Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Viikonloppuna saadaan runsaita sateita

Ilmatieteen laitos

Viikonloppuna saadaan runsaita sateita

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 12:30
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Viikonloppuna läntiseen Suomeen ennustetaan tulevan runsaita sateita. Tilastollisesti toukokuu ei ole tyypillistä rankkasateiden aikaa, vaan rankimmat sateet esiintyvät yleensä heinäkuussa ja elokuussa.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 13. päivä tekemän ennusteen mukaan jo perjantaina sateita tulee Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Itä-Lapissa. Lauantaita kohti mentäessä etelästä virtaa entistä kosteampaa ilmaa ja sateet yleistyvät eritoten maan länsiosassa. Sunnuntaina sateet jatkuvat edelleen maan länsiosasta Pohjois-Pohjanmaan kautta Etelä- ja Itä-Lappiin ulottuvalla alueella. Viikonlopun sateista vettä kertyy 10 - 30 milimetriä ja paikoin sademäärä voi yltää jopa 30 - 50 millimetriin.      

Vaikka tilastollisesti toukokuu ei ole rankkasateiden aikaa, on suuria sademääriä mitattu toukokuussa. ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan suurin toukokuussa mitattu vuorokautinen sademäärä on 88,4 millimetriä ja se on mitattu Kuusankoskella 31.5.1988. Tasan kaksi vuotta sitten maan itäosassa esiintyi poikkeuksellisen runsaita sateita. Silloin suurin vuorokautinen sademäärä, 63,4 mm, mitattiin Mikkelin lentoasemalla 13.5.2014. Myös Varkaudessa, Sulkavalla ja Kangasniemellä satoi vuorokaudessa yli 50 mm. Kaikkien aikojen suurin vuorokautinen sademäärä on 198,0 mm, ja se on mitattu Espoon Lahnuksessa 21.7.1944.

Tuntisateita on mitattu säännöllisesti noin kymmenen vuoden ajan. Suurin toukokuussa mitattu tuntisade on 27,8 millimetriä, ja se on mitattu Seinäjoen Pelmaalla 29.5.2007. Kaikki kuukaudet huomioon ottaen suurin mitattu tuntisade on 59,2 mm, ja se on mitattu Oulun Pellonpäässä 18.7.2014.

Ilmastonmuutoksen myötä arvioidaan erityisesti kesän rankkasateiden voimistuvan, mutta myös keväällä odotetaan satavan aiempaa enemmän ja voimakkaammin.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Tietoa sadevaroituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/1200847

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs