Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Håll koll på körkort, bil och släp när du ska dra hästtransport

Folksam

Håll koll på körkort, bil och släp när du ska dra hästtransport

Pressmeddelande.
Publicerad: 14.06.2016 kl. 08:00
Utgivare: Folksam

En häst kan väga många hundra kilo och när den ska transporteras gäller det att ha koll på både dragbil, hästtransport och körkortsbehörighet. Folksams trafiksäkerhetsforskare Anders Ydenius reder ut begreppen och ger sina bästa tips.

Ridsport är en populär idrottsgren och måmga engagerar sig i hästar genom jobbet eller på fritiden. Att transportera ett så tungt djur som en häst kräver ofta ett tyngre släp, speciell körkortsbehörighet och en lämplig dragbil – i synnerhet om man transporterar två hästar eller fler.

– Ridsport och hästar engagerar många av våra kunder, och därför vill vi hjälpa dem med tips om vad man ska tänka på i samband med hästtransporter. Mina viktigaste råd är att sätta sig in i körkortsregler samt att ha koll på viktuppgifter för både dragbil och hästtransport, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Körkortsbehörigheten kan vara snårig att förstå sig på. Det som få känner till är att det är släpets och bilens totalvikt som bestämmer körkortsbehörighet. Det räcker inte alltid med B-behörighet om man kör en väldigt tung hästtransport, och om man stoppas med fel körkortsbehörighet gör man sig skyldig till olovlig körning. Se faktaruta nedan.

Förutom körkortsbehörigheten sätter också dragfordonet begränsningar för hur tungt släp man kan dra. Bilens dragvikt kan variera stort beroende på vilken motor som en speciell version har. De minsta bensinversionerna kan ha en släpvagnsvikt som är hälften mot en större dieselmotor. Flera elhybrider har relativt låga släpvagnsvikter eller tillåts inta alls dra släp.

– De 131 bilar som finns med på vår lista över dragbilar är de som tillåts dra släp samt klarar kraven för Bra val från Folksams rapport ”Hur säker är bilen 2015”. Sedan har vi delat in dem i tre grupper beroende på hur tungt de tillåts dra. Ska man dra ett riktigt tungt släp, till exempel med två hästar, så gäller det att vara extra noga vid val av dragbil, säger Anders Ydenius.

Släpets vikt + eventuell last får inte överstiga bilens dragvikt. Bilens begränsningar gäller sålunda för släpets bruttovikt.

Lista med 131 dragbilar: Se bilaga eller på https://www.folksam.fi/sv/folksam/tester-goda-rad/trafikforskning/hasttransport

Folksams tips på två saker du behöver veta:

  • Fordonets dragvikt måste minst vara det släpet och lasten väger tillsammans (bruttovikt).
  • Din körkortsbehörighet måste gälla för fordonskombinationen.

 

Körkortsbehörighet

För att nedanstående vikter skall vara tillåtna så får inte fordonets dragvikt överskridas, se ”Bilens dragvikt”

För B-behörighet gäller generellt att bil och släp får ha en sammanlagd totalvikt på högst 3500kg. Bilens totalvikt får inte i något fall överstiga 3500kg.

Körkort taget före 19/1 2013:

Med äldre BE-behörighet finns ingen begränsning på släpets totalvikt annat än bilens begränsning 

Körkort taget efter 19/1 2013:

Med ett separat körprov för utökad B-behörighet tillåts en sammanlagd totalvikt på 4250kg.

Med nyare BE-behörighet får släpvagnens totalvikt vara max 3500kg. Det vill säga tyngsta tillåtna kombinationen är en bil med totalvikten 3500kg som tillåts dra 3500kg, alltså 7000kg.

 

För ytterligare information:
Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam, telefon +46708-31 62 86

Sofia Paltschik, marknadsföringschef Folksam Skadeförsäkring, telefon 050-5897682

Bilagor

Folksam Skadeförsäkring Ab är en del av svenska Folksam Sak koncernen. Vi erbjuder ett heltäckande försäkringsskydd, både frivilliga och lagstadgade skadeförsäkringar åt privat- och företagskunder samt lantbruk. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs