Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Yrittäjyys » Väitöstutkimus romuttaa kuvaa sankarillisesta muutoksen johtajasta

Oulun yliopisto

Väitöstutkimus romuttaa kuvaa sankarillisesta muutoksen johtajasta

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2016 klo 09:04
Julkaisija: Oulun yliopisto

Suomalaista keskustelua on värittänyt käsitys ammattimaisista organisaatiomuutosten johtajista. YTM Leena Ruopsa paljastaa organisaatioiden ja johtamisen tieteenalaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan, että nykyajan johtaja ei kuitenkaan ole organisaation tavoitteita edistävä piinkova ammattilainen. Johtajakin on ennen kaikkea ihminen, joka yrittää selvittää omaa paikkaansa muutoksessa. Johtajaa kalvaa sama epävarmuus kuin muitakin: onko hänellä paikkaa organisaatiossa muutoksen toteuduttua. 

Inhimilliset tarpeet ja tunteet

Perinteisesti organisaatiotutkimuksissa johtajia on tarkasteltu toimijoina ja työntekijöitä muutoksen kohteina. Keskustelussa on korostunut ylimmän johdon näkemys työntekijöiden muutosvastarinnasta. Väitöstutkimuksessaan Ruopsa murtaa kuvan johtajista sankarillisina toimijoina. Hän paljastaa tutkimuksessaan sekä ylimmän johdon että muiden toimijoiden inhimilliset tarpeet ja tunteet. Tutkija tuo esiin, miten organisaatiomuutos synnyttää halun tehdä identiteettityötä. Organisaatiomuutoksen kokeva kysyy: mistä minä olen tullut, kuka minä olen ja millainen on minun tulevaisuuteni.

Kolme tarinaa

Leena Ruopsa on kirjoittanut aineistosta kolme tarinaa. Ensimmäinen tarina kuvaa, miten erään globaalin organisaation muutos ja mittavat irtisanomiset mahdollistavat tarinan päähenkilölle nousemisen keskijohdosta ylimpään johtoon. Toinen tarina kertoo it-osaajien taistelusta. Kysymys on suomalaisista korpisotureista, kuten haastateltava sen kiteyttää. Kolmantena on kertomus erään pitkän linjan lähiesimiehen nöyryyttävistä organisaatiomuutoskokemuksista. Erilaisista kokemuksista huolimatta tarinoiden päähenkilöitä yhdistää tarve korostaa omaa arvoaan – jopa työyhteisön muiden jäsenten kustannuksella. Tutkimuksessa paljastuu hierarkkisia rajoja ylittävä inhimillinen halu tulla kuulluksi ja arvostetuksi.

Tutkimusaineisto

Kerronnallisen tutkimuksen laaja yli 800 sivun haastatteluaineisto koostuu kahdentoista eri organisaation ylimmän johdon, keskijohdon ja luottamusmiesten haastatteluista. Näissä organisaatioissa muutokset ovat olleet ylimmän johdon päättämiä, niillä on ollut henkilöstövaikutuksia ja niitä on merkittävyytensä vuoksi käsitelty tiedotusvälineissä.

- - -

Yhteiskuntatieteiden maisteri Leena Ruopsa väittelee Oulun yliopistossa 19.3.2016. Johtamisen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Kerrottu identiteetti organisaatiomuutoksen kontekstissa (Narrated identity in the context of organizational change). Vastaväittäjänä toimii professori Susan Meriläinen Lapin yliopistosta ja kustoksena professori Vesa Puhakka. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Yhteiskuntatieteiden maisteri Leena Ruopsa

Syntymäaika ja -paikka: 1961 Revonlahti

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1980 Ruukin lukio

Nykyinen työpaikka:
Markkinointi-instituutti
045 7734 5647

Tiedekunta ja laitos:
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, johtaminen ja kansainvälinen liiketoiminta
0294 482946

Väittelijän yhteystiedot:
leena.ruopsa@markinst.fi
045 7734 5647

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1118-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs