Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Kukoistava kuusikymppinen elää uutta nuoruuttaan

HOK-Elanto

Kukoistava kuusikymppinen elää uutta nuoruuttaan

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2012 klo 13:35
Julkaisija: HOK-Elanto

Kukoistava kuusikymppinen elää uutta nuoruuttaan

”Nähdään Sokoksen kulmalla” on tuttu lausahdus Helsingin keskustassa tapaamispaikkaa sopiville ystäville. Myös kuusikymmentä vuotta sitten, 17.3.1952 Mannerheimintie 9:n kulmilla kävi varmasti melkoinen kuhina, kun Suomen ensimmäinen Sokos-tavaratalo avasi ovensa.

Keväällä 1952 elettiin kiireistä aikaa; Suomi – ja etenkin Helsinki – valmistautui suureen kansainväliseen urheilujuhlaan, olympialaisiin. Toinen maailmansota oli päättynyt seitsemän vuotta aiemmin, ja olympiakisat valoivat uskoa paremmasta huomisesta, joten aika oli otollinen toteuttaa suuria suunnitelmia – ja unelmia.

Tavaratalon perustamissuunnitelma oli syntynyt jo huomattavasti aiemmin: alun perin tarkoituksena oli saada suurmyymälä avatuksi olympiakesäksi vuonna 1940, mutta sodan syttyminen muutti suunnitelmia. Rakentaminen aloitettiin 1939, ja rakenteilla ollut runko paketoitiin sotien ajaksi. Työt jatkuivat 40-luvulla, mutta tällöin materiaali- ja tavarapula varjostivat jälleenrakentamisaikaa, joten tiloja jouduttiin luovuttamaan myös virastokäyttöön sitä mukaa kuin kiinteistö pikkuhiljaa valmistui. Sokos-talon – kuten rakennusta aikoinaan kutsuttiin – Asema-aukion puolelle avattiin 1946 amerikkalaistyylinen itsepalveluravintola Pika-Pala ja Mannerheimintien – silloisen Heikinkadun puolelle – kahteen kerrokseen HOKin suurravintola vuotta myöhemmin. Hehtaarihokiksi nimetty ravintola oli pohjoismaiden suurimpia: kerrallaan ruokailemaan mahtui noin 1 400 ihmistä.

Alkuperäinen kiinteistöyhtiö, Oy Sokos Ab, luovutti nimensä perustettavalle tavaratalolle, jonka omistajina olivat SOK, HOK ja Varuboden. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen. Rakennus on yksi funktionalismin kauden tärkeimmistä arkkitehtuuriteoksista pääkaupungissa. Sokoksen palindrominimi syntyi silloisen toimitusjohtajan ehdotuksesta. Keskeisellä liikepaikalla on pitkä historia: 1900-luvun alussa Sokoksen tontilla sijaitsivat kylpylälaitos, tulitikkutehdas ja viinankeittämö.

Vuonna 1952 tavaratalon käytössä oli noin 8000 m2, josta varsinaista myyntipinta-alaa oli 4 200 m2. Näyteikkunoita talossa on kaikkiaan 57. Osastoja oli kaikkiaan 26, ja niillä palveli yhteensä 200 henkilöä. HOK:n omistama hotelli Vaakuna aloitti toimintansa alkukesällä 1952. Hotellivieraat toivat kaivattua ja ihailtua kansainvälistä tunnelmaa myös tavaratalon puolelle. Nykypäivänä myyntipinta on 12.000 m2 ja tavaratalossa on viisi kerrosta.

Kuudenkymmenen vuoden aikana rakennuksessa on tehty huomattavia toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia. Vuonna 1985 tavaratalon nimi muutettiin ajan hengen mukaisesti City-Sokokseksi, ja uudet koneportaat kuljettivat asiakkaat kerroksesta toiseen. Kiinteistö peruskorjattiin täydellisesti 1990-luvulla, jolloin alkuperäinen Sokos-nimi palautettiin käyttöön. Rakennus on suojeltu, ja kiinteistön muutostyöt suunnitellaan aina yhdessä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

– Helsingin keskustan Sokos on vilkas kauppapaikka. Olemme panostaneet asiakaspalveluun sekä tuotealueilla erityisesti naisten ja miesten muotiin sekä kosmetiikkaan. Viime syksynä naisten pukeutumisen osasto raikastui ja laajentui remontissa, ja valikoimissa näkyvät entistä enemmän kansainväliset merkkituotteet. Tarkoituksemme on toteuttaa asiakaskokemusta parantavia remontteja vuosittain. Parhaillaan uudistamme Kaivokadun sisäänkäyntiä, ja kesällä jatkamme uudistuksia tavaratalon sisällä tavaratalojohtaja Marja-Liisa Neuvonen toteaa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Marja-Liisa Neuvonen, tavaratalojohtaja, puh. 010 76 65200

Kuvapyynnöt:

Meeri Sippo, puh. 010 76 60597

(puh. hinta 0,0828 €/puhelu + 0,1199 €/min)

HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, jonka omistavat sen 560 000 asiakasomistajaa. Vuosittainen liikevaihto on lähes 1,8 mrd. euroa, ja yritys työllistää yli 6 000 henkilöä. HOK-Elanto palvelee pääkaupunkiseudulla noin 300 toimipaikassa ja on päivittäistavarakaupan markkinajohtaja. Lisäksi HOK-Elanto on Pohjoismaiden suurimpia ravintola-alan toimijoita. hok-elanto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs