Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Verkkokalastuskielto loppuu Saimaalla, kuuttien vaara ei

Suomen luonnonsuojeluliitto

Verkkokalastuskielto loppuu Saimaalla, kuuttien vaara ei

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2013 klo 12:16
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorppia suojaava verkkokalastuskielto loppuu Saimaalla kesäkuun lopussa. Kuutteja ei ole viime vuosien rajoitusaikana kuollut kalaverkkoihin. Suomen luonnonsuojeluliitto on varoittanut verkkokuolemien siirtymisestä loppukesälle ja vaatinut verkkorajoitusten laajentamista vähintään elokuun loppuun. Määräysten vastaisiin katiskoihin on kuollut viime vuosina useampi kuutti. Luonnonsuojeluliiton kampanja norpalle turvallisten katiskojen puolesta on vähentänyt vaaraa.

Verkot on kielletty norppavesillä 15.4. -30.6. Vuotuiset kalastusrajoitukset alkoivat vuonna 2010.

Vuosittain tietoon tulleiden kalanpyydyskuolemien määrä on kuitenkin pysynyt samalla tasolla keväisestä verkkokalastuskiellosta huolimatta, kun pyydyskuolemat ovat siirtyneet loppukesälle ja syksylle. Viime kesänä verkkoihin kuoli neljä nuorta kuuttia heti heinäkuussa verkkokalastuskiellon päätyttyä.

”Toivomme saimaalaisten asentavan katiskoihinsa nielurajoittimet ja jättävän loppukesäksi verkot pois, jotta viime vuoden murhenäytelmä ei toistuisi”, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen kertoo.

Kalastusrajoitusalueella katiskoissa tulee olla ympäri vuoden nielurajoitin, koska löysänieluiset katiskat voivat olla kuuteilla vaarallisia. Vahva nielurajoitin estää katiskan nielun laajenemisen yli 15 cm leveäksi, jolloin kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan kalojen perässä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kalasta oikein katiskalla -kampanjassa on tiedotettu norpalle turvallisesta katiskakalastuksesta ja jaettu tuhansia nielurajoittimia katiskoihin Saimaan alueella.

”Uudet jakelupisteet etenkin Pohjois-Karjalassa on otettu ilolla vastaan. Nielurajoittimia on jaettu jo saman verran kuin viime vuonna ja kampanjointi jatkuu elokuun loppuun saakka”, Luostarinen kertoo.

Tänä keväänä rajoitusalueella suoritetun valvonnan mukaan noin neljännes katiskoista on edelleen löysänieluisia ja siten norpalle vaarallisia. Vuonna 2012 tarkastetuista katiskoista kolmannes oli määräysten vastaisia ja vuonna 2011 peräti puolet.

”Katiskakampanjan vaikutus on jo havaittavissa ja parempaan suuntaan ollaan menossa”, kertoo Luostarinen.

Metsähallitus valvoo kalastusta rajoitusalueella yhdessä osakaskuntien kanssa. Kevään aikana havaittiin muutamia luvattomia verkkoja ja koukkupyydyksiä, jotka valvojat poistivat.

 

Lisätietoja:

- Liitteenä taulukko kuuttien kalanpyydyskuolemista: SLL 2013.

- Kuvaliite: Saimaannorpan nuori kuutti emonsa seurassa (Juha Taskinen /SLL, kuvaa saa käyttää SLL:n suojelutyöstä uutisoitaessa)

- toiminnanjohtaja Timo Luostarinen, SLL Etelä-Savon luonnonsuojelupiiri, puh. 044 2080770, timo.luostarinen@sll.fi

- Nielurajoittimien jakelupisteet Saimaan alueella vuonna 2013:
www.sll.fi/nielurajoittimien-jakelupaikat

- Video katiskan nielurajoittimen käytöstä:
www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/saimaannorppa/kalasta-oikein-katiskalla

- Muita maksuttomia kuvia viestimien käyttöön saimaannorpasta:
www.sll.fi/site-actions/medialle/pressikuvat

- SLL:n verkkosivut saimaannorpasta:
www.sll.fi/saimaannorppa

 

Liitetiedostot

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.

--
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
matti.nieminen@sll.fi, puh. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs