Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Villaterapiaan lammaspaimenviikoille tuhansia halukkaita – Lemmenjoellekin yli 300!

Metsähallitus

Villaterapiaan lammaspaimenviikoille tuhansia halukkaita – Lemmenjoellekin yli 300!

Tiedote.
Julkaistu: 26.01.2016 klo 10:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen lammaspaimenviikkojen suosio jatkoi kasvuaan. Uutena lammaspaimenkohteena mukaan tulleeseen Lemmenjoen kansallispuistoon hakemuksensa jätti yli 300 innokasta. Koko maan lammaspaimenviikkojen hakijamäärä nelinkertaistui viime vuoteen verrattuna.

 

Kymmenen kohdetta kansallispuistoissa ja suojelualueilla eri puolilla Suomea etsivät tammikuussa lammaspaimenia nauttimaan rajattomasta määrästä villaterapiaa. Haku päättyi eilen kello 12. 

Lemmenjoen kansallispuistossa sijaitseva Kaapin Jounin saamelaistila oli mukana uutena kohteena. Kiinnostus Lemmenjoelle ylitti kaikki odotukset, sillä Lemmenjoelle paimeneksi haluaa yhteensä 307 hakijaa! Koko maahan saatiin 3621 hakemusta, joten hakijämäärä nelinkertaistui viime vuodesta.

 

Ainutlaatuinen Kaapin Jounin saamelaistila Lemmenjoen kansallispuistossa

Kaapin jounin vanha saamelaistila on yksi Lemmenjoen kansallispuiston maamerkeistä. 1800-luvun lopulta lähtien asuttu tila on arvotettu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriperintökohteeksi.

Yli sata vuotta on Kaapin Jounin kenttää on tallattu ja laidunnettu, ja se on auttanut monia lajeja säilymään alueella. Kentällä viihtyvät muun muassa pienet ketonoidanlukot ja miellyttävälle tuoksuva niittymaarianheinä. Laidunnuksen loputtua Metsähallituksen luontopalvelut on niittänyt kenttä vuosittain, mutta parasta hoitoa sille on lampaiden laidunnus. Lammaspaimenet tekevätkin arvokasta työtä uhanalaisen perinnemaiseman säilyttämisessä.

Kaapin Jounin tila oli aikoinaan kuuluisan saamelaisen suvun vanha asuinpaikka. Suvun tunnetuin mies, Jouni Aikio eli Kaapin Jouni oli aikansa "pororuhtinas". Ennen Kaapin Jounia paikalla asui tilan perustaja Menes-Antti eli Karhu-Antti, Antti Juhaninpoika Morottaja perheineen. Tila siirtyi osaksi Lemmenjoen kansallispuistoa 2000-luvun alussa.

 

Villaterapiaa mahdollisimman monelle

Lammaspaimenet arvotaan hakijoiden joukosta ja hakijoille ilmoitetaan tuloksesta helmikuun 2016 loppuun mennessä. Jaossa on 113 lammaspaimenviikkoa eri puolilla Suomea. Useat paimenviikoista kiinnostuneet hakevat kaikkien kohteiden viikoille. Vaikka onni olisi myötä useaan kertaan, yksi paimen voi arvonnassa saada vain yhden paimenviikon. Näin varmistetaan, että mahdollisimman moni pääsee nauttimaan elämyslomasta.

Lammaspaimenviikkojen konseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen. Bonuksena tulevat seuraa kaipaavat lampaat, joista vastuu säilyy Metsähallituksella. Paimenet ohjeistetaan lampaiden hyvinvoinnin seuraamiseen, ja heillä on mahdollisuus pyytää apua tehtävässään yhteyshenkilöltä. Viikoista saadut tulot käytetään lampaiden, kohteen ja ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

 

Lisätietoja:

Asiakaspalvelupäällikkö,Tarja Tuovinen, Metsähallitus, p. 040 756 9337


Lue lisää:

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs