Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Boschin rinnakkaishybriditekniikka sarjatuotantoon - Tekniikkaan pääsee tutustumaan Volkswagen Touaregin ja Porche Cayenne S:n hybridiversioissa

Robert Bosch Oy

Boschin rinnakkaishybriditekniikka sarjatuotantoon - Tekniikkaan pääsee tutustumaan Volkswagen Touaregin ja Porche Cayenne S:n hybridiversioissa

Julkaistu: 23.06.2010 klo 10:17
Julkaisija: Robert Bosch Oy

Volkswagen Touareg ja Porsche Cayenne –

Boschin rinnakkaistäyshybriditekniikka tulee sarjatuotantoon

 

  • Ensimmäiset rinnakkaistekniikalla toteutetut täyshybridit markkinoille
  • Älykäs ajonhallintajärjestelmä takaa poikkeuksellisen hyvän mukavuuden
  • Boschin valmistama tehoelektroniikka, sähkömoottori ja mukautuva kytkin


Äskettäin tuotantoon tulleiden Volkswagen Touaregin ja Porsche Cayenne S:n hybridiversiot käyttävät Boschin toimittamaa hybriditekniikkaa. Kumpaakaan mallia ei ole aiemmin ollut saatavana rinnakkaistäyshybridinä. Muiden avainkomponenttien, kuten tehoelektroniikan ja sähkömoottorin, lisäksi Bosch toimittaa autojen ”aivot” eli hybridiautoihin tarkoitetun Motronic-ohjausyksikön, joka säätelee sähkömoottorin ja polttomoottorin käyttöä joko yhdessä tai erikseen.

Sekä Volkswagen että Porsche päättivät varustaa hybridiautonsa 3,0 litran mekaanisesti ahdetulla V6-suorasuihkutusmoottorilla ja kahdeksanportaisella automaattivaihteistolla. Kuusisylinterisen V-moottorin teho on 245 kilowattia (333 hevosvoimaa) ja enimmäisvääntö 440 newtonmetriä alkaen pyörintänopeudesta 3 000 kierrosta/min. Autossa on myös Boschin kehittämä integroitu moottori-generaattori (IMG). Vesijäähdytteisessä sähkömoottorissa on erillinen kytkin. Hybridiyksikkö on sijoitettu polttomoottorin ja vaihteiston väliin ja tarvitsee hämmästyttävän vähän tilaa, sillä sen halkaisija on 30 cm ja syvyys vain 145 mm. IMG:n teho on 34 kilowattia ja enimmäisvääntö 300 newtonmetriä. Tämä tarkoittaa sitä, että Volkswagenilla ja Porschella voi ajaa pelkällä sähköllä 50–60 km/h nopeudella niin kauan kuin nikkelimetallihybridiakussa riittää virtaa. Akun kapasiteetti on 1,7 kilowattituntia ja huippujännite 288 volttia. Jarrutettaessa sähkömoottori toimii generaattorina ottaen talteen liike-energiaa, joka varastoidaan auton korkeajänniteakkuun.

Kun kaasupoljin vapautetaan alle 160 km/h nopeudessa, auto siirtyy toimintatilaan, jota sen suunnittelijat kutsuvat ”purjehdukseksi”: polttomoottori sammuu automaattisesti ja auto jatkaa rullaamista kuluttamatta lainkaan polttoainetta – mutta ajon turvallisuuteen ja mukavuuteen vaikuttavat järjestelmät jatkavat toimintaansa häiriöttä. Myös jarrutus on täysin automaattinen prosessi. Hybridiohjausyksikkö tarkkailee, millä voimalla jarrupoljinta painetaan, ja määrittää IMG:n käyttämän sähköisen jarrutusväännön. Tämä ei vaikuta turvallisuusjärjestelmien, kuten ABS:n ja ESP®:n toimintaan. Niillä on kaikissa tilanteissa etusija.

Lisätehoa sähkömoottorista

Kun tarvitaan parasta mahdollista suorituskykyä, sähkömoottoria ja polttomoottoria voidaan käyttää samanaikaisesti, jolloin Volkswagen tai Porsche kiihtyy 0–100 km/h 6,5 sekunnissa. Lisäteho kasvattaa auton tehon 279 kilowattiin (380 hevosvoimaan) ja tarjoaa 580 newtonmetrin enimmäisväännön. Ensimmäisen sukupolven V8-autoihin verrattuna näiden hybridiautojen polttoaineenkulutus on jopa 40 prosenttia pienempi. EU-yhdistetty kulutus putoaa 8,2 litraan sadalla kilometrillä, mikä vastaa 193 gramman CO2-päästöjä kilometriä kohden. Molemmat autot täyttävät Euro 5  normin ja yhdysvaltalaisen ULEV 2  päästönormin vaatimukset.

Älykäs ohjausjärjestelmä on avain poikkeuksellisen hyvään mukavuuteen


Polttomoottorin ja sähkömoottorin saumattoman yhteistoiminnan takana on tarkoin viritetty vuorovaikutus nykyaikaisen hallinta- ja ohjaustekniikan ja optimoitujen hybridikomponenttien välillä. Bosch pystyy hyödyntämään vuosien kokemusta, jonka se on hankkinut bensiininsuihkutusjärjestelmien kehitystyössä. ”Hybridiohjausyksikkö lisää käytännössä koeteltuun huipputekniikkaan aimo annoksen innovaatiota. Järjestelmä perustuu Motronic-tuotteeseen, jonka edut on jo osoitettu lukuisissa suorasuikutuksella varustetuissa bensiiniautoissa. Lisäsimme järjestelmään hybridikäytön tarvitsemat lisätoiminnot, joita kehitimme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa”, kertoo Matthias Küsell, Boschin hybridi- ja sähköajoneuvojen kehityksen ja asiakasprojektien johtaja.

Yksi suurimmista haasteista oli varmistaa sujuvat siirtymät sähköllä, hybridikäytöllä ja polttomoottorilla ajamisen välillä. Oli oleellista varmistaa, että siirtymä moottorivedolta generaattorikäyttöön ei heikennä ajomukavuutta. Tavoite saavutetaan järjestämällä ohjausyksikölle jatkuvaa anturitietoa poltto- ja sähkömoottorista, akusta, kytkimestä ja muista komponenteista. Anturitietojen perusteella ohjausyksikkö analysoi ja ohjaa sitä, miten kaksi voimansiirtojärjestelmää toimii reaaliaikaisesti yhdessä. Mukautuva kytkin takaa saumattomat siirtymät. Ohjausyksikkö varmistaa, että sähkö- ja polttomoottori pyörivät tarkalleen samalla nopeudella, kun veto vaihtuu. Küsellin mielestä tämä on rinnakkaishybriditekniikan keskeinen elementti.

Hybriditekniikka ja suorasuihkutusmoottori – täydellinen yhdistelmä

Mekaanisesti ahdettu V6-moottori on kokonaisratkaisun oleellinen osa. Motronic-ohjausyksikkö ohjaa polttomoottoria huipputarkasti aina yksittäisten ruiskutustapahtumien ajoitukseen asti. Siinä on ylimääräinen CAN-väyläliitäntä, jonka kautta se vaihtaa tarpeellisia tietoja hybridikomponenttien, tehoelektroniikan ja akun kanssa. Tehokas suoraruiskutusjärjestelmä myös vähentää pakokaasupäästöjä. Poltto- ja sähkömoottori täydentävät toisiaan erinomaisesti, minkä ansiosta rinnakkaishybridit voivat tarjota suuren joukon ajomukavuutta parantavia uusia ominaisuuksia. Active Damp Control on Boschin kehittämä konsepti, jonka avulla kuusisylinterisen moottorin ajotuntuma saadaan vastaamaan suurempimoottorista henkilöautoa. Tulevaisuudessa konseptin on tarkoitus ratkaista joitakin pienten turbomoottoreiden tyypillisiä haittapuolia, kuten heikko alavääntö. Näin voidaan tuoda massamarkkinoille erittäin taloudellisia kooltaan pienennettyjä moottoreita.

Optimoidut komponentit tarjoavat jalansijaa massamarkkinoille

Rinnakkaistäyshybriditekniikka voidaan toteuttaa kustannustehokkaammin kuin muut hybridiratkaisut. Se tarvitsee esimerkiksi vain yhden sähkömoottorin, joka toimii sekä moottorina että generaattorina. Jotta tätä ympäristöystävällistä tekniikkaa pystyttäisiin käyttämään entistä laajemmin erilaisissa ajoneuvoissa, Bosch kehittää järjestelmää jatkuvasti komponenttitasolla ratkaisten erilaisia ongelmia, kuten tehoelektroniikan tarvitseman tilan vähentäminen. Vaikka tasapainon löytäminen kestävyyden, suurimman tehon ja pienten tilavaatimusten välillä on hankalaa, tuotekehittäjät ovat onnistuneet pienentämään tehoelektroniikan vaatimaa tilavuutta kolmanneksella kymmeneen litraan – tinkimättä suorituskyvystä. ”Tavoitteemme on mahduttaa seuraavan sukupolven versio viiteen litraan”, sanoo Küsell. Tehoelektroniikka on keskeinen komponentti, joka yhdistää suurjännitteisen sähköisen ajojärjestelmän ja auton 12 voltin sähköjärjestelmän toisiinsa ja sisältää invertterin, joka muuttaa akun tasajännitteen kolmivaihevaihtovirraksi sähkömoottoria varten ja päinvastoin.

Lisätietoja:

Communications & PR Manager Hanna Räisänen, 010 480 8225, hanna.raeisaenen@fi.bosch.com

http://www.bosch-presse.de/TBWebDB/en-US/PressText.cfm?id=4725

 

Bosch-yhtymä on maailman johtavia teknologiatuotteiden ja  palveluiden toimittajia. Ajoneuvo- ja teollisuustekniikkaa, kulutustarvikkeita sekä rakennusteknisiä tuotteita valmistavan yhtymän vuoden 2009 liikevaihto oli 38,2 miljardia euroa, ja sen palveluksessa oli runsaat 275 000 työntekijää. Yhtymä käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 300 tytäryhtiötä noin 60 maassa. Myynti- ja palveluyhteistyökumppanit mukaan lukien Bosch on edustettuna noin 150 maassa. Maailmanlaajuinen kehitys-, tuotanto- ja myyntiverkosto on Boschin kasvun perusta. Bosch käyttää tutkimukseen ja kehitykseen yli 3,5 miljardia euroa vuodessa ja hakee vuosittain noin 3 800 patenttia. Tuotteidensa ja palvelujensa avulla Bosch parantaa elämänlaatua ja tarjoaa innovatiivisia ja hyödyllisiä ratkaisuja.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Bosch-yhtymän taloudellinen riippumattomuus ja yrittäjänvapaus perustuvat poikkeukselliseen omistusrakenteeseen, jonka ansiosta yhtiö kykenee toteuttamaan merkittävät investointinsa ja kantamaan yhteiskunta- ja ympäristövastuunsa perustajansa Robert Boschin hengessä. 92 prosenttia Robert Bosch GmbH:n pääomasta omistaa yleishyödyllinen säätiö, Robert Bosch Stiftung. Teollisesta toiminnasta vastaa äänivaltaa käyttävä Robert Bosch Industrietreuhand KG. Yritystoiminnan omistajuustoiminnoista huolehtii säätiö. Jäljellä olevat osakkeet ovat Boschin perheen ja Robert Bosch GmbH:n omistuksessa.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs