Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ympäristönsuojelun evoluutiota pohditaan Tieteen päivillä

Suomen ympäristökeskus

Ympäristönsuojelun evoluutiota pohditaan Tieteen päivillä

Julkaistu: 08.01.2009 klo 14:25
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Tieteen päivien teemana on tänä vuonna "Evoluutio". Suomen ympäristökeskuksen SYKE tutkijat valottavat lauantaina 10.1.2009 Tieteen päivillä ympäristönsuojelun evoluutiota.

 Tieteen päivien teemana on tänä vuonna "Evoluutio". Suomen ympäristökeskuksen SYKE tutkijat valottavat lauantaina 10.1.2009 Tieteen päivillä ympäristönsuojelun evoluutiota. Sitä on tarpeen pohtia, koska ympäristöön kohdistuvat paineet kasvavat koko ajan ja saavat uusia piirteitä. Luonnon monimuotoisuus on vaarassa, ja siksi esimerkiksi puutteellisesti tunnettujen metsän pienten eliöiden suojelu on tätä päivää. Geenitekniikalla voi olla suurikin vaikutus luontoon ja luonnonvaraisiin eliöihin. Geenitekniikan sääntely on kehittymässä tapauskohtaisen riskinarvioinnin ja kansalaisten kuulemisen suuntaan.


Professori Mikael Hildén pohtii, miten yhteiskunnan, tutkimuksen ja luonnon muutokset vaikuttavat ympäristönsuojeluun. Viimeisten vuosikymmenten aikana on ympäristönsuojeluun kehittynyt uudentyyppisiä lähestymistapoja. Ympäristönsuojelu on myös joutunut käsittelemään uusia asioita, kuten ympäristömuutosten vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja evoluutioon. Darwin vakuuttui siitä, että lajit kehittyvät erilaisten muunnosten kautta. Vastaavasti ympäristönsuojelu kehittyy vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnallisen kehityksen kanssa.

Tohtori Aino Juslén kertoo puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimuksesta. Lajiston monimuotoisuus on evoluution polttoainetta. Tieto huonosti tunnetuista eliöryhmistä on kasvanut huimasti, mikä avaa uusia näkökulmia, tarpeita ja mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Oikeustieteen kandidaatti, master of Laws Jussi Kauppila valottaa ympäristösääntelyn evoluutiota geenitekniikan kenttäkokeiden kautta. Varovaisuusperiaate on vaikuttanut keskeisesti ympäristösääntelyn evoluutioon viime vuosikymmeninä. Toinen kehityssuuntaus on kuitenkin nyt vallalla, etenkin EU:ssa. Siinä tavoitteena on lisätä sääntelyn ajallista ja paikallista joustavuutta avaamalla päätöksentekoa tapauskohtaiselle tiedolle muun muassa riskinarviointien ja kansalaisten kuulemisten avulla. Esityksessä arvioidaan miten uusi kehityssuunta ja varovaisuusajattelu sopivat yhteen. Esimerkkinä käytetään geenitekniikan kenttäkokeiden sääntelyä EU:ssa ja Suomessa.

SYKE Tieteen päivillä 2009

 

YMPÄRISTÖNSUOJELU JA EVOLUUTIO
Lauantai 10.1.2009 klo 12.30-14.30 Helsingin yliopiston päärakennus, sali 6 (3. krs)

Puheenjohtaja: professori Heikki Toivonen

Professori Mikael Hildén, SYKE: Onko ympäristönsuojelussa evoluutiota?

Tohtori Aino Juslén, SYKE: Kohti mahdollisuuksien ja tuntemattomien suojelua

Oikeustieteen kandidaatti, Master of Laws Jussi Kauppila, SYKE: Geenitekniikka ja varovaisuusevoluutio
Lisätietoja

Professori, tutkimusjohtaja Heikki Toivonen, Suomen ympäristökeskus SYKE puh. 040 740 1689, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKE puh. 040 740 2186,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs