moottorikelkkailu 2000-luvun Suomessa tarkoittaa.

Moottorikelkkailututkimukseen osallistui yhteensä 944 yksittäistä alan harrastajaa ja tutkimus toteutettiin verkossa. Tutkimuksen yhteenvedon ensimmäisessä osassa pyritään avaamaan tarkemmin keitä moottorikelkkailijat ovat ja toisessa osassa keskitytään tarkemmin moottorikelkkailijoiden kulutustottumuksiin erityisesti verkkokaupan ja netin osalta.

Moottorikelkkailu on suosittu laji erityisesti miesten keskuudessa. Lajin miehisyydestä kertoo se, että tutkimuksen mukaan jopa 93 % lajin harrastajista on miehiä ja vain 7 % naisia. Lajin miehisyys näkyy myös moottorikelkkaharrastajien ammateissa.  Suurin osa vastaajista työskentelee perinteisesti miesvaltaisiksi mielletyillä aloilla. Yleisimmin lajin parissa puuhaavat työskentelevät metsä- ja koneteollisuudessa sekä rakennus-, kuljetus- ja logistiikka-aloilla.

Harrastajien ikäjakauma on laaja. Moottorikelkkaa on luvallista ajaa 15-vuotiaana, joten harrastajia löytyy nuorista eläkeikäisiin. Eniten harrastajia on 30-39-vuotiaiden ikäryhmässä (yli 35 %). Toiseksi suurin ikäryhmä on 20-29-vuotiaat (lähes 30 %).  Kahden suurimman ikäryhmän ulkopuolella ikäryhmäkohtaiset harrastajamäärät tippuvat reilusti. Kolmanneksi suurimman ikäryhmän, 40-49-vuotiaiden harrastajamäärät putosivat jo reilusti kahdesta ensimmäisestä ryhmästä reiluun 15 prosenttiin. Nuoret (19-vuotiaat ja sitä nuoremmat) nousivat neljänneksi suurimmaksi ikäryhmäksi, sitten tulivat 50-59-vuotiaat ja pienin ikäryhmä on 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Tutkimuksessa selvitettiin myös moottorikelkkaharrastajien tuloja kartoittamalla vastaajien talouden vuosituloja. Harrastajia löytyy kaikissa tuloluokissa, mutta yli 60 prosenttia harrastajista asuu talouksissa, joissa ansaitaan 25 000-75 000 euroa vuodessa. Tämä suuri ryhmä jakautuu niin, että 25 000-50 000 euroa vuodessa ansaitsevia on noin 34 % ja 50 000-75 000 euroa ansaitsevia talouksia on noin 28 %. Kolmanneksi suurin ryhmä  (noin 16 %) ovat 75 000-100 000 euroa vuodessa ansaitsevat. Neljäntenä ovat pienituloiset taloudet (noin 13 %), jotka ansaitsevat alle 25 000 euroa vuodessa. Viidentenä ovat 100 000-150 000 euroa vuodessa ansaitsevat (noin 6 %).  Vähiten harrastajia, yhteensä vain noin 3 % löytyy parhaimmin eli 150 000-250 000 euroa vuodessa ja yli 250 000 euroa vuodessa ansaitsevien ryhmistä.

Moottorikelkkailijat elävät aktiivista elämää

Lajin pariin löytävät muutenkin aktiivista elämää viettävät ihmiset. Moottorikelkkailijat harrastavat aktiivisesti erityisesti erilaisia moottoriurheilulajeja niin televisiosta seuraten, kuin itse tehden sekä monipuolisesti erilaisia kuntoiluharrastuksia ja urheilulajeja. Eniten lajin harrastajista löytyy metsästyksen, kalastuksen ja vaelluksen harrastajia sekä juoksun tai muun kuntoilun harrastajia. Televisiosta seurattavat urheilulajit ovat myös erityisessä suosiossa. Moottorikelkkaharrastajien joukossa on myös paljon seuraavien lajien harrastajia, jotka on lueteltu järjestyksessä suosituimmasta vähiten suosittuun harrastukseen: maastopyöräily. motocross ja enduro, laskettelu ja lumilautailu, autot, moottoripyöräily, joukkueurheilu (Jalkapallo, käsipallo, jääkiekko ym.), videopelit, vesiurheilu, muu moottoriurheilu (ralli, speedway ym.), yksilöurheilu (Tennis, sulkapallo, squash ym.), BMX tai rullalautailu, golf, kamppailulajit, tanssi tai aerobic

Moottorikelkkailijat harrastavat aktiivisesti. Jopa lähes 40 % kelkkailee kaksi tai kolme kertaa viikossa. Noin 20 % kelkkailee viikoittain. Tosin silloin tällöin kelkkailevien osuus vain hieman pienempi. Kelkoilla ajetaan erityisesti Lapin reissuilla ja omalla mökillä. Suurin osa, lähes 90 % vastaajista kertoi ajavansa yleisillä kelkkareiteillä, lähes 50 % reittien ulkopuolella esimerkiksi metsissä ja jäällä. Ajopaikoista mainittiin myös omalla maalla tai tontilla ajaminen, yleisillä radoilla ajaminen sekä yksityiset kelkkareitit.

Moottorikelkkatietous löytyy netistä ja uutiset iltapäivälehdistä

Internetin käytössä moottorikelkkaharrastajat ovat monipuolisia. Useimmin käytössä olevat nettiselain löytyy 52 % harrastajista älypuhelimesta. 33 % käyttää selaamiseen tietokonetta ja 15 % tablettilaitetta.

Verkossa harrastajat vierailevat erityisesti Iltalehden ja Iltasanomien sivuilla. Iltalehti on vastaajien suosiossa; lähes 80 % vastaajista kertoi käyttävänsä lehden palveluja. Toiseksi suosituin on  Iltasanomat reilulla 60 %  vastaajista. Myös Lapin Kansan (22 %) ja paikallisten lehtien sivuilla (18%)  vieraillaan jonkin verran. Lähes yhtä paljon vierailuja keräävät myös Kaleva (14 %), Helsingin Sanomat (13 %) ja Ampparit (13 %). Sen sijaan Aamulehteä ja Turun Sanomien verkkosivuja lukee vain harva, 5 % tai alle.

Moottorikelkkailijat etsivät tietoa moottorikelkoista ja kelkkailusta eniten verkosta erilaisilta kelkkasivustoilta. Verkon kautta tietoa etsii 83 % harrastajista. Myös ystävien kanssa tietoa jaetaan paljon. 64 % harrastajista kysyy vinkkejä lajin parissa toimivilta ystäviltään. Tietoa etsitään myös lehdistä (57 %), sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookista ja Twitterista (56 %), valmistajien verkkosivuilta (43 %) ja  paikalliselta kauppiaalta (37 %).

Harrastajien moottorikelkat

Suuri osa moottorikelkkaharrastajista omistaa oman kelkan. Kelkkamarkkinoilla yksi maahantuoja näyttää olevan vahvasti niskan päällä. Rovaniemellä valmistettavat Lynx kelkat ja taustalla oleva BRP pitävät markkinoita hallussaan vahvasti. Vain Brandt-Polariksen Polaris olisi tutkimuksen mukaan kasvattamassa markkinaosuuttaan.

Suosituimmat  suomalaisten kelkkaharrastajien moottorikelkat ovat tutkimuksen perusteella Lynx, Polaris, Ski Doo, Arctic Cat ja Yamaha järjestyksessä suosituimmasta vähiten suosittuun. Markkinaosuuksia verratessa näyttää siltä, että Lynxin ja Ski Doon maahantuoja BRP pitää hallussaan yli puolta markkinoista ja lähes neljäsosan on saanut itselleen Polariksen takana oleva Brandt-Polaris Oy. Arctic Catin (Sumeko Oy) osuus jää vain 12 prosenttiin ja Yamahan (Konekesko Oy) 7 prosenttiin. Myös harrastajien ostoaikeet uusien kelkkojen osalta noudattavat samaa kaavaa. Uuden kelkan ostoaikeissa olevien suosikkilistalla ovat samat kelkkamerkit samassa järjestyksessä ja markkinaosuudet heijastelevat samaa kaavaa. Toisaalta 25 % ei ole aikomusta hankkia uutta kelkkaa.

Lisätietoja: 

Tutkimuksen tekijä MIR Link Oy: 

www.mirlink.fi 

Jarkko Nieminen
sähköposti: jarkko@mirlink.fi

teksti:
Karoliina Lehtmets

MIR Link auttaa kasvamaan

Vuosien kokemus liike-elämästä ja tapahtumatuotannosta on opettanut millainen tieto auttaa kehittämään toimintaa. Teemme tutkimuksia, mutta emme numeroiden vuoksi - vaan päätöksenteon avuksi. Tärkeintä on aina suora hyöty operatiiviselle ja kaupalliselle toiminnalle.

MIR Link Oy

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs