Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Viime vuoden suurpetovahingot korvataan täysimääräisenä

Maa- ja metsätalousministeriö

Viime vuoden suurpetovahingot korvataan täysimääräisenä

Tiedote.
Julkaistu: 30.08.2013 klo 11:32
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö pystyy korvaamaan suurpetojen aiheuttamat vahingot täysimääräisenä, koska eduskunta myönsi tarkoitukseen 3,22 miljoonaa euroa lisämäärärahaa. Korvausten loppuosan maksatukset alkavat ensi viikolla.
Suurpetovahinkojen korvaussumma nousi viime vuodesta erityisesti, koska ahmavahingot kaksinkertaistuivat. Ahmat aiheuttivat poronhoitoalueella enemmän vahinkoja kuin kolme muuta suurpetoa eli susi, karhu ja ilves yhteensä koko maassa.
Tähän mennessä vahingonkorvaukset on pystytty aina maksamaan täysimääräisenä lisätalousarvioiden avulla, mutta nykyinen valtiontalouden tilanne nostaa huomattavasti paineita suurpetovahinkojen vähentämiseen.  
Ahmakanta on vahvistunut hitaasti, eikä vahinkoja aiheuttavien ahmojen tappamiseen ole myönnetty poikkeuslupia 30 vuoteen. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan ahmakannan hoitosuunnitelmaa, joka lähtee lausunnolle syksyllä ja valmistuu vuoden loppuun mennessä.
Maa- ja metsätalousministeriö tukee Metsähallituksen EU-rahoitushakemusta Life+ -hankkeelle, joka pyrkisi parantamaan ahman suojelua ja vähentämään ahman aiheuttamia vahinkoja. Maa- ja metsätalousministeriö ryhtyy myös hankkeen osarahoittajaksi, mikäli se toteutuu.
Suurpedot aiheuttivat vuonna 2012 yli 7,3 miljoonan euron vahingot. Porotalouden vahingot nousivat edellisvuoden vajaasta 4,9 miljoonasta yli 6,8 miljoonaan euroon. Suurpetojen aiheuttamat viljelys-, eläin- ja irtaimistovahingot olivat vuonna 2012 yhteensä noin 0,5 miljoonaa euroa. Kaikista suurpetojen aiheuttamista vahingoista yli 93 prosenttia aiheutuu porotaloudelle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Jussi Laanikari, puh. 040 733 6229


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs