Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ympäristöministerien tavoitteena resurssitehokas Eurooppa

Ympäristöministeriö

Ympäristöministerien tavoitteena resurssitehokas Eurooppa

Julkaistu: 17.12.2010 klo 10:24
Julkaisija: Ympäristöministeriö

Euroopan unionin ympäristöneuvosto kokoaa jäsenmaiden ympäristöministerit 20. marraskuuta Brysseliin keskustelemaan Cancúnissa viime viikonloppuna päättyneen YK:n ilmastosopimuksen 16. osapuolikokouksen sekä Nagoyan biodiversiteettisopimuksen 10. osapuolikokouksen tuloksista.

Euroopan unionin ympäristöneuvosto kokoaa jäsenmaiden ympäristöministerit 20. marraskuuta Brysseliin keskustelemaan Cancúnissa viime viikonloppuna päättyneen YK:n ilmastosopimuksen 16. osapuolikokouksen sekä Nagoyan biodiversiteettisopimuksen 10. osapuolikokouksen tuloksista.

Kokouksessa on myös tarkoitus hyväksyä päätelmät kestävästä materiaalihallinnasta. Kestävän tuotannon ja kulutuksen kysymyksistä keskusteltiin viime heinäkuun epävirallisessa ministerikokouksessa, jossa pohdittiin keinoja rakentaa entistä resurssitehokkaampaa Eurooppaa. Nykyisillä tuotanto- ja kulutustavoilla on kielteisiä vaikutuksia ilman, veden, ja maaperän laatuun sekä ihmisten terveyteen. Tästä näkyvimpiä merkkejä ovat viime vuosikymmeninä olleet sekä ilmastonmuutos että luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Tärkeä keino luonnonvarojen ja materiaalien kestävään käyttöön on elinkaariajattelu, jonka edistämisestä ympäristöministerit keskustelevat neuvostossa.

Ministerien on lisäksi tarkoitus hyväksyä päätelmät ympäristöpolitiikan välineiden parantamisesta. Asia on ajankohtainen, sillä Euroopan unionin kuudes ympäristöohjelma 6EAP päättyy vuonna 2012 ja ohjelman arviointia ollaan käynnistämässä.

Ympäristöneuvostossa haetaan myös poliittista yhteisymmärrystä asetuksesta, joka koskee biosidivalmisteiden tuontia Euroopan unionin markkinoille. Biosidivalmisteilla tarkoitetaan muun muassa tiettyjä puunsuoja-aineita, desinfiointiaineita, säilytysaineita, rotanmyrkkyjä ja hyönteiskarkotteita. Lisäksi valmisteita käytetään esimerkiksi huonekaluissa ja vaatteissa. Tietyille biosidivalmisteille, joiden tehoaineet eivät pääsääntöisesti ole terveydelle tai ympäristölle vaarallisia, ehdotetaan nykyistä nopeampaa ja suppeampia tietovaatimuksia sisältävää hyväksymismenettelyä. Lisäksi Euroopan unionin alueelle ei saisi jatkossa tuoda muilla kuin hyväksytyillä biosideilla käsiteltyjä tuotteita, ja biosidikäsittelystä täytyy aina kertoa tuotteen kuluttajalle. Tavoitteena on edistää sekä ihmisten terveyden että ympäristön suojelua. Helsingissä sijaitseva Euroopan kemikaalivirasto tulee olemaan merkittävässä roolissa biosidien arviointi- ja hyväksymismenettelyissä.

Lisäksi ympäristöministerit jatkavat keskustelua asetusehdotuksesta, joka antaisi jäsenvaltioille mahdollisuuden kieltää tai rajoittaa muuntogeenisten kasvien viljelyä alueellaan. Kokouksessa kuullaan myös puheenjohtajamaan tilannekatsaus sähkö- ja elektroniikkaromun keräämistä koskevan direktiivistä.

> Ympäristöministerineuvosto 20.12.2010

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Mervi Mattila, ympäristöministeriö, 
puh. 050 436 0780, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Neuvotteleva virkamies Pirkko Kivelä, ympäristöministeriö, 
puh. 050 362 2041, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (biodisiasetus)

Pääneuvottelija Sirkka Haunia, ympäristöministeriö, 
puh. 050 362 2039, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (ilmasto)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs