Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » WWF:s Vikargalleri presenterar identifierade saimenvikare

WWF Suomi

WWF:s Vikargalleri presenterar identifierade saimenvikare

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.09.2016 kl. 06:30
Utgivare: WWF Suomi

I WWF:s Vikargalleri som öppnas idag har man samlat bilder på och basinformation om några hundra identifierade saimenvikare. Utöver bilder man kan titta på erbjuder webbplatsen alla en möjlighet att delta i forskningen och skyddet av saimenvikaren, eftersom målet är att samla in fler observationer av vikare från allmänheten. WWF:s Vikargalleri har förverkligats i samarbete med Östra Finlands universitet och Forststyrelsens naturtjänster.

I Saimen simmar fler än 300 vikare och en stor del av dem har redan identifierats. WWF:s Vikargalleri erbjuder nu för första gången allmänheten en möjlighet att bekanta sig med de identifierade individerna.

”Pullervo fick förra våren sin plats i rampljuset, men i Saimen lever många andra lika intressanta individer. Vi vet till exempel att Teemu är den vikare som oftast påträffats och att han varken bryr sig om människornas uppmärksamhet eller om båtar. Mitro å sin sida har förbryllat forskarna genom att simma exceptionellt långa sträckor”, berättar WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder.

”WWF:s Vikargalleri är en fascinerande tjänst för alla som är intresserade av natur och djur. Dessutom kan de som bor eller har en stuga vid Saimen kolla upp vilka vikare de eventuellt kan träffa på i den närliggande omgivningen”, fortsätter Rohweder.

Allmänheten kan delta i forskningen om vikare

WWF:s Vikargalleri främjar forskning om och skydd av saimenvikaren, som har klassificerats som starkt hotad. Gruppen av forskare vid Östra Finlands universitet har under flera års tid försökt fotografera och identifiera så många vikare som möjligt. Saimenvikarens pälsmönster är individuella och de kan användas på samma sätt som fingeravtryck för att identifiera en individ. Många personer som rör sig på Saimen verkar att ha fotografier av vikare och via WWF:s Vikargalleri kan de som har lyckats fotografera en vikare enkelt skicka sin bild till forskarna.

”Det är helt fantastiskt om vi kan få allmänheten att delta. Genom att samla in bilder kan vi på många olika sätt hjälpa till med skyddet av och forskningen om saimenvikaren. Den information vi får kan utnyttjas för att komplettera övriga metoder inom forskning och uppföljning av beståndet, till exempel vid bedömning av beståndets omfattning eller individernas livslängd”, säger Meeri Koivuniemi, forskare vid Östra Finlands universitet.

”Som metod kan fotoidentifiering jämföras med till exempel ringmärkning av fåglar, dock med den skillnaden att man inte behöver fånga och märka en individ vid fotoidentifiering. Man får dock inte störa vikarna i syfte att fotografera och identifiera dem. Med en bra kamera kan man ta foton även på längre avstånd för att identifiera individen”, förtydligar Koivuniemi.

Via WWF:s Vikargalleri samlar man, vid sidan av fotografier, även in observationer utan foton, eftersom man även på detta sätt kan klarlägga vikarnas utbredningsområde.

”Vi är speciellt intresserade av visuella observationer från sådana områden där man inte alltför ofta ser vikare”, säger Miina Auttila, skyddsbiolog vid Forststyrelsen.

Östra Finlands universitet ansvarar för den individuella identifieringen av saimenvikare utifrån fotografier och Forststyrelsen ansvarar för mottagandet av observationer utan bild. WWF ansvarar för förverkligandet och upprätthållandet av webbplatsen.

WWF:s Vikargalleri hittar du på adressen norppagalleria.wwf.fi 

Mer information:

Generalsekreterare Liisa Rohweder, WWF, 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi
Forskare Meeri Koivuniemi, Östra Finlands universitet, 050 374 8069, meeri.koivuniemi@uef.fi
Skyddsbiolog Miina Auttila, Forststyrelsens naturtjänster, 040 637 6324, miina.auttila@metsa.fi

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs