Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Viime kesänä UV-säteilyn voimakkuus oli Suomessa tavanomaista

Ilmatieteen laitos

Viime kesänä UV-säteilyn voimakkuus oli Suomessa tavanomaista

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2016 klo 13:03
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Sateisesta kesästä huolimatta Suomessa UV-säteilyn voimakkuus oli kesällä tavanomaista. Voimakasta UV-säteilyä mitattiin Etelä-Suomessa tänä kesänä alle 10 päivänä, mutta kansainvälinen UV-suojautumisraja ylittyi kesällä lähes joka päivä.

Voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutetaan eteläisessä Suomessa keskimäärin kahdeksana päivänä vuodessa. Mennyt kesä sisälsi kaikkiaan yhdeksän päivää, jolloin päästiin UV-indeksilukemaan 6. Kesän korkein UV-indeksin arvo 6,3 mitattiin juhannuspäivänä 25. kesäkuuta Helsingin Kumpulassa. ”Suojautumisrajana pidetty UV-indeksin arvo 3 on tänä vuonna tähän mennessä saavutettu 114 päivänä, kun keskimäärin se saavutetaan 117 päivänä vuodessa”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä huomauttaa.

Muulloinkin kuin helteellä voi olla voimakasta UV-säteilyä

Pelkkä lämpötila ei kerro voimakkaasta UV-säteilystä, sillä UV-säteilyn määrä riippuu yläilmakehän suojaavan otsonin määrästä ja pilvisyydestä, mutta myös siitä kuinka korkealla aurinko on. Niinpä syyskuun puolella ei Suomessa yleensä enää mitata korkeita UV-lukemia.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on nähtävissä ennustetun UV-indeksin lisäksi myös lähes reaaliaikaiset UV-mittaukset kuudelta kotimaiselta paikkakunnalta.

Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla mitataan UV-säteilyn voimakkuuden lisäksi UV-kertymiä, jotka kertovat kuinka paljon UV-säteilyä tulee maanpinnalle tietyllä aikavälillä, esim. koko kuukauden aikana. Etenkin suuret UV-kertymät lisäävät ihmisille aiheutuvia UV-säteilyn terveyshaittoja, esim. ihosyöpäriskiä. Myös ekosysteemien tai ulkona käytettävien materiaalien keston kannalta UV-säteilyn kertymä on merkittävä suure.

Ilmatieteen laitos on mukana monissa kansainvälisesti merkittävissä otsonikerrosta mittaavissa satelliittihankkeissa. Mittausohjelma on osa Suomen panosta otsonia tuhoavien aineiden kieltosopimuksen eli ns. Montrealin pöytäkirjan valvonnassa. YK:n kansainvälistä otsonipäivää vietetään vuosittain Montrealin sopimuksen vuosipäivänä 16. syyskuuta. 

Lisätietoja:

Tutkija Anu Heikkilä, puh. 050 338 4854, anu.heikkila@fmi.fi

Ennuste: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste

Perustietoa UV-säteilystä: http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoja ja aiheeseen liittyviä kuvia saa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231, viestinta@fmi.fi

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs