Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vuoden luontovapaaehtoinen 2015 on Virtavesien hoitoyhdistys - joulutervehdysrahat virtavesien kunnostukseen

Metsähallitus

Vuoden luontovapaaehtoinen 2015 on Virtavesien hoitoyhdistys - joulutervehdysrahat virtavesien kunnostukseen

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2015 klo 09:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallitus palkitsee jälleen Vuoden luontovapaaehtoisen Vapaaehtoisten päivän kunniaksi.  Tunnustus jaetaan Virtavesien hoitoyhdistykselle tärkeästä työstä virtavesien kalakantojen suojelijana,  kestävien kalastustapojen edistäjänä ja virtavesien kunnostajana. Tunnustuksen saajalle Metsähallitus lahjoittaa joulutervehdysrahat käytettäväksi virtavesien kunnostukseen.

Virtavesien hoitoyhdistys ry eli Virho on tehnyt virtavesien kunnostus- ja kalastonhoitotyötä vuodesta 1990. Yhdistys rakentaa virtavesiin muun muassa taimenen kutusoraikkoja sekä poikaskivikoita taimenkantojen elvyttämiseksi. Kunnostustoiminnan rinnalla Virho tekee laajaa vesistöjen tarkkailu-, suojelu-, valistus- ja tiedotustyötä.

”Villit taimenkannat ovat lähes koko Suomessa erittäin uhanalaisia ja meritaimen on äärimmäisen uhanalainen. Upea lohikalamme voisi kadota kokonaan ilman vapaaehtoisten omistautuvaa työtä”, muistuttaa toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola, joka itsekin tekee vapaaehtoistyötä kansallispuistokummina.

Metsähallitus tukee yhdistyksen tärkeää työtä lahjoittamalla joulutervehdysrahoja käytettäväksi vaelluskalojen elinolosuhteiden parantamiseen. Tuhannen euron summalla saadaan noin 20 kuutiota soraa, joka on tärkein virtavesikunnostusten materiaali kivien ohella. Lahjoituksen avulla yhdistys aikoo rakentaa Vantaanjoen vesistöön vaelluskalojen kutusoraikkoja.

Yhdistyksen Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm iloitsee palkitsemisesta ja joulumuistamisesta: ”Virho kunnostaa suunnitelmallisesti Vantaanjoen vesistöä, ja samalla suojelu- ja valistustyöllä vähennetään vesistön ongelmia. Metsähallituksen tuella saamme hankittua materiaalit noin 75 neliömetrin kutusoraikkoon.”

Yhdistys aikoo järjestää heinä-elokuussa 2016 yhdessä Metsähallituksen kanssa talkoot Karjaanjoella toiminnan esittelemiseksi ja Vuoden Luontovapaaehtoinen -tunnustuksen juhlistamiseksi. Yhdistys on mukana vuonna 2016 alkavassa Freshhabit-LIFE -hankkeessa, jossa parannetaan vesiluonnon tilaa muun muassa Karjaanjoen vesistössä.

”Aktiiviset vapaaehtoisemme ovat luonto- ja kalastusalan harrastajia tai muuten virtavesistä kiinnostuneita. Yhteistä meille on halu parantaa jokien ja purojen luonnontilaa sekä lohikalojen ja muun vesieliöstön elinmahdollisuuksia” sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Esa Lehtinen. Talkoisiin ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet vapaaehtoiset.

Myös Metsähallituksen henkilöstökerho osallistui jo syksyllä virtavesien kunnostukseen yhdessä Vantaan kaupungin ja ely-keskuksen kanssa. Kerho talkoili kutusoraikkoja pääkonttorin vieressä virtaavaan Tikkurilankoskeen. Muutama viikko talkoiden jälkeen saatiin ensimmäiset havainnot uusilla soraikoilla kutevista meritaimenista. Idea joululahjoituksesta osana Metsähallituksen tekemää Itämeri-sitoumusta syntyi näihin aikoihin.

Ehdotuksia Vuoden luontovapaaehtoinen -tunnustuksen saajaksi tuli määräaikaan mennessä yhteensä 26 tahosta. Ehdokkaiden joukosta vuoden luontovapaaehtoisen valitsi Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoistoiminnan asiantuntijaryhmä eri puolilta Suomea tukenaan kansallispuistokummi Mikko ”Peltsi” Peltola ja vuonna 2014 tunnustuksella palkittu suurpetomies Marko Kettunen.

Tunnustus ja lahjoitus luovutetaan Vuoden luontovapaaehtoiselle perjantaina 4.12.2015 nautittavan joulupuuron ja kahvien kera.Lisätietoja:
Puheenjohtaja Esa Lehtinen, Virtavesien hoitoyhdistys ry (Virho), esa.lehtinen(at)ely-keskus.fi, 040 532 8830
Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm, Virtavesien hoitoyhdistys ry (Virho), kari.stenholm(at)kolumbus.fi, 040 764 8045
Viestintäjohtaja Juha Mäkinen, Metsähallitus, p. 0206 39 4224, juha.makinen(at)metsa.fi
Erikoissuunnittelija Eveliina Nygren, Metsähallitus, eveliina.nygren(at)metsa.fi, 040 759 6057

http://www.virtavesi.com/
http://www.metsa.fi/itamerisitoumus
www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta
www.facebook.com/vapaaehtoistenpaiva

www.metsa.fi

www.luontoon.fi

Metsähallitus-konserni on monialayritys, jonka liiketoiminta-alueita ovat metsätalous, maa-aineksen jalostus ja myynti, lomatontteihin painottuva kiinteistötoiminta, taimi- ja siementuotanto. Metsähallituksen julkisista hallintotehtävistä eli kansallispuistojen ja suojelualueiden hoidosta sekä erä- ja retkeilypalveluista vastaa luontopalvelut -yksikkö.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs