Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Yhdysvesijohtohankkeella saatiin kunnallisen vesijohdon piiriin suurin osa Soinin talouksista

Yhdysvesijohtohankkeella saatiin kunnallisen vesijohdon piiriin suurin osa Soinin talouksista

Julkaistu: 18.11.2008 klo 12:58
Julkaisija:

Länsi-Suomen ympäristökeskus on luovuttanut tänään valtion vesihuoltotyönä toteutetut yhdysvesijohtohankkeeseen kuuluvat johto-osat Soinin ja Lehtimäen kunnille. Hankkeen toteutuksen jälkeen kunnallisen vesijohdon piiriin saatiin 70 % Soinin talouksista.

Länsi-Suomen ympäristökeskus on luovuttanut tänään valtion vesihuoltotyönä toteutetut yhdysvesijohtohankkeeseen kuuluvat johto-osat Soinin ja Lehtimäen kunnille. Hankkeen toteutuksen jälkeen kunnallisen vesijohdon piiriin saatiin 70 % Soinin talouksista. Aiemmin kunnallisen vesijohdon piirissä oli talouksista 40 %. Kaikkiaan vesihuolto koheni 600 taloudessa, joista 250 sijaitsee haja-asutusalueella. Alueella olevat aiemmin vesipulasta kärsineet suuret karjatilat saatiin myös vesijohtoverkon piiriin. Aiemmin kunnan keskustaajama oli yhden vedenottamon varassa ja siten altis kriisi- ja häiriötilanteille. Yhdistämällä Alajärven ja Soinin verkostot sekä laajentamalla Lehtimäen verkostoa vettä voidaan nyt johtaa useammista vedenottamoista. Yhdysvesijohto turvaa myös kriisiajan valmiudet talousveden johtamiseksi eri vedenottamoista.

Ympäristökeskus luovutti kyseiset Alajärvi-Soini-Lehtimäki yhdysvesijohtohankkeeseen kuuluvat johto-osat Lehdonperä-Soini ja Kukko-Hautakylä Soinin kunnalle sekä johto-osan Jousperä-Maksajoki yhteisesti Soinin- ja Lehtimäen kunnille edelleen käytettäväksi ja kunnossapidettäväksi.

Hanke on toteutettu valtion vesihuoltotyösopimusten 22.8.2001, 30.9.2002 ja 17.6.2005 mukaisesti valtion vesihuoltotyönä, jossa kunnat vastaavat työalue- ja materiaalikustannuksista ja valtio työkustannuksista.

Nyt luovutettavien valtion vesihuoltotyönä rakennettujen yhdysvesijohto-osien pituudet olivat Lehdonperä-Soini 16,3 km, Kukko-Hautakylä 9,2 km ja Jousperä-Maksajoki 9,6 km ( yhteensä 35,1 km). Jousperä-Maksajoki osuudesta oli vesistönalitusta 1,1 km. Hankkeeseen kuului lisäksi Soinin kunnan velvoitteena olevien kahden mittauskaivon, paineenkorotus- ja paineenalennusaseman sekä 4 erillisen johto-osan rakentaminen.

Linjojen rakentaminen aloitettiin Johto-osan Kukko-Hautakylä rakentamisella, joka toteutettiin EU-hankkeena. Työt aloitettiin syyskuussa 2001 ja rakentamisen suoritti AJJ Alajoki Ay Jalasjärveltä. Johto-osa valmistui käyttöönotettavaksi vuoden 2001 loppuun mennessä.

Johto-osan Lehdonperä-Soini rakentaminen aloitettiin syksyllä 2002. Rakentaminen suoritettiin kahtena erillisenä kokonaisurakka-osuutena, jossa urakoitsijoina olivat Veljekset Hemming Oy Maalahdesta ja Kuortaneen maa- ja Vesirakennus Kuortaneelta. Johto-osa valmistui käyttöönottokuntoon helmikuussa 2004.

Johto-osan Jousperä-Maksajoki rakentamisen suoritti AJJ Alajoki Ay Jalasjärveltä. Työt aloitettiin joulukuussa 2005 ja linja valmistui käyttöönotettavaksi toukokuussa 2006.

Johto-osien suunnitelman mukainen arvonlisäveroton kokonaiskustannusarvio oli yhteensä 2 128 658 €, josta valtion ja EAKR:n osuus oli 1 371 239 € ja Soinin- ja Lehtimäen kuntien osuus 757 419 €. Hankkeeseen käytettiin rahaa yhteensä 1 554 088 € , josta Länsi- Suomen ympäristökeskus yhdessä EAKR:n rahan kanssa on käyttänyt hankkeen työ-osuuteen 922 518 € ja Soinin- ja Lehtimäen kunnat materiaaleihin ja työaluekorvauksiin 631 570 € .

Hankkeen työllistävä vaikutus oli noin 18 henkilötyövuotta.

Lisätietoja

  • Seppo Herrala, Länsi-Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 167 040
  • Pentti Honkola, Soinin kunta, puh. 0400 663 797

 

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs